Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Aïoli - prowamsalski majonez czosnkowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1602476" data-attributes="member: 10341"><p>Lubię czosnek pod różnymi postaciami, jak również dania z jego udziałem. Zacznę z &quot;Kuchni francuskiej&quot; z Bi8blioteczki Poradnika Domowego majonez jest wyjątkowo smaczny dla zwolenników tej przyprawy. Żeby go zrobić, musimy zgromadzić:</p><p> - 2 żółtka</p><p> - szklankę oliwy </p><p> - szczyptę nitek szafranu (można dostać w delikatesach)</p><p> - 2 ząbki czosnku</p><p> - 1/2 małej łyżeczki musztardy diżońskiej</p><p> - po łyżeczce soku z cytryny i pomarańczy</p><p> - 2 łyżeczki posiekanych listków tymianku (kupowałam ostatnio w doniczce w Carrefourze)</p><p> - sól</p><p> - świeżo mielony biały pieprz</p><p></p><p>Składniki sosu powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka ucieramy z szafranem, solą, pieprzem i musztarda. Kroplami dodajemy oliwę (1 łyżkę oliwy pozostawiamy). Gdy sos zacznie gęstnieć, oliwę można dodawać już cienkim strumieniem. Połączyć z sosem z cytryny oraz pomarańczy i wstawić do lodówki na 2 godziny. Czosnek obrać, zgnieść w prasce oraz zmiksować z tymiankiem oraz pozostawioną oliwą i delikatnie połączyć z z oziębionym majonezem. Sos aîoli podaje się do sałatek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1602476, member: 10341"] Lubię czosnek pod różnymi postaciami, jak również dania z jego udziałem. Zacznę z "Kuchni francuskiej" z Bi8blioteczki Poradnika Domowego majonez jest wyjątkowo smaczny dla zwolenników tej przyprawy. Żeby go zrobić, musimy zgromadzić: - 2 żółtka - szklankę oliwy - szczyptę nitek szafranu (można dostać w delikatesach) - 2 ząbki czosnku - 1/2 małej łyżeczki musztardy diżońskiej - po łyżeczce soku z cytryny i pomarańczy - 2 łyżeczki posiekanych listków tymianku (kupowałam ostatnio w doniczce w Carrefourze) - sól - świeżo mielony biały pieprz Składniki sosu powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka ucieramy z szafranem, solą, pieprzem i musztarda. Kroplami dodajemy oliwę (1 łyżkę oliwy pozostawiamy). Gdy sos zacznie gęstnieć, oliwę można dodawać już cienkim strumieniem. Połączyć z sosem z cytryny oraz pomarańczy i wstawić do lodówki na 2 godziny. Czosnek obrać, zgnieść w prasce oraz zmiksować z tymiankiem oraz pozostawioną oliwą i delikatnie połączyć z z oziębionym majonezem. Sos aîoli podaje się do sałatek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Aïoli - prowamsalski majonez czosnkowy
Top
Bottom