Cielecina w lekkim zielono-zoltym sosie*

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Kruche kawaleczki cieleciny z piorkami cebuli w delikatnym cytrynowym sosie z kuleczkami kaparow i zielonego pieprzu. Oproszone swiezym estragonem.

n5340.jpg


40 dag cieleciny pokrojonej w kostke lub paski
1,5 lyzki oliwy extra virgin
1/2 szkl bialego wina
1/2-1 szkl bulionu z kurczaka

6 niewielkich cebul (najlepiej szalotek)
1 lyzka masla
1 lyzeczka kaparow
1 lyzeczka zielonego pieprzu
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki bialego wina
swiezo zmielony pieprz i sol do smaku
1 łyżka posiekanego swieżego estragonu (ewentualnie 1 lyzeczka suszonego)
1 lyzka posiekanych pedow dzikiego czosnku (ewentualnie szczypiorek)

Cielecine krotko obsmazamy w oliwie. Dolewamy bulion oraz wino i dusimy do miekkosci ( ja robie to w szybkowarze). W razie potrzeby dodajemy wiecej bulionu. Pod koniec duszenia mieso powinno plywac w niezbyt duzej ilosci sosu.
Na osobnej patelni smazymy na masle cebule. Gdy sie zeszkla, dodajemy 2 lyzki wina, sok z cytryny, kapary i zielony pieprz. Dodajemy do garnka z cielecina. Dusimy jeszcze ze 2-3 min. Na sam koniec dodajemy posiekany estragon i czosnek, doprawiamy sola i pieprzem.


dodatkowe informacje:To jeden z lżejszych sposobow duszenia cieleciny. Bez tych wszystkich kalorycznych mąk i śmietan. Tylko z odrobinką oliwy extra virgin i ociupinką masła. Akompaniament w postaci ziemniakow puree lub ryzu jest w pelni uzasadniony.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: