IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

 
Reply to this topicStart new topic
> Zupa indyjska - dhal
carbonicum
post 11 Nov 2005, 23:02
Post #1


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



pyszna zupa, o zadziwiajacym smaku

1 duza cebula
1 zab czosnku
2 lyzki ghee lub masla
1 lyzeczka czarnych nasion gorczycy
1 lyzeczka kuminu
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyzeczki koriander(jak to po polsku???? po angielsku cilantro)
to wyglada jak ziele pietruszki!!
te wszystkie ziola mozna zastapic 3 lyzeczkami przyprawy indyjskiej Garaam Masala
2 lyzeczki ostrego curry
2 suszone ostre papryczki, pokruszone
sok z jednej lyzeczki startego imbiru
1,2 litra rosolu
1 laseczka cynamonu
1 lisc laurowy
250g czerwonej soczewicy
2 duze marchewki
1 por
3 pomidory obrane ze skory, pozbawione pestek i pokrojone w kawalki
1 lyzeczka przecieru pomidorowego

maslo stopic, wrzucic pokrojona w kostke cebule zeszklic,
dodac posiekany czosnek i wszystkie przyprawy oprocz laski cynamonu i liscia, krotko zasmazyc
zalac rosolem dodac laske cynamonu i lisc
soczewice dobrze wyplukac i wrzucic do rosolu, gotowac na malym ogniu 10-15 minut

w tym czasie obrac marchew, pokroic na male czastki, pora posiekac na male piorka
po uplywie podanego u gory czasu dodac wyrzywa i pomidory i przecier

gotowac dobre 30 minut az wszysktio stanie sie miekkie

na koniec doprawic sola, szczypta cukru, wyciagnac laske cynamonu

zupa wychodzi dosc ostra, przed podaniem wycisnac troche soku z cytryny do zupy

u mnie podana z pajda razowca, mniam!

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Nadia
post 12 Nov 2005, 01:29
Post #2


uczeń
****

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 1.057
Dołączył: 28-October 04
Skąd: Podkarpacie
Użytkownik nr: 141



CYTAT(carbonicum)
1/2 lyzeczki koriander(jak to po polsku???? po angielsku cilantro)
to wyglada jak ziele pietruszki!!


kolendra?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
jobi
post 12 Nov 2005, 10:45
Post #3


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.086
Dołączył: 1-September 05
Skąd: Budzewo
Użytkownik nr: 708



albo trybula?
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 12 Nov 2005, 10:45
Post #4


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



noooo!!! jakie to proste koriander-kolendra
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 25 Nov 2006, 18:23
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.586
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(carbonicum @ 11 Nov 2005, 23:02 ) *
pyszna zupa, o zadziwiajacym smaku (...)
zupa wychodzi dosc ostra

Zupa zaiste pyszna, ale ze względu na swoją ostrość, zdecydowanie dla twardzieli! icon_lol.gif
Moi panowie byli zachwyceni, ale ja ziałam po niej jak smok wawelski... icon_mrgreen.gif
Ale wylizałam michę do dna.... icon_mrgreen.gif
Załączone pliki
Załączony plik  zupa_indyjska_dhal.jpg ( 24.79K ) Suma pobrań: 2
 
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 25 Nov 2006, 21:37
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



ciesze sie, ze smakowala dance.gif zdjecie przesliczne daumen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 28 Nov 2006, 13:33
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 25.586
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Następnego dnia "odpikantniłam" ją nieco, dodając garść ugotowanej ciecierzycy i trochę jogurtu. icon_smile.gif
Też była pyszna! icon_smile.gif
Na pewno będę wracać do tego przepisu, ostrożniej szafując przyprawami.... icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 28 Nov 2006, 15:39
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



A czy bez kuminu da się, czy juz inny smak? Bo tego, to ja w mojej dziurze nie kupię gruebel_2.gif O kolendrę już łatwiej icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
carbonicum
post 28 Nov 2006, 17:48
Post #9


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.553
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Trier/Niemcy
Użytkownik nr: 3



Akulko, sprobuj bez cuminu, tez bedzie dobra, moze troszke inna, ale napewno smaczna icon_razz.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Lis
post 28 Nov 2006, 18:00
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.333
Dołączył: 29-July 05
Użytkownik nr: 626



Kumin (kmin rzymski) ma w swojej ofercie Kotanyi. Można też zamówić w internecie, przyda sie i do innych potraw.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 28 Nov 2006, 20:11
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.114
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Dzieki dziewczyny, może jeszcze w moich marketach poszukam. Przynajmniej wiem jakiej firmy szukać icon_wink.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Doruśka
post 6 Jan 2007, 18:52
Post #12


szef kuchni
*********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 5.233
Dołączył: 28-March 06
Użytkownik nr: 1.578



ooo uwielbiam inyjskie potrawy...
Go to the top of the page
 
+Quote Post
tamanu
post 27 Jun 2008, 14:03
Post #13





Grupa: Brązowy użytkownik
Postów: 11
Dołączył: 9-June 08
Użytkownik nr: 9.462



Zupa bardzo dobra. Doprawiłam ją trochę po swojemu i ugotowałam na cielęcinie z kością ale bazę zachowałam icon_smile.gif Nie dodałam aż tak dużo papryki ostrej ale w zamian sypnęłam innych ostrych przypraw w tym kolendrę (nasiona). Ta gorczyca w zupie jest po prostu rewelacyjna. Polecam icon_smile.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd June 2018 - 21:49