Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Drezden Stollen - drożdżowa strucla świąteczna
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Słodkości > Ciasta
Stron: 1, 2, 3, 4
MMMK3

dziękuję za wyjaśnienia - dzisiaj robię lecker.gif jak dam radę to wstawię fotki.
Ela83
bilis1 ja dałąm dziś 6 dkg drożdży i wyrosło bardzo ładnie, myślę że taka ilość powinna Ci spokojnie wzstarczyć icon_biggrin.gif
bilis1
Dzięki za informację. Bardzo w porę - jutro zbieralam się do pieczenia. Žyczę udanych wypiekow i wesolych swiąt.
kasha
wg. moich wyliczeń 2 i1/2 łyżki drożdży instant to 20g świeżych gruebel_2.gif
właśnie zaczynam robić ciasto
MMMK3
Zrobiłam - wyszły 4 sztuki - pyszne, 2 ostatnie schowałam na strychu icon_mrgreen.gif
kasha
ugly_08.gif ugly_08.gif ugly_08.gif robię dziś z połowy porcji - mąka ma się ku końcowi
wszystko wyliczyłam dobrze ale drożdży dałam tyle co na całą porcję czyli 20g ugly_08.gif

-------------------------------------
uffff, strucle jak malowane mi się upiekły,
jedną jeszcze gorącą zjedliśmy mlaskając nieprzystojnie lecker.gif
grabinka
Też upiekłam wczoraj ,nie właściwie dziś bo o 2 w nocy skończyłam .Wyrabiałam w maszynie ciasto i wyszły mi 2 duże i 1 mała.Jeszcze ciepłe polałam masłem posypałam cukrem i zwinęłam (tak podała w przepisie Bajaderka).Smak mają "prawie "identyczny do tych które smakowałam na Bawarii icon_mrgreen.gif ale są moje więc o niebo lepsze.Bardzo dobry przepis ,dziękuje Bajaderko anbetung.gif .
Mam tylko pytanie czy ciasto jest takie wilgotne w środku ,czy powinno być takie jak drożdżówka? No i jeszcze jedno,jedna strucla jakoś tak na środku mi pękła przy przenoszeniu ale smaku jej to chyba nie odbierze icon_mrgreen.gif .Tą małą już podjadamy icon_redface.gif .
grabinka
Kasha a czy ja mogę poprosić o zdjęcie? Moje do malowanych nie należą ale jak na pierwszy raz ,no a Twoimi oko w pracy nacieszę.
pina1989:)
zrobilam jest naprawde pyszna do srodka dodalam mase orzechowa
kasha
jedną zjedliśmy a druga poszła do pracy z mężem,
ale dziś też będę robiła dump.gif więc pstryknę icon_lol.gif
Ela83
ja to nawet sie zastanawialam czy drożdży nie mogło by b ytć mniej niż 6dkg tak łądnie rosło, też mi wyszły 4 strucle, nie był wilgotne...
a 20 dkg to troche mnie przerazilo, kiedyś słyszałam, że na 1 kg mąki 10dkg drożdży, a tu jest niecały kilogram mąki...
kasha
Elu, raz napisałam dobrze a w kolejnym poście źle, mnie chodziło o 20g a nie 20dag
oliweczka
pieklam, pieklam icon_smile.gif
tylko chyba za dlugo w piekarniku trzymalam, bo suchawe wyszlo
mozliwe tez, ze bezmlecznosc i uzycie tylko wody mu zaszkodzilo
wsypalam duuuuzo bakalii i w sumie bylo calkiem calkiem
bede je powtarzac, bo mozna upiec wczesniej i przed samymi swietami jest czas na inne rzeczy
a po Swietach reszte zamrozilam, powoli zaczynam wyciagac i mimo, ze choinka rozebrana, Swietami czasem zalata...
serdzecznie dziekuje za przepis!
grabinka
Kto w tym roku piecze?
Buka
Ja nie mam wyjścia, muszę. rofl.gif
Margot
a ja mam w planach ten albo inny Tatter piec , bo mam foremkę do stollen , tylko czy się wyrobię to nie wiem
mexikana
zrobilam banana.gif
jedna juz na szybko sprobowalismy i ...przepychota, chociaz chyba wkradl sie malutki zakalec-mam nadzieje, ze od krojenia goracego i ze inne ominie
a pachnie oblednie eek2.gif
dziekuje za przepis icon_smile.gif
samanta
CYTAT(Buka @ 16 Dec 2009, 11:21 ) *
Ja nie mam wyjścia, muszę. rofl.gif

A ja nie muszę. W zeszłym roku przeleżały i zostały łaskawie zjedzone jak już nic innego nie było. A były świetne, naprawdę.
mexikana
CYTAT(amatorka @ 15 Dec 2005, 21:54 ) *
Stolec powinien ostygnąć, bo się spoci <!--emoid:roll:--><!--endemo-->


i nie doczytalam cluebat.gif
jedna, ta nie zawinieta, zostala juz pozarta, a do innych boje sie zajrzec,
pewnie sie spocily, icon_neutral.gif
hmmm...
Buka
Mexi, nic im nie będzie, najwyżej stopi sie cukier. Przed podaniem oprószysz na nowo i będzie ok.
grabinka
Buka dobrze prawi ja dokładnie tak robię ,zawijam ciepłe a przed podaniem dosypuję cukru pudru.U mnie 2 w tym jednej juz tylko połowa zastała lecker.gif
kasha
zdjęcie by kto dał, chociaż oczy nasycić by można icon_lol.gif
Vidarka
Ciasto zarobione-bedzie zdjecie jak sie uda icon_razz.gif
kasha
Mlask, ciam ciam, mniaaam, piękne, rumiane, żółciutkie, śliczne lecker.gif
Maria z Łeby
Vidarko, pięęęękneee te strucle daumen.gif.
Gucio
W naszym wykonaniu - z marcepanem otrzymanym w prezencie, ale następnym razem będzie z domowym icon_mrgreen.gif bo na pewno będzie następny raz rofl.gif wyszły dwa duże stolleny icon_mrgreen.gif

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Gucio
I tym razem z marcepanem w domowym wykonaniu lecker.gif
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Joanna
Zobaczyłam zdjęcie i...... poszłam zagniatać ciasto (z pół porcji, na dwie strucle). Kliknij, aby zobaczyć załącznik


EDIT:
Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Piekłam w 180 stopniach 30 minut.
Na pół porcji dalam 25 g świeżych drożdży.
mexikana
Podnosze.
Tak baaardzo przytylam, ze musze zaczac sie odchudzac, ale zanim to nastapi, to jeszcze sobie pouzywam dump.gif dump.gif
mexikana
Przytylam jeszcze bardziej i znow bede uzywac. Nie ma grudnia bez Drezden Stolle. mniam.gif
szpaczek1
U mnie znowu Drezden Stollen :D Z dwóch porcji :D

To ciasto jest pyszne!
moni20
A jak miesiac bede przechowywac to da rade?
Joanna
Mnie najbardziej smakuje świeżo po upieczeniu, maksymalnie do tygodnia. Nie odważyłabym się go tak długo przechowywać.
moni20
Hmm w przepisie jest napisane aby jesc po tygodniu i dluzej, wiec myslalam, ze mozna.
Joanna
Pewnie można, tylko nie jest już takie smaczne.



Zostały mi żółtka po lukrowaniu, dołożyłam jedno jajko i upiekłam trzy piękne strucle. Zamknęłam je w rękawie do pieczenia. Będą na prezenty. icon_smile.gif
kasha
CYTAT(moni20 @ 12 Nov 2013, 11:32 ) *
Hmm w przepisie jest napisane aby jesc po tygodniu i dluzej, wiec myslalam, ze mozna.


można zamrozić świeżutką.
Zaglądam tu do Was i się ślinię,
nie zrobię jednak w tym roku z powodu braku bakalii, mam tylko rodzynki więc nie ma sensu chyba gruebel_2.gif
Buka
Co, nikt sie w tym roku nie skusi? fiesgrins.gif
Wyprodukowałam dużo marcepanu i w środku każdej jest solidny wałek, ale przez to zrobiły się jeszcze większe i zatraciły złożenie. Stygną. Sąsiadom chyba ślinka leci, cały dom i pół ulicy pachnie ciastem. icon_mrgreen.gif
Buka
Wyciągam z czeluści, jutro start. lecker.gif
wianka
Upiekłam z całej porcji. Podzieliłam na dwie części i wyszły mi dwa wielkie bochny. Jeden nadziany marcepanem. Zawinęłam i schowałam, pachniało nieziemsko. Nie wiem jakim cudem nie spróbowałam ani kawałka.
Buka
Zwykle dzieliłam na trzy, teraz na cztery i piekłam na dwóch blachach i termoobiegu. Wielkość akurat.
wianka
Następnym razem i ja podzielę na cztery. Dzisiaj jednak spróbowałam tej strucli i jest bardzo dobra.
Buka
Kto w tym roku piecze? Moje stygną. icon_smile.gif
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Joanna
Moje też już upieczone, w ilości czterech zgrabnych i nieziemsko pachnących wanilią i masłem sztuk. mniam.gif

Buko, po zapudrowaniu nie zawijasz na gorąco, tylko studzisz?
Bo ja właśnie jak zwykle starannie je otuliłam, a prezentowe nawet od razu zapakowałam...
Krystyna9
A dlaczego ja nigdy nie piekłam tego ??? gruebel_2.gif
Joanna
O, Krystyno, to duże niedopatrzenie, musisz koniecznie nadrobić! icon_wink.gif
Buka
Krysia może lubi takie ciasta, które robią wrażenie: warstwy, kremy, galaretki, polewy. A ta strucla mało wyględna. icon_mrgreen.gif

Też mam cztery, wyszła jeszcze lepsza, niż świąteczna. Zawijam po ostudzeniu, boje sie, że odsurowieją. Pewnie nie mam racji, skoro Ty tak robisz i jest OK. Nastepnym razem sie odważę. icon_smile.gif
wianka
Piekę i ja. Dwie z marcepanem i dwie bez nadzienia.
Joanna
CYTAT(Buka @ 4 Jan 2019, 22:32 ) *
A ta strucla mało wyględna. icon_mrgreen.gif

Z tym się nie zgodzę, mnie się podoba: icon_mrgreen.gif

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Pamiętam, jak się bałam zawijania na gorąco, gdy piekłam ją pierwszy raz (ponad jedenaście lat temu!), ale zawierzyłam mistrzyni bajaderce, a teraz już wiem, że nic złego się z nią nie dzieje, choć masła do smarowania daję nadal dużo mniej, jak w przepisie, ok. 50 g na cztery strucelki). icon_smile.gif
kermidt
I po co tak po oczach?

W niedziele zauwazylam, ze nic juz nie mam. Malzonek wchlonal 2/3 bochna. Na szczescie mam tylko rodzynki w domu, ale... to sie moze zmienic.

Powiedz Joanno, co tam w tej Twojej jest. Rdzynki sultanskie, zlote chyba tez, pomaranczowa skorka, a takie nieduze, bardziej kwadratowe i jasne na dole to co?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.