Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Rogale maslane
cincin.cc - witaj w krainie inspiracji smaku > Przepisy > Słodkości > Ciasteczka
Stron: 1, 2, 3, 4
Ilona
Ale fajne barany icon_mrgreen.gif
yoanka
Czy ktoś robił to ciasto dzień wcześniej i wyrastał rogale w lodówce? Można tak zrobić?
yoanka
W końcu znalazłam ten wątek, więc wklejam, jakby ktoś był zainteresowany:
http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1...&hl=lodowce
kika
CYTAT(yoanka @ 5 Apr 2007, 17:51 ) *
Czy ktoś robił to ciasto dzień wcześniej i wyrastał rogale w lodówce? Można tak zrobić?



Ja wyrastałam to ciasto w lodówce icon_smile.gif Miałam taką potrzebę zeby rano wziąsć do pracy cos świeżego do kawki.Ciasto zrobiłam wieczorem, częsć od razu zawinęłam w bułeczki i dałam do wyrastania do lodówki, a druga cześć zostawiłam w lodówce ale tylko wyrobioną. z tej drugiej rano zrobiłam rogaliki, wczesniej zagniotłam i rozwałkowałam.Ten drugi sposób jest lepszy, należy jeszcze raz to ciasto rozwałkowac, bo te uformowane od razu straciły na delikatności. A efekt rogali był rewelacyjny.

A teraz ogółem chcę się dołaczyc do wszystkich "ochów i achów" na temat tego ciasta. Rewelacja jak dla mnie. Bardzo plastyczne i delikatne. Ja robiłam ze świeżych drożdzy po wczesniejszym przygotowaniu zaczynu. Robiłam juz zajączki, ptaszki, bułeczki z cynamonem i jagodzianki. Przepyszna jest też chałka. Pięknie rosnie, zabójczo samkuje. Dziekuje za wspaniały przepis!
AgusiaSz
też je wyrastałam w lodówce icon_mrgreen.gif były dziś na śniadaniei pyszne są lecker.gif
yoanka
Zrobiłam ptaszki na śniadanie wielkanocne i cała rodzina była zachwycona. Ciasto wyrosło raz w temperaturze pokojowej, po czym uformowane bułeczki włożyłam na noc do lodówki i rano upiekłam. Były przepyszne!!! mniam.gif
Dzięki za przepis anbetung.gif
Paulinka
Idę właśnie robić, nutella zakupiona. Tak teraz myślę, jakby tu zrobić żeby te rogaliki takie większe wyszły, wielkosci powiedzmy 7daysów. Chyba podzielę ciasto na 2 tak żeby wyszło 16 rogali. Trzeba sie jakoś odstresować po tych jazdach goopich. No i Ciastek będzie zachwycony icon_biggrin.gif
Caritka
Bardzo smaczne sa te rogale - takie mieciutkie, ze az rozplywaja sie w ustach icon_lol.gif
Zrobilam bez nadzienia, a ciasto wyrastalo cala noc w lodowce- aha i drozdze zamienilam na swieze.
Troche sie martwilam, ze wyjda zbyt zbite, bo musialam dosypac dosc duzo maki, ale efekt koncowy- bardzo zadowalajacy daumen.gif
i na pewno przepis "wskakuje na liste" do nastepnej powtorki icon_biggrin.gif
Musze koniecznie sprobowac z jakims nadzieniem icon_wink.gif

Bajaderko- wiekie dziekuje za przepis bussi.gif cvety.gif
Przepis- oczywiscie- bardzo polecam icon_biggrin.gif

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Agata
oh Caritko jakie piękne wzorcowe rogale lecker.gif ja się na nie szykuję już od dłuższego czasu i jakoś mi nie wychodzi
Caritka
Dzieki, Agatko bussi.gif
To wez sie i za nie zabierz w koncu icon_wink.gif
Sa warte zrobienia i nie ma nawet przy nich duzo roboty icon_biggrin.gif
Akulka
Caritko strafe.gif cry_1.gif
Ja się do ciebie przeprowadzam, bedę z kanarkami twoje rogaliki zajadała icon_lol.gif Przesliczne są, mi nigdy takie kształtne sie nie udały daumen.gif icon_mrgreen.gif
Caritka
CYTAT(Akulka @ 2 Sep 2007, 18:41 ) *
Caritko strafe.gif cry_1.gif
Ja się do ciebie przeprowadzam, bedę z kanarkami twoje rogaliki zajadała icon_lol.gif

Nie mam nic przeciwko icon_wink.gif icon_mrgreen.gif - kanarki tego nie jedza, ale zrobie "kanarkowe" rogaliki, zebyscie se mogli razem zajadac icon_mrgreen.gif

CYTAT
Przesliczne są, mi nigdy takie kształtne sie nie udały daumen.gif icon_mrgreen.gif

bussi.gif Dziekuje icon_biggrin.gif
Prawde mowiac- sama sie dziwie, ze wyszly, jak wyszly, bo jak kiedys robilam rogaliki ( ale zupelnie z innego przepisu)-
to one z wygladu oczywiscie, nawet kolo rogalikow nie lezaly icon_mrgreen.gif
Myslalam, ze teraz wyjdzie mi to samo, bo nie mam wprawy w rogalikowaniu icon_mrgreen.gif
mirynka
Kliknij, aby zobaczyć załącznikzrobilam wczoraj rogaliki, wyszly smaczne, musialam jednak dosypac wiecej maki bo ciasto po dodaniu 4 i 1/2 szkl ciagle sie lepilo, ale to pewnie wina maki, ksztaltem nie wyszly mi takie zgrabne jak wasze ale smakowaly, oprocz rogalikow zrobilam jeszcze takie w ksztalcie kieszonek i te byly nadziewane jablkiem a rogaliki serem.
niva1
Tez sie w koncu skusialam
czesc zrobilam z nutella a czesc puste i sama nie wiem ktore lepsze
bede musiala w przyszlosci wyprobowac inne nadzienia
Rogaliki faktycznie pyszne i dosc latwo sie je robi icon_smile.gif jak zrobilam zaczyn to myslalam ze mi ze szklanki ucieknie icon_smile.gif

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Joanna
Śliczne! Pięknie wyrośnięte i apetycznie przyrumienione. Chciałoby się sięgnąć po nie ręką... mniam.gif icon_smile.gif
bajeczka
Ślinka cieknie ;)
Eminesia
mirynko -> Twoje rogaliki troszkę jak kiłbaski wyglądają ;) superowe icon_smile.gif

ja się zabieram w weekend za rogaliczki... już się nie mogę doczekać :D
jeszcze mam pytanie - jak długo są świeże i smaczne?
moni20
rogaliki sa rewelacyjne szybko spalaszowane jak zrobie nastepnym razem to sfotografujeje i dodam zdjecia .. zrobilam z serem i dzemam truskawkowym oraz z nutella pyszne ...
moni20
zrobilam ponownie juz niepamietam ktory raz, tym razem z cynamonem, brazowym cukrem i drzemem jagodowym.Byly pyszne. Zastanawiam sie aby zrobic je jako drozdzowki u gory i budyniem i kruszonka zobacze jak wyjda. Zaraz dodam fotke
moni20
Kliknij, aby zobaczyć załącznik robcie je sa przepyszne wlasnie jem je do kawy....
sylwia18
Co za zdjęcie! mniam.gif
dorota_s1
A ja zrobiłam świąteczno- wiosenne ptaszki- przepyszne
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
i baranka, też z tego ciasta
Kliknij, aby zobaczyć załącznik
Margot
śliczności!
Siostra_Ducket
cudne!
moni20
swietny pomysl z tymi barankami, super ci wyszly...... a co ten baranek ma na sobie sezam???
dorota_s1
owszem, runo ma sezamowe ;)
ciasto pięknie rosło i jest pyszne! dzięki Bajaderko!
Rogalikowe rogaliki zrobię również oczywiście. Te miały zdobić stół podczas świąt, a poległy w sobotę wieczór.
Ponieważ byłam na wyjeździe i gospodarze nie mieli drożdży w domu, więc nie mogłam powtórzyć, postanowiłam, że bez paczki suchych drożdży więcej z domu się nie ruszę ;)
mariaanna
dorota-i ptaszki i baranek ,przecudnej urody ci wyszły lecker.gif
Sinistra
Dorotko- superowy. Fajnie, ze wstawiłaś zdjęcie do GP
dorota_s1
Dzięki icon_smile.gif
Annaa


szybko się robi ładnie rosną, nie wiem jak w smaku bo jeszcze nie próbowałam , w środku jest nutella mam takie pytanie jak najlepiej przechowywać rogaliki ?
przepis super anbetung.gif
MMMK3
Też dzisiaj zrobiłam, z dzemem morelowym - wyszły zgrabniutkie i przepyszne - wszystkie przepisy Bajaderki są pierwsza klasa anbetung.gif
Jak mogę wejść do albumu Bajaderki? chciałabym zobaczyć jak się robi te super ptaszki cvety.gif
dorota_s1
CYTAT(MMMK3 @ 5 Apr 2008, 15:10 ) *
Też dzisiaj zrobiłam, z dzemem morelowym - wyszły zgrabniutkie i przepyszne - wszystkie przepisy Bajaderki są pierwsza klasa anbetung.gif
Jak mogę wejść do albumu Bajaderki? chciałabym zobaczyć jak się robi te super ptaszki cvety.gif

Nie da się chyba, ale gdzieś był instrukcja, hmmm
Ja rozwałkowuję ciasto i radełkiem do pizzy kroję paski ok. 1 cm, zawiązuję w supełek w ten sposób, że jeden koniec wystaje z supełka malutko i to jest główka ptaszka, a drugi jest dłuższy i ten po nacięciu jest ogonkiem.
dorota_s1
Hazo w wątku wiosenne bułeczki wkleiła linka do instruktażu, na stronie drugiej.
Sinistra
CYTAT(dorota_s1 @ 6 Apr 2008, 00:15 ) *
Hazo w wątku wiosenne bułeczki wkleiła linka do instruktażu, na stronie drugiej.


Na trzeciej. Dokładnie tu
dorota_s1
CYTAT(Sinistra @ 6 Apr 2008, 00:31 ) *
Na trzeciej. Dokładnie tu

Sini słusznie prawi , na rzeciej ;)
magdziula
CYTAT(bajaderka @ 6 Mar 2005, 00:52 ) *
Drozdze wsypac do malego naczynia, dodac troszke maki i cukru.

Mozecie napisac ile to jest to "troszke"? Lyzka? Dwie? Wiecej? Bo nie wiem, a bedzie to moj pierwszy drozdzowy wypiek w zyciu, wiec wole sie upewnic icon_smile.gif
grabinka
Zrobiłam i ja icon_mrgreen.gif ,ale ciasto wyszło mi dość rzadkie i niezbyt ładnie formowały mi się rogaliki,do tego w trakcie pieczenia lekko popękały uwalniając nadzienie ze środka.Nie odebrało im to smaku lecker.gif ale niezbyt efektownie się prezentują.
Piekłam troszeczkę dłużej niż w przepisie,bo nie chciały się ładnie przyrumienić .
asiunia79
Rogale robiłam i żałuję tylko że nie zrobiłam zdjęcia.Dodam tylko że wyszły pyszniutkie,a specjalistką od ciast drożdżowych nie jestem a to mi wyszło.Zrobię je na przyjazd teściowej (ciekawe co powie).
Olson18
Kliknij, aby zobaczyć załącznikKliknij, aby zobaczyć załącznikI ja upiekłam te rogaliki:) Już poraz drugi. Są naprawde rewelacyjne!!!! Ja robie z nadzieniem czekoladowo-krówkowym i różnymi marmoladami. Korcą mnie rogaliki z budyniem. Może następnym razem. A o to i one:
nina086
Witam

Dzisiaj ja zabieram się za te rogaliki wyglądają super, idę zarobić ciasto!
Zapisałam się dopiero dziś na forum i chciałam zobaczyć jak je zwijać, tylko nie mam dostępu do albumu bajaderki, właściwie to wielu rzeczy nie mogę zrobić, ale wyszedł mi chociaż wpis tutaj!
Może pomożecie, czy są tu jakieś blokady, jak na niektórych forach ;)
Ja lece robić ciasto... wink.gif
nina086
No więc rogale zrobiłam z marmoladą i serem są pyszne!
Dziękuję za przepis icon_smile.gif
sylvia00
Witam:) ja chciałam zapytać czy jakbym zrobiła te rogaliki z taką masą karpatkową to czy ona w trakcie pieczenia nie wypłynie? może lepiej byłoby je później tą masą nadziewać? pozdrawiam:*
Cinka
Ale jaką masę karpatkową masz na myśli? Tę przy której do budyniu wmiksowuje się masło? Bo jeśli tak to nie wiem czy to masło z masy nie rozpuści się w pieczeniu i nie wypłynie...
sylvia00
no właśnie raczej tą wersję "leniwą" z opakowania gdzie dodaje sie tylko mleko:) no najwyżej poeksperymentuję icon_smile.gif ale dziękuję za odpowiedź
Cinka
A może po prostu z budyniem zrób? Tylko musi być gęściejszy - ugotowany w zmniejszonej ilości mleka... albo dodatkowo można wmieszać w ten budyń trochę marmolady - jadłam drożdżówkę z czymś podobnym - dobre to było - wilgotne, zwarte ale nie tak słodkie jak sama marmolada.
sylvia00
Właśnie ja jadłam takie rogaliki z tą masą, ale one musiały być chyba nią po upieczeniu nadziewane. A co do moich rogalików to zrobiłam tą masę, z mniejszą iloscią mleka, troszkę powypływała, ale nie dużo. Jest jednak inny mankament... gotowa masa jest niesamowicie słodka, więc to wersja dla wyjątkowych Łasuchów icon_smile.gif Ogólnie przepis super za który bardzo dziękuję . Dziękuję też za pomoc icon_smile.gif

A to moja twórczośćicon_smile.gif

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Kliknij, aby zobaczyć załącznik

Kliknij, aby zobaczyć załącznik
sylwia18
Ale śliczne rogaliki icon_eek.gif a ostatnia fota... mniam.gif
Lud_

Rogale pierwsza klasa! icon_eek.gif lecker.gif
Cinka
Piękne wyszły! icon_biggrin.gif
sylvia00
Dziękuję bardzo, aż się zaczerwieniłam icon_smile.gif chyba mój debiut się udał icon_smile.gif ale to tylko dzięki świetnemu przepisowi icon_smile.gif pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2020 Invision Power Services, Inc.