Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Młoda kapusta duszona z koperkiem
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Coś na ząb lub dwa > Tanie danie niesłychanie
Stron: 1, 2
kermidt
1,2kg
to chyba nieduza?
i te mlode nie sa tak zwarte to zawsze mniej kapusty w kapuscie icon_mrgreen.gif

ta bedzie na slodko

dzieki, Samanto, za tyle cierpliwosci
samanta
CYTAT(kermidt @ 1 Jul 2012, 16:49 ) *
1,2kg
to chyba nieduza?
i te mlode nie sa tak zwarte to zawsze mniej kapusty w kapuscie icon_mrgreen.gif

ta bedzie na slodko

dzieki, Samanto, za tyle cierpliwosci

Ależ Ker, co tylko sobie życzysz bussi.gif
Doruśka
Joanno , jak ta konserwa? bo jade do biedronki dziś i nie wiem co kupic czy tą "Twoją" czy mięsiwo w sosie własnym...
Joanna
W smaku bardzo dobra; pokroiłam w niewielką kostkę, bo mielona (mięsiwo w słoiku jest w niemielonych kawałkach, można wrzucać w całości, samo się podczas duszenia rozpadnie). Tak jak pisałam - nietłusta, więc do duszenia cebuli kapnęłam trochę oleju.
kasha
Zupełnie przypadkiem tutaj wpadłam i już wiem co jutro będzie na obiad lecker.gif
dla mnie to nowość, nie znałam tego przepisu icon_biggrin.gif
samanta
CYTAT(kasha @ 3 Jul 2012, 18:34 ) *
Zupełnie przypadkiem tutaj wpadłam i już wiem co jutro będzie na obiad lecker.gif
dla mnie to nowość, nie znałam tego przepisu icon_biggrin.gif

No patrz, a to taki stary przepis! Napisz proszę, czy Ci smakowała, dobrze?
Doruśka
dla mnie też nowość icon_smile.gif
Cinka
Paulinka też zna kapustę na konserwie fiesgrins.gif http://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=299072
kasha
Dzisiaj zrobiłam, jedynie z tą różnicą, że z kapustą kiszoną
jest to zupełnie inne danie ale też przepyszne.

V. kupił w Lidlu kilka konserw w słoiczkach, golonka okazała się niezjadliwa, tłusta, same skóry z ogromnym tłuszczem,
więc zblenderowałam skórki i jest super lecker.gif
samanta
CYTAT(kasha @ 16 Nov 2012, 19:06 ) *
Dzisiaj zrobiłam, jedynie z tą różnicą, że z kapustą kiszoną
jest to zupełnie inne danie ale też przepyszne.

V. kupił w Lidlu kilka konserw w słoiczkach, golonka okazała się niezjadliwa, tłusta, same skóry z ogromnym tłuszczem,
więc zblenderowałam skórki i jest super lecker.gif

Najważniejsze, że wam smakuje. My już kończymy kapustę ze słoików.
Janka
U mnie już poszedł ostatni słoik,szkoda.... icon_sad.gif
Ewenny
CYTAT(Janka @ 16 Nov 2012, 22:46 ) *
U mnie już poszedł ostatni słoik,szkoda.... icon_sad.gif


to ugotujesz sobie Samanto z białej kapusty i tyż bedzie pyszne lecker.gif
u mnie ta kapusta nigdy nie miała szans na zaprawienie jej w sloikach
każda ilość znikała w ciągu jednego dnia
samanta
Z białej już nie takie dobre, ale jak sie nie ma, co się lubi, to sie lubi, co się ma wink.gif
Janka
Ja czasami robię z kapusty stożkowej,ona w smaku przypomina młodą kapustę.
samanta
CYTAT(Janka @ 17 Nov 2012, 17:16 ) *
Ja czasami robię z kapusty stożkowej,ona w smaku przypomina młodą kapustę.

Kapusta stożkowa? Pierwsze słyszę?!
Janka
Samanto,ja w ubiegłym roku pierwszy raz się z nią spotkałam i teraz często ją kupuję.

o,tak ona wygląda
samanta
CYTAT(Janka @ 17 Nov 2012, 18:37 ) *
Samanto,ja w ubiegłym roku pierwszy raz się z nią spotkałam i teraz często ją kupuję.

o,tak ona wygląda

Dzięki Janeczko - to jakaś nowość na naszym rynku jak się okazuje. U nas tego nie spotkam, ale nastawię psychicznie potomstwo icon_mrgreen.gif
Joanna
Wyciągam, bo robię dziś na obiad.
sionia
CYTAT(samanta @ 17 Nov 2012, 19:54 ) *
Dzięki Janeczko - to jakaś nowość na naszym rynku jak się okazuje. U nas tego nie spotkam, ale nastawię psychicznie potomstwo icon_mrgreen.gif


Samanto,
u nas na targu przy ul. Śląskiej można kupic stożkową kapustę. O tej porze nie zwróciłam uwagi czy jest, ale w pełni sezonu warzywnego można kupić. Ma ją bardzo często ogrodnik handlujący swoimi warzywami. Stoi on naprzeciw pani Adeli a panią Adelę zna większość na targu, musisz się o nią pytać (stoi ona na koncu targu warzywnego, idąc od ul. Grzecznarowskiego). Ten ogrodnik handluje warzywami i sadzonkami bylin.
Kapusta stożkowa jest bardzo smaczna.
duende
to jest właśnie przepis, jakiego szukałam, tylko jeszcze o tym nie wiedziałam! :-O
Młoda kapusta się już pojawia, koper dorasta w doniczkach i ogrodzie, koniecznie muszę zrobić w słoiki na zimę. Uwielbiamy taką młodą kapustę!
Ewenny
ja już oczywiście gotowałam, bo teść ją uwielbia
mówię mu, przepis z internetu, to on prosił, żeby autorce-Samancie pięknie podziękować i życzyć, żeby za ten przepis Bozia jej w czym chce wynagrodziła bussi.gif
samanta
CYTAT(duende @ 30 May 2013, 14:31 ) *
to jest właśnie przepis, jakiego szukałam, tylko jeszcze o tym nie wiedziałam! :-O
Młoda kapusta się już pojawia, koper dorasta w doniczkach i ogrodzie, koniecznie muszę zrobić w słoiki na zimę. Uwielbiamy taką młodą kapustę!

Duende, na wszelki wypadek zapasteryzuj słoiki bo w zeszłym roku jak czytałam, komuś się słoiki popsuły. Bo o takich rzeczach jak ta, że nie wolno nakładać do pełna, to nie wypada tutaj pisać..... aczkolwiek moja koleżanka tak właśnie zrobiła gruebel_2.gif

CYTAT(Ewenny @ 30 May 2013, 15:21 ) *
ja już oczywiście gotowałam, bo teść ją uwielbia
mówię mu, przepis z internetu, to on prosił, żeby autorce-Samancie pięknie podziękować i życzyć, żeby za ten przepis Bozia jej w czym chce wynagrodziła bussi.gif

Och Ewenny, podziękuj wzajemnie Teściowi i powiedz Mu, że bardzo się wzruszyłam bussi.gif
Musi to być bardzo dobry człowiek! Pozdrów Go ode mnie serdecznie wink.gif
Joanna
CYTAT(samanta @ 30 May 2013, 17:41 ) *
Duende, na wszelki wypadek zapasteryzuj słoiki bo w zeszłym roku jak czytałam, komuś się słoiki popsuły.


Ja to bym nawet dwukrotnie pasteryzowała w odstępie doby, jak wszystkie przetwory zawierające mięso.
A, i fasolkę szparagową też.
Janka
U mnie słoiki się trzymały lecker.gif nie zdążyły się zepsuć,bo szybko zostały zjedzone.
W tym roku zrobię z odpowiednią konserwą,bo mam zamiar przywieźć sobie większą ilość.
samanta
CYTAT(Janka @ 30 May 2013, 18:40 ) *
U mnie słoiki się trzymały lecker.gif nie zdążyły się zepsuć,bo szybko zostały zjedzone.
W tym roku zrobię z odpowiednią konserwą,bo mam zamiar przywieźć sobie większą ilość.

O, to dziękuję, że o tym napisałaś! Bo już się martwiłam że ktoś się narobił i nie wyszło. Moje też za długo nie posiedziały w piwnicy !
duende
Zrobiłam! PYCHA!
chciałam do słoika też od razu ale nie udało mi się, wszystko zjedliśmy na dwa obiady. Nie znalazłam wprawdzie tej konserwy mięsnej, użyłam innej ale tez wyszło świetne icon_biggrin.gif
Do słoików zrobię na pewno, niech tylko kapusta stanieje.
I zapasteryzuję dwukrotnie, szkoda by było, aby takie dobro się zmarnowało...
W piekarniku w 150 st przez 30 minut i znowu po dobie wystarczy?
Doruśka
moje się popsuły.wywaliłam icon_sad.gif( ale robię tak na bieząco do jedzenia.
czy podwójne gotowanie nie doprowadzi do rozciapciania się kapusty?
d.
samanta
Nie wiem o co chodzi z tym psuciem się , choroba, moja siostra tez wywaliła część , co sie zdarzyło po raz pierwszy w życiu ...
kawazmlekiem
A czy zamiast konserwy można to z mięsem zrobić?
Cinka
Pewnie że można, ale
CYTAT(Cinka @ 26 Jun 2012, 13:29 ) *
Ja przyznam że bardzo często robię taką czy podobną (bo wariacji sporo) młodą kapustę do bezpośredniego spożycia wyłącznie, na konserwie jaka mi w ręce wpadnie - tyrolska, turystyczna, czy jakaś mięsna słoikowa i zawsze wychodzi przepyszna - na żadnym innym mięsie nie ma takiego smaku jak na konserwach - to jest po prostu duet doskonały icon_lol.gif

icon_smile.gif
kermidt
Ja robilam na tym co moge dostac. Gulasz angielski najprawdopodobniej i niestety smak galarety z konserwy na cieplo mi nie odpowiadal, nie powtarzam, choc na kanapki uwielbiam pasjami.

Zawsze jeszcze mozna zrobic swoja konserwe icon_mrgreen.gif
Janka
Zrobiłam na konserwie tłuszczowej z Łukowa i to jest to lecker.gif
Przywiozłam sobie zapas konserw i teraz mogę szaleć.
samanta
CYTAT(Janka @ 9 Jul 2013, 12:59 ) *
Zrobiłam na konserwie tłuszczowej z Łukowa i to jest to lecker.gif
Przywiozłam sobie zapas konserw i teraz mogę szaleć.

No bo najlepsza jest taka właśnie. wink.gif
Janka
Kupiłam konserwę tłuszczową z Łukowa i dzisiaj robię icon_lol.gif

Edit: już się uraczyłam,bo pierwszy raz w tym roku ją robiłam.Pyszna mi wyszła
katka323
Rany, jaka ona jest pyszna! Dziś zrobiłam na miesiwie po staropolsku, super wyszło. Mam jeszcze tzw kiełbasę lekko czosnkowa, w tym tygodniu zrobię powtórkę. mniam.gif
samanta
mniam.gif Bardzo się cieszę ze gotujecie tę kapustę i że Wam smakuje ! U nas obowiązkowo od kiedy pojawiła się na targu młoda kapusta
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.