Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
3-BIT (nowa wersja)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Misha" data-source="post: 460740" data-attributes="member: 3329"><p>Przepis jest na duża blachę prostokątną <ul> <li data-xf-list-type="ul">8-10 paczek herbatników</li> <li data-xf-list-type="ul">1 mleko w puszce, skondensowane słodzone (gotować 3 godziny na wolnym ogniu, najlepiej dzień wcześniej, całkowićie przykryte wodą, po ostygnięciu wstawić do lodówki, żeby stężało)</li> <li data-xf-list-type="ul">2 szklanki mleka 2%</li> <li data-xf-list-type="ul">2 budynie śmietankowe bez cukru (ugotować budyń na mleku, i utrzeć z 1 kostką masła)</li> <li data-xf-list-type="ul">2 śnieżki</li> <li data-xf-list-type="ul">2 śmietanfix'y</li> <li data-xf-list-type="ul">1 duża śmietana zwykła 18% (0,5l.) (śmietanę ubić ze śnieżką i dodać śmietanfix'y</li> </ul><p>Układać na blasze: <ol> <li data-xf-list-type="ol">herbatniki + mleko skondensowane</li> <li data-xf-list-type="ol">herbatniki + bydyń z masłem</li> <li data-xf-list-type="ol">herbatniki + bita śmietana</li> </ol><p>Na wierzch potarkować czekoladę</p><p>_______________________________________________________________________</p><p></p><p>Znam też inną wersję tego ciasta wymagającą pieczenia jak nie znałam wersji bez pieczenia wydawała mi się już szczytem mozliwosci kulinarnych </p><p></p><p>(wydaje mi się, że spotkałam się z nią tutaj) <ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times'">6 jaj</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times'">1 szkl. mąki</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times'">1 szkl. cukru</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times'">2 łyżki oliwy</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times'">1 łyżka wody</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times'">2 łyżki kakao</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times'">1 łyżeczka proszku do pieczenia.</span></span></li> </ul><p><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">Ciasto piec na blaszce ok. 20-30 minut. Przekroić na pół.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">Mleko skondensowane słodzone (nie otwarte) gotować (dzień wcześniej) przez 2,5-3 godzin, schłodzić, utrzeć z kostką masła (najlepiej śmietankowego).</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">6 paczek herbatników szkolnych moczyć w mleku i układać na krem.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">Kolejność:</span></span> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">polewa (góra)</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">herbatniki</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">krem</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">biszkopt</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">krem</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">herbatniki</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">krem </span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">herbatniki</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times'"><span style="font-size: 26px">krem</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul">biszkopt (dół)</li> </ul></blockquote><p></p>
[QUOTE="Misha, post: 460740, member: 3329"] Przepis jest na duża blachę prostokątną[LIST][*]8-10 paczek herbatników [*]1 mleko w puszce, skondensowane słodzone (gotować 3 godziny na wolnym ogniu, najlepiej dzień wcześniej, całkowićie przykryte wodą, po ostygnięciu wstawić do lodówki, żeby stężało) [*]2 szklanki mleka 2% [*]2 budynie śmietankowe bez cukru (ugotować budyń na mleku, i utrzeć z 1 kostką masła) [*]2 śnieżki [*]2 śmietanfix'y [*]1 duża śmietana zwykła 18% (0,5l.) (śmietanę ubić ze śnieżką i dodać śmietanfix'y [/LIST] Układać na blasze: [LIST=1][*]herbatniki + mleko skondensowane [*]herbatniki + bydyń z masłem [*]herbatniki + bita śmietana [/LIST] Na wierzch potarkować czekoladę _______________________________________________________________________ Znam też inną wersję tego ciasta wymagającą pieczenia jak nie znałam wersji bez pieczenia wydawała mi się już szczytem mozliwosci kulinarnych (wydaje mi się, że spotkałam się z nią tutaj)[LIST][*][SIZE=12][FONT=Times]6 jaj[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times]1 szkl. mąki[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times]1 szkl. cukru[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times]2 łyżki oliwy[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times]1 łyżka wody[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times]2 łyżki kakao[/FONT][/SIZE] [*][SIZE=12][FONT=Times]1 łyżeczka proszku do pieczenia.[/FONT][/SIZE] [/LIST] [FONT=Times][SIZE=12]Ciasto piec na blaszce ok. 20-30 minut. Przekroić na pół.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times][SIZE=12]Mleko skondensowane słodzone (nie otwarte) gotować (dzień wcześniej) przez 2,5-3 godzin, schłodzić, utrzeć z kostką masła (najlepiej śmietankowego).[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times][SIZE=12]6 paczek herbatników szkolnych moczyć w mleku i układać na krem.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times][SIZE=12]Kolejność:[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][LIST][*][FONT=Times][SIZE=12]polewa (góra)[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times][SIZE=12]herbatniki[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times][SIZE=12]krem[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times][SIZE=12]biszkopt[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times][SIZE=12]krem[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times][SIZE=12]herbatniki[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times][SIZE=12]krem [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times][SIZE=12]herbatniki[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times][SIZE=12]krem[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*]biszkopt (dół) [/LIST] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
3-BIT (nowa wersja)
Bottom