Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: "Zepsute śledzie"*
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Frakcja pływająca
Stron: 1, 2, 3
Graz
SEniorko, dziekuję icon_smile.gif My też pozdrawiamy poświatecznie. Sprzedałam pomysł mojej mamie, ciekawe, czy przypadnie rodzicom do gustu icon_smile.gif
jean
Na świeta zrobiłam i już zjedzone, ale jakoś tak czuć malizną więc dziś idę po śliwki
( z tymi dymionymi są genialne) mniam.gif
jean
U mnie bez tych śledzi nie ma Świąt! lecker.gif lecker.gif lecker.gif
Graz
ZROBIONE icon_smile.gif
jean
CYTAT(Jolan @ 24 Jul 2010, 17:47 ) *
Ja przepraszam, że po takim czasie, ale szukam przepisów"śledziowych" na poprawiny i czytając przypomniało mi się, jak moja matka mówiła do wnuka w wieku przedszkolnym: jedz śledziki, jedz, będziesz w życiu pił wódkę, to ci się przyda icon_smile.gif
PS. zamiast śliwek dałam suszone pomidory + olej, w którym były zalane. Niebo w gębie


wyciągam, bo dziś idę po śliwki i żeby Wam przypomnieć fiesgrins.gif
ankafaka
O rany! Jakie te śledzie są pyszne!!! Zrobiłam małą porcję na próbę i już jej nie ma. Na pewno na święta zrobię więcej. Napiszcie tylko jak długo można je przechowywać - 2 dni na przegryzienie, a później?
seniorka
CYTAT(ankafaka @ 15 Dec 2015, 17:54 ) *
O rany! Jakie te śledzie są pyszne!!! Zrobiłam małą porcję na próbę i już jej nie ma. Na pewno na święta zrobię więcej. Napiszcie tylko jak długo można je przechowywać - 2 dni na przegryzienie, a później?


Witaj. Cieszę się, że Ci smakują. Proponuję zrobić śledzie oddzielnie, bez cebulki, w jednym słoiku, natomiast cebulkę posiekać 3 dni przed podaniem, można sparzyć i zaraz przelać zimną bieżącą wodą (będzie łagodniejsza, ale trwalsza). Natomiast kto nie lubi zbyt łagodnej cebuli - nie parzyć. Posiekana cebulkę, sparzoną lub nie, trzy7mać w oliwie w oddzielnym słoiku i porcjami, 2 dni przed podaniem, łączyć jedno z drugim. W lodówce wytrzymują 2, a niekiedy 3 tygodnie. Jeszcze chodzącym przykładem tej metody jestem ja. Pozdrowienia.
ankafaka
Dziękuję seniorko. Zrobię tak jak radzisz - śledzie z przyprawą korzenną i śliwkami zamarynuję wcześniej, a później w miarę potrzeby będę tylko dodawała cebulkę.
seniorka
Spróbuj. Trzymam kciuki. wink.gif
jean
Zarobiona jestem i nie mam czasu na Cina cry_1.gif ,ale Świętą idą i przyszłam po przepis dla koleżanki na najpyszniejsze śledzie jakie jadłam, bo ta sierota jeszcze nie robiła .... icon_rolleyes.gif mniam.gif
jean
Wyciągam jak zawsze na świętą lecker.gif
Maria z Łeby
Dzisiaj zrobiłam, sugerując się Waszymi opiniami, nie miałam śledzi korzennych - użyłam zwykłych solonych, degustacja na kolację wigilijną.
Maria z Łeby
Kolejne śledzie, które będą gościć u nas na stole, robiłam z białą cebulą, wszystkim smakowały.
mariaanna
Pyszne. Będę powtarzać lecker.gif .
Cinka
Poluję na te korzenne śledzie od jakiegoś czasu i nigdzie ich kurczę nie ma icon_evil.gif a śliwki czekają.
mariaanna
Użyłam zwykłych solonych bo korzennych nie miałam.
mariaanna
Korzenne śledzie można kupić, w Delikatesach tylko nie wiem czy są,
w stałej ofercie.
Cinka
Dorwałam korzenne - śledziki już w słoju icon_cool.gif
Maria z Łeby
Planuję je zrobić, zupełnie o nich zapomniałam.
Maria z Łeby
Zrobione i zasłoikowane, zrobiłam ze zwykłych solonych, w mojej wsi korzennych nie ma.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.