Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
ABC pieczenia ciasteczek ze szprycy wg Bajaderki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 1236" data-attributes="member: 39"><p><strong>Zasady pieczenia ciasteczek ze szprycy autor Bajaderka</strong></p><p></p><p>- Masło nie powinno być zbyt miękkie – jeżeli używamy miksera może być ciągle lekko chłodne, jeżeli ucieramy ręcznie powinno mięć temperaturę pokojowa. </p><p></p><p>- Dobrze utrzeć masło przed dodaniem cukru, dobrze ubita masa już z cukrem powinna być lekka i puszysta </p><p></p><p>- Uważać aby masa nie była zbyt mocno ubita, zbyt puszysta masa wymaga dodania większej ilości mąki co w rezultacie prowadzi do twardych ciasteczek </p><p></p><p>- Mąkę dodawać bardzo ostrożnie, nie zawsze trzeba użyć cala ilość podana w przepisie – ciasto powinno być miękkie i elastyczne (jak plastelina) a nie kruszące się. Czasami jajka są mniejsze i to już może zmniejszyć ilość potrzebnej maki. Jeżeli jednak ciasto jest zbyt twarde poleca się dodanie 1 żółtka. </p><p></p><p>- Nigdy nie chłodzić ciasta przeznaczonego do szprycowania, przetrzymywać je w temperaturze pokojowej – gdyby stało się zbyt miękkie dodać 1-2 łyżki maki. </p><p></p><p>- Nigdy nie smarować blachy do pieczenia szprycowanych ciasteczek, zdjąć je z blachy zaraz po upieczeniu. </p><p></p><p>- Blacha powinna być zawsze czysta i zimna – nigdy nie szprycować ciasteczek na ciepłą blachę!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 1236, member: 39"] [B]Zasady pieczenia ciasteczek ze szprycy autor Bajaderka[/B] - Masło nie powinno być zbyt miękkie – jeżeli używamy miksera może być ciągle lekko chłodne, jeżeli ucieramy ręcznie powinno mięć temperaturę pokojowa. - Dobrze utrzeć masło przed dodaniem cukru, dobrze ubita masa już z cukrem powinna być lekka i puszysta - Uważać aby masa nie była zbyt mocno ubita, zbyt puszysta masa wymaga dodania większej ilości mąki co w rezultacie prowadzi do twardych ciasteczek - Mąkę dodawać bardzo ostrożnie, nie zawsze trzeba użyć cala ilość podana w przepisie – ciasto powinno być miękkie i elastyczne (jak plastelina) a nie kruszące się. Czasami jajka są mniejsze i to już może zmniejszyć ilość potrzebnej maki. Jeżeli jednak ciasto jest zbyt twarde poleca się dodanie 1 żółtka. - Nigdy nie chłodzić ciasta przeznaczonego do szprycowania, przetrzymywać je w temperaturze pokojowej – gdyby stało się zbyt miękkie dodać 1-2 łyżki maki. - Nigdy nie smarować blachy do pieczenia szprycowanych ciasteczek, zdjąć je z blachy zaraz po upieczeniu. - Blacha powinna być zawsze czysta i zimna – nigdy nie szprycować ciasteczek na ciepłą blachę! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
ABC pieczenia ciasteczek ze szprycy wg Bajaderki
Top
Bottom