Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Romertopf-rzymski garnek zasady użytkowania
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Kuchenne ABC
Stron: 1, 2, 3
Bea73
ok, dzieki, popatrze; ten ktory dzis widzialam (Romertopf) byl bez glazury, ale popatrze jeszcze w innych sklepach
hazo
Te z glazurą to też są Romertopf'y. Kiedyś robili tylko te klasyczne. Popatrz tutaj. Ja mam taki klasyczny jak ten drugi tylko maleńki, a Liska pisała o tym Swing. Pokazane są również w środku.
Bea73
CYTAT(hazo @ 17 Aug 2007, 23:48 ) *
Te z glazurą to też są Romertopf'y. Kiedyś robili tylko te klasyczne. Popatrz tutaj. Ja mam taki klasyczny jak ten drugi tylko maleńki, a Liska pisała o tym Swing. Pokazane są również w środku.

tak wiem bo pelno ich tu wszedzie icon_wink.gif napisalam dlatego, zeby sprecyzowac, ze w sklepie ogladalam te a nie inne
ja je znam wszystkie, to nie chodzi o "wyglad" tylko o to czy ktorys jest w jakis tam sposob ciut lepszy / praktyczniejszy od drugiego czy tez nie ma to znaczenia...
villanelle
Mam jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do Romertopf znalazłam wskazanie na max temp 220. W związku z tym, mam pytanie jak pieczecie chleby, które w przepisie mają 240?
hazo
CYTAT(villanelle @ 18 Aug 2007, 18:08 ) *
Mam jeszcze jedno pytanie. W instrukcji do Romertopf znalazłam wskazanie na max temp 220. W związku z tym, mam pytanie jak pieczecie chleby, które w przepisie mają 240?


Ja przeważnie wszystkie w garnku piekę na 230 - 235*C. Wstawiam do zimnego, jak dojdzie do odpowiedniej temperatury, to po chwili zdejmuję pokrywę i nastawiam 30 - 40 minut. Ale piekłam też już i w 240 i nic się nie działo. Nigdy nie piekłam w 220*.
mirabbelka
zazwyczaj tez pieke w 230 st. C. nigdy nic sie nie przydarzylo.
wazne, by ogrzewac stopniowo i jak juz wszystkie wspomnialysmy koniecznie wkladac od zimnego pieca.
villanelle
Przy wszystkich chlebach ściągamy pokrywkę?
hazo
Ja zdejmuję przy wszystkich. Nie wiem jak inni.
Liska
Ale się rozgadałyście icon_mrgreen.gif

Kacze - odpowiadam na Twoje pytanie. Podpisuję się pod wszystkim, co powiedziała Mirabelka. Dodam tylko, że ja mam teraz dokładnie ten garnek (Romertopf Swing), który pokazałaś na zdjęciu. Jeśli masz wybór - bierz ten. To jest oryginalny garnek, ta firma robi je od wielu lat i w wielu kształtach i rozmiarach (są też specjalne do chleba, ale niestety jak kupowałam swój, to akurat nie mieli takowych na stanie). Mój poprzedni garnek (niepolerowany w środku) po pewnym czasie bardzo śmierdział olejem, mimo że go naprawdę solidnie szorowałam. Wkurzało mnie to i jak kupiłam Swing, pozbyłam się go. O ile mnie pamięć nie myli, Swingi są w 2 lub 3 rozmiarach, ja mam taki średni, chyba 4-osobowy icon_wink.gif w sam raz do pieczenia jednego bochenka. Przykrywka jest niby tylko lekko wypukła, ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by bochenek do niej dotykał. Może to siła sugestii icon_wink.gif, ale wydaje mi się, że ten garnek jest lepszy od poprzedniego (rodzaj materiału i pieczenie - chleb się w nim szybciej wypieka, pierwszy bochenek przywarł na amen, ale to już chyba wszystkie gary rzyskie muszą przez to przejść).

Aha - w romertopfie piekę większość chlebów. Za przykładem Mirabelki, wkładam do niego nawet bochenki. Uwielbiam ten gar. W mojej instrukcji było napisane, by moczyć go max 10 minut i tak też czynię.
villanelle
Te 4-osobowe Romertopfy są chyba idealne jeśli chodzi o wielkość do piekarnika. U mnie by się już większy nie zmieści icon_biggrin.gif Myślałam, że będzie trochę za duży do pojedynczych bochenków, ale wczorajszy prosty jasny ładnie się w nim rozrósł.
kacze
CYTAT(Liska @ 18 Aug 2007, 21:00 ) *
Ale się rozgadałyście icon_mrgreen.gif

Kacze - odpowiadam na Twoje pytanie. Podpisuję się pod wszystkim, co powiedziała Mirabelka. Dodam tylko, że ja mam teraz dokładnie ten garnek (Romertopf Swing), który pokazałaś na zdjęciu. Jeśli masz wybór - bierz ten. To jest oryginalny garnek, ta firma robi je od wielu lat i w wielu kształtach i rozmiarach (są też specjalne do chleba, ale niestety jak kupowałam swój, to akurat nie mieli takowych na stanie). Mój poprzedni garnek (niepolerowany w środku) po pewnym czasie bardzo śmierdział olejem, mimo że go naprawdę solidnie szorowałam. Wkurzało mnie to i jak kupiłam Swing, pozbyłam się go. O ile mnie pamięć nie myli, Swingi są w 2 lub 3 rozmiarach, ja mam taki średni, chyba 4-osobowy icon_wink.gif w sam raz do pieczenia jednego bochenka. Przykrywka jest niby tylko lekko wypukła, ale jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło, by bochenek do niej dotykał. Może to siła sugestii icon_wink.gif, ale wydaje mi się, że ten garnek jest lepszy od poprzedniego (rodzaj materiału i pieczenie - chleb się w nim szybciej wypieka, pierwszy bochenek przywarł na amen, ale to już chyba wszystkie gary rzyskie muszą przez to przejść).

Aha - w romertopfie piekę większość chlebów. Za przykładem Mirabelki, wkładam do niego nawet bochenki. Uwielbiam ten gar. W mojej instrukcji było napisane, by moczyć go max 10 minut i tak też czynię.


Lisko
Mam nadzieję, że moja czteroosobowa rodzina przeżyje te kanibalistyczne zapędy, i nie da sie zapakować do garnka. Znalazłam dwa rozmiary: 32 X 17 X 11,5cm, 38,5 X 22 X 15cm. To który ma być? Czy pieczesz w garnku tylko chlebek, czy też profanowałaś go innymi potrawami (Mirabbelka narobiłą mi smaku na briami).
Bea73
ten 38 to chyba na 6 osob prawda?? gruebel_2.gif

EDIT
32,0 x 17,0 x 11,5 cm--> 2-4 osoby

34,5 x 21,0 x 14,0 cm--> 4-6 os.


38,5 x 22,0 x 15,0 cm--> "rodzinny" --> do 5 kg "wkladu" icon_wink.gif
villanelle
Upiekłam w Romertopfie prosty jasny wyszedł cudnie:

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Bea73
pytanie : a czy do pieczenia tylko chleba moze byc jedna z tych form Romertopf do chleba (jak tu http://www.roemertopf.de/france/roemertopf_klassik/pane.htm) i np. przykrywac chleb sciereczka do wyrosniecia czy praktyczniejszy jest jednak taki Swing?? http://www.roemertopf.de/france/roemertopf_klassik/swing.htm gruebel_2.gif
hazo
Pierwszy link nie otwiera mi się. Ale jeśli chodzi o ściereczkę - to moim zdaniem niestety nie zastąpi ona pokrywy, którą ja też moczę w wodzie. Ja kupiłabym swing.
Bea73
ok dzieki, to juz wiem co jutro kupie icon_mrgreen.gif
Bea73
a teraz?

http://www.roemertopf.de/france/roemertopf_klassik/pane.htm

ps. mnie sie otwiera...
hazo
Teraz otwiera się. Fajne te garnki. Moim zdaniem można by upiec w tym okrągłym chleb, chociaż wolałabym przy tej średnicy, żeby był nieco wyższy. Prostokątny to taka jakby gliniana keksówka. icon_mrgreen.gif
Mnie się zdarzyło piec chleb w zwykłym szklanym garnku żaroodpornym. Przy średnicy 18,5 cm ma 8 cm wysokości. Tutaj wstawiłam nawet zdjęcia z pieczenia chleba z tego przepisu Mirabbelki. Rósł pod folią.
Bea73
tak widzialam juz ten twoj chlebek icon_biggrin.gif
hazo
Ten mi się podoba: http://www.roemertopf.de/france/roemertopf.../spezialist.htm
Bea73
na ziemniaczki icon_biggrin.gif i pisze ze nie trzeba go wczesniej moczyc

ps. zastanawiam sie tylko nad tym szkliwem w Swingu... czy to jest na 100% "zdrowe"??? gruebel_2.gif
hazo
Wydaje mi się, że szkliwiony jest zdrowszy niż bez szkliwa. Przede wszystkim łatwiej go umyć i nic nie wnika do środka. Liska np. narzekała, że nie polewany pachniał jej olejem i wymieniła na swinga.
Bea73
tak, ale co to wlasciwie jest to szklwio?? bo jednak wiele chemicznych swinstw przenika przeciez do naszego jedzenia... wiec dlatego sie zastanawiam czy nie lepiej taki "naturalny", bez niczego (aczkolwiek wiem, ze ze wzgledu na zapachy itp. lepszy ten szkliwiony...)
hazo
Nie wiem nic o szkliwie, ale wydaje mi się, że firma (dodajmy, że nie jest to firma "krzak"), które takie rzeczy produkuje ma wszystkie atesty dopuszczające je do kontaktu z żywnością.
Bea73
nie no pewnie ze atesty sa; przy kremach do twarzy tez sa atesty a jednak zawieraja substancje rakotworcze... icon_rolleyes.gif
to ze cos mozna kupic i ze ma atest niestety jeszcze nie swiadczy o tym ze to jest zdrowe... ja akurat niestety jestem dosyc "wrazliwa" na tym punkcie...
Bea73
no i jest zamowiony!!! w sklepie akurat nie bylo tego ktory chcialam (a nie chcialam tego "z wystawy..." wiec musze poczekac do 2 tyg. icon_biggrin.gif
za to kupilam ksiazeczke ich firmy z przepisami, moze cos kogos kiedys zainteresuje?? bo nie pamietam czy jest po polsku
(zamowilam jednak tego Swinga, ten posredni model...)
Bea73
garnek od dzisiaj w domu icon_biggrin.gif
a teraz pytanko...
chleb ma byc pieczony w namoczonym garnku, prawda??
ponoc moze tez w tym garnku wyrastac... czy to znaczy ze najpierw go moczycie a potem chleb w nim wyrasta?? czy garnek nie wyschnie za bardzo zanim go wloze do pieca?? czy lepiej dla smaku chleba zeby wyrastal w czym innym a na koniec go siup do namoczonego garnka?? gruebel_2.gif
hazo
Bea, jeśli nie widziałaś, to zobacz te moje posty

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6...st&p=328254
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6...st&p=347330

Opisywałam w nich, jak piekę emigranta w garnku.
Bea73
CYTAT(hazo @ 31 Aug 2007, 21:20 ) *
Bea, jeśli nie widziałaś, to zobacz te moje posty

http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6...st&p=328254
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=6...st&p=347330

Opisywałam w nich, jak piekę emigranta w garnku.


znaczy jak piszesz ze w garnku rosnie ten ostatni raz to zn ze garnek juz jest wtedy namoczony tak??
hazo
Garnek moczę około 20 minut (górę i dół), wycieram z grubsza papierowym ręcznikiem, natłuszczam, wysypuję otrębami żytnimi, wkładam uformowany bochenek, zamykam, wkładam w dużą torebkę foliową i czekam, żeby wyrósł. Nie czekam nigdy, żeby wyrósł całkiem, bo wg mnie on jeszcze rośnie w trakcie nagrzewania piekarnika już z chlebem w środku. Potem do zimnego pieca, nastawiam temperaturę 230*C, jak piec osiągnie taką temeraturę ustawiam czas pieczenia (przeważnie jest to około 30-35 minut), jeszcze trochę piekę chleb w zamkniętym garnku, potem zdejmuję pokrywę i do końca piekę bez przykrycia. Jeśli smaruję wodą w tracie pieczenia to gorącą, bo boję się zimną, żeby nie pękł mi garnek, jak pryśnie na niego zimna woda. Po upływie zadanego czasu, sprawdzam, t.zn. wyjmuję chleb, pukam w dno. Jeśli wydaje głuchy odgłos to kładę go na kratkę i studzę. Czasami wkładam jeszcze na kilka minut bez garnka jak chcę mieć twardszą skórkę.

Uff, chyba jasno opisałam jak ja robię. Podkreślam ja. Wiem, że dziewczyny pieką też cały czas w zamkniętym garnku, ale ja mam taki sposób jak opisałam.
Powodzenia.
Bea73
dziekuje bardzo hazo!!!
jak przetestuje to dam znac icon_wink.gif
bietka
handclasp.gif Dokładnie tak samo
MalenkiePojo
CYTAT(mirabbelka @ 17 Aug 2007, 23:08 ) *
jesli masz mozliwosc kupienia garnka, ktorego tylko czesc dolna jest glazurowana to taki spelnia wszystkie warunki i taki bym nabyla.
w Polsce do kupienia byly kiedys tylko albo ogromne szkliwione albo male bez glazury.
l


Witajcie,
Z tego, co mi wiadomo dostępne są już wszystkie modele garnków rzymskich firmy Roemertopf. Jeśli jesteście zainteresowani to polecam www.roemertopf.pl anbetung.gif
Wiem bo właśnie zamówiłam garnek do pieczenia kartofli, którego już od dawna szukałam.
Macie jakieś fajne przepisy na desery przygotowywane w garnku rzymskim???
Pozdrawiam Was serdecznie
Bea73
CYTAT(MalenkiePojo @ 7 Oct 2007, 18:05 ) *
Macie jakieś fajne przepisy na desery przygotowywane w garnku rzymskim???

hmmm... mam ksiazke z przepisami z Roertopfa, ale deserow tam raczej nie ma icon_wink.gif
MalenkiePojo
CYTAT(Bea73 @ 7 Oct 2007, 18:08 ) *
hmmm... mam ksiazke z przepisami z Roertopfa, ale deserow tam raczej nie ma icon_wink.gif


Pytałam o przepisy, bo znalazlłam fajny garnek do deserów http://www.roemertopf.pl/viewpage.php?page_id=12 ale nie ma na razie żadnych przepisów icon_sad.gif W ciemno wolałabym nie kupować, bo nie wiem co można w tym piec.
A tak na marginesie to skad masz książkę i czy jest po polsku?
Bea73
ooo... takich 'deserowych' Romertopfow to nie widzialam icon_frown.gif
co do ksiazki to jest po francusku (mieszkam poza granicami PL icon_wink.gif )
pozdrawiam
wink.gif
MalenkiePojo
Może ktoś ma polską wersję książki???
MalenkiePojo
CYTAT(Igwiesia @ 31 Jul 2007, 18:00 ) *
Czy ktoś wie, gdzie można w Polsce taki garnek kupić? Ja użytkuję od roku mój przywieziony z niemiec, ale go trochę zdewastowałam icon_sad.gif. Gorący płyn do rozgrzanego garnka...

Z tego co widziałam mają bardzo duży wybór garnków rzymskich www.roemertopf.pl
Hainaut
Podczas wakacji kupilam na pchlim targu rzymski garnek (za 10 eur!!). Przymierzam sie, zeby dzis w nim cos ugotowac - konkretnie kawalki indyka w pieczarkach i zastanawiam sie na jaka temperature najlepiej nastawic piekarnik. Mozecie cos poradzic? I jak dlugo moga sie piec 3 udka indycze?
iwona44
No nie powiem 10 euro,to dobra cena,ale mój małżonek jest chyba dobry w targowaniu,bo też na takim targu(chyba bo się nie znam icon_mrgreen.gif )kupił nowiutki garnek plus do tego kamień i utargował to za razem 8 euro,jak się tej scenie targowania przyglądałam z boku to miałam niezły ubaw.
A co do pieczenia to ja chleb parę razy w nim piekłam,ale wkładałam do zimnego piekarnika i temperaturę różnie 230,200,a jak długo to nie poradzę bo ja praktycznie wszystko piekę na ,,oko"
daglo
Kupilam sobie garnek rzymski w ktorym dolna czesc jest glazurowana od wewnatrz. Kupilam go z mysla o wypieku chleba ale niestety chlebek po wypieczeniu jest od dolu wilgotny, bardzo deikatny, miekki, nie chrupiacy a wrecz rozpadajacy sie. Zamiast piec sie on sie jakby zaparza. Pieklam juz kilka razy i probowalam dluzej trzymac w piecu ale nic to nie dalo bo z gory byl pieknie wypieczony i chrupiacy a od dolu zaparzony.

Czy wam wychodzi chrupiacy chlebek z garnka glazurowanego? Jak to robicie?
iwona44
Prawdę mówiąc odkąd mam kamień to garnek zarasta kurzem,ale jak piekłam w nim chleb to zawsze wychodził chrupiący ,tylko wkurzało mnie to,że raczej płaski,ale wilgotny nie ,zaparzony tym bardziej nie a garnek w środku jest glazurowany,a spód chleba zawsze był dla mnie lepszy bo właśnie taki przypieczony,powiedziała bym że nawet bardziej jak góra ,a ja piekę na ,,oko"więc nic mądrego nie podpowiem icon_mrgreen.gif
hazo
CYTAT(daglo @ 23 Jul 2008, 16:56 ) *
Czy wam wychodzi chrupiacy chlebek z garnka glazurowanego? Jak to robicie?

Mnie wychodzi chrupiący cały; i góra i boki i spód. Stawiam garnek na ruszcie ustawionym bardzo nisko w piekarniku.
daglo
ja tez stawiam garnek jak niajnizej w piekarniku, pieke chleb odkryty bez pokrywki, mocze garnek nie 15 a max 10 minut i mimo to spod jest zaparzony.
Glazura w moim garnku jest taka blyszczaca nie matowa, moze on sie nie nadaje do chlebka i powinnam kupic taki bez glazury...
lemonka1
Hmmm... ja mam garnek bez glazury więc nic mądrego nie poradzę. Dopiero trafiłam na ten wątek i się przeraziłam bo kupiłam już używany garnek rzymski. Bez instrukcji. Nie pomyślałam nawet, że może być. Od pół roku piekę w nim chleby. Nigdy nie moczę go w wodzie. Zawsze wkładam do nagrzanego piekarnika. Nic się na szczęście z nim nie stało. Chleby wychodzą świetne. Inne potrawy też. I raczej zapachy nie zostają "w garnku". Przed pieczeniem chleba smaruje garnek masłem, nie olejem bo kiedy smarowałam olejem chlebki zawsze przywierały. Jakiś dziwny chyba ten mój garnek icon_eek.gif
Miuriel
Pomocy.
Piekłam dzisiaj pierwszy raz mięsko w garnku rzymskim. Wcześniej oczywiście go dokładnie wyszorowałam, moczyłam, wszystko jak w instrukcji.
Włożyłam do niego piersi z kurczaka, ziemniaki pokrojone w grube plastry, marchewkę i plasterki selera. Mięso było przyprawiane solą, pieprzem słodką papryką. Na wszystko położyłam odrobinę masełka. Piekło się prawie półtorej godziny. Wszystko przeszło zapachem gliny a mięso wyszło suche. icon_sad.gif
Co ja robię źle?
Podczas pieczenia w domu unosił się zapach gliny, w ogóle wszędzie go teraz czuję. Byłam taka głodna, że zjadłam ten gliniany obiad, ale reszta rodziny odmówiła.
Dodam, że garnek był wcześniej użyty (chyba tylko raz), nie przeze mnie, więc dokładnie nie wiem w jaki sposób, ale wyglądał dobrze.
Piszę świeżo po obiedzie, jeszcze w rozpaczy., a tak mi się marzył ten garnek. cry_1.gif
dziunia
A co to za garnek konkretnie i gdzie go kupiłaś? Bo chyba w samym garnku trzeba się przyczyny dopatrywać.
Hiena
No ale jak to? Do garnka powinno się wlać chociaż z pół szklanki wody. Ziemniaki nie mają szansy się udusić bez wody, samą wilgoć z garnka to za mało. Przeglądałam wczoraj zapiski bałkańskie i w przepisach albo dodawana była woda albo oliwa. Poza tym piersi to piersi, mnie zawsze wychodzą suche, chyba że je zawinę w rękaw czy folię.
Miuriel
Garnek mam identyczny jak ten na zdjęciu w pierwszym poście tego wątku. Kupił mi go mąż na jakimś targu. Nie dodawałam wody (jedynie troszeczkę masła), mimo to na dnie było sporo takiego rosołku. Ziemniaki i marchewka były upieczone bardzo dobrze, mięciutkie, tylko ten straszny smak i zapach gliny.

Co do piersi kurczaka, to fakt, mi tez prawie zawsze wychodzą suche. Chyba, że je na początku obsmażę na gorącym tłuszczu, a potem duszę.
Ten rosołek na dnie garnka, to jak się domyślam, częściowo soki które zdążyły z mięsa wyciec zanim się w nim zamknęły "pory".
Dlatego przygotowanie mięsa, które nie będzie suche, przez wstawienie do zimnego piekarnika pozostaje dla mnie niezgłębioną tajemnicą.
hazo
CYTAT(Miuriel @ 9 Jan 2009, 09:36 ) *
Garnek mam identyczny jak ten na zdjęciu w pierwszym poście tego wątku. Kupił mi go mąż na jakimś targu.
...Dodam, że garnek był wcześniej użyty (chyba tylko raz), nie przeze mnie, więc dokładnie nie wiem w jaki sposób, ale wyglądał dobrze.

Według mnie smak i zapach gliny to na pewno wina garnka. Czy to jest oryginalny garnek czy może jakaś podróba? Przyznam, że pierwsze słyszę o oryginalnych Romertopfach sprzedawanych w Polsce na targach. Nie mogę zrozumieć, jak dziś, gdy można bez problemu kupić nowy garnek, ktoś kupuje używany - nie wiadomo, jak, przez kogo i dlaczego ktoś go sprzedaje. gruebel_2.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.