- Sty 27, 2006
- 4,179
- 1,407
- 113
Z sytuacją, kiedy żywność jest wyrzucana – z różnych powodów – może wygląda nieapetycznie, gdyż spędziła w lodówce więcej czasu niż przewidywano, jest przeterminowana lub z racji naszego niezorganizowania, kiedy to po prostu zmieniliśmy plany co do gotowania, co najmniej jednego razu albo i więcej, spotkał się każdy z nas. Spieszymy się, nie myślimy, biegniemy, bo - tu atrakcyjna akcja, tu zapominamy, po co przyszliśmy na targ lub sklepu i kupujemy, kupujemy, kupujemy. A po kilku dniach niewykorzystane jedzenie trafia do kosza. W ten sposób wyrzucamy nie tylko niewykorzystaną żywność, ale także nasze pieniądze i czas. Nie musimy zbytnio staraࢳ się o jedzenie – wszystko jest w zasięgu ręki, więc cenimy je mniej. Według danych Instytutu Konsumentów na Litwie najwięcej wyrzuca się chleba i warzyw. Więc pojawia się pytanie – A może można inaczej?
ABSOLUTNIE GENIALNE PLACKI WARZYWOWE
Pomówmy o tym, co się dzieje u nas w lodówkach. Wierzę, że gdzieś są idealne gospodynie, u których ani zapomniany listek sałaty nie przeczuwa zgonu w oddali szuflady lodówkowej, ani pieczarka wyobraża siebie pod czarniejącym parasolem…. Tam, w tych idealnych lodówkach śpiewają ułożone w równiuteńke rzędy jajka, im wtóruje zawsze świeży ser, a warzywa są wiecznie młode i jędrne, jakby dostali środek Makropulosa i mleku nie ucieka termin ważności. Ups… nie, pisarzem-fantastą być nie zamierzałam, a i te idealne lodówki są dalekie od rzeczywistości. Bardziej realny widok zasmuconego pęczka pietruszki, którego nie podniesie nawet brygada reanimacyjna, lub przez przypadek oddzielonych liści kalafiora przypadkiem trafionych do szuflady zamiast do kosza. I? Wyjście jest tak proste jak i genialne. Tak podejrzewam, że tego dnia, kiedy ludzkość wynalazła sposób na te placki, w niebie śpiewały anioły.
Od razu zaznaczę, że urodą warzywowe placki nie grzeszą. Genialność tych placków jest w tym, że wykorzystać w ich przyrządzeniu można dowolne warzywo lub nawet i kilka warzyw – zielone, czerwone, pomarańczowe czy inne. Żadnych ograniczeń lub reguł nie ma, można zmielić nawet sałatę. Potrzebny tylko będzie produkt łączący - to może być ser żółty tarty, jajka, twaróg, nawet woda. A także mąka lub mielone płatki. Nie zaszkodzą szczypiorek i czosnek, a także zioła – natka kolendry, pietruszki, koper, bazylia, szałwia, tymianek – wszystko, co Państwu się podoba. Te placki mogą być i daniem obiadowym, jak i przystawką lub wspaniałym daniem do lunch box’u lub na piknik. Zadowolą i wegetarianina i mięsojada. Nie zapomnijcie o sosie – tu proponuję jogurtowy z granatem, ale może być po prostu kwaśna śmietana, majonez, sos pomidorowy, nawet sojowy - i o dodatkach, w tym przypadku - czerwoną cebulę marynowaną z sumakiem. Do placków najbardziej by pasowały kiszone lub marynowane jarzyny. Ale! Żadnych reguł – jak Państwu podoba się świeży pomidor – to niech będzie pomidor
Ilość porcji – 3-4, zależy od apetytu i okoliczności
Czas przyrządzenia – 15 min.
Czas pieczenia – 25 min
Temperatura piekarnika – 180 °C
1 nieduża cukinia, co widziała życie
250 g brązowych pieczarek
¼ małej główki kapusty już nie pierwszej jędrności
¼ zaczynającego zmieniać kolor brokuła
Garść smętnej rukoli
Czerwona cebula, co miała skończyć życie w czeluściach lodówki
Szczypiorek
2-3 jajka
100 g startego twardego sera
50-60 g zmielonych płatków owsianych
Sól
pieprz
1 łyżka zataaru
1 łyżka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu (opc.)
Oliwa do pieczenia
1. Warzywa włóż do misy malaksera i wszystko rozdrobnij. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj. Zmieloną masę przełóż gałkownicą do lodów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Skrop oliwą.
2. Piecz około 20-25 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 ° C
3. Podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub warzywami dodatkowymi.
Sos jogurtowy
250 ml jogurtu greckiego
1 łyżka przypraw zaatar
2 łyżki syropu z granatów
1 starty ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Wszystko wymieszaj i podawaj z plackami. Należy zwrócić uwagę, jak słony jest zaatar i według niego wyregulować smak.
Cebula w sumaku
2 średnie czerwone cebule
2 łyżeczki mielonego sumaka
Szczypta soli
W razie potrzeby – miód lub inny słodzik według smaku
Pokrój cebulę w cienkie piórka, posyp solą, sumakiem i wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw na 5-7 minut. W razie potrzeby – dodaj miód.
Dla "Magazyn Wileński", 2021
ABSOLUTNIE GENIALNE PLACKI WARZYWOWE
Pomówmy o tym, co się dzieje u nas w lodówkach. Wierzę, że gdzieś są idealne gospodynie, u których ani zapomniany listek sałaty nie przeczuwa zgonu w oddali szuflady lodówkowej, ani pieczarka wyobraża siebie pod czarniejącym parasolem…. Tam, w tych idealnych lodówkach śpiewają ułożone w równiuteńke rzędy jajka, im wtóruje zawsze świeży ser, a warzywa są wiecznie młode i jędrne, jakby dostali środek Makropulosa i mleku nie ucieka termin ważności. Ups… nie, pisarzem-fantastą być nie zamierzałam, a i te idealne lodówki są dalekie od rzeczywistości. Bardziej realny widok zasmuconego pęczka pietruszki, którego nie podniesie nawet brygada reanimacyjna, lub przez przypadek oddzielonych liści kalafiora przypadkiem trafionych do szuflady zamiast do kosza. I? Wyjście jest tak proste jak i genialne. Tak podejrzewam, że tego dnia, kiedy ludzkość wynalazła sposób na te placki, w niebie śpiewały anioły.
Od razu zaznaczę, że urodą warzywowe placki nie grzeszą. Genialność tych placków jest w tym, że wykorzystać w ich przyrządzeniu można dowolne warzywo lub nawet i kilka warzyw – zielone, czerwone, pomarańczowe czy inne. Żadnych ograniczeń lub reguł nie ma, można zmielić nawet sałatę. Potrzebny tylko będzie produkt łączący - to może być ser żółty tarty, jajka, twaróg, nawet woda. A także mąka lub mielone płatki. Nie zaszkodzą szczypiorek i czosnek, a także zioła – natka kolendry, pietruszki, koper, bazylia, szałwia, tymianek – wszystko, co Państwu się podoba. Te placki mogą być i daniem obiadowym, jak i przystawką lub wspaniałym daniem do lunch box’u lub na piknik. Zadowolą i wegetarianina i mięsojada. Nie zapomnijcie o sosie – tu proponuję jogurtowy z granatem, ale może być po prostu kwaśna śmietana, majonez, sos pomidorowy, nawet sojowy - i o dodatkach, w tym przypadku - czerwoną cebulę marynowaną z sumakiem. Do placków najbardziej by pasowały kiszone lub marynowane jarzyny. Ale! Żadnych reguł – jak Państwu podoba się świeży pomidor – to niech będzie pomidor
Ilość porcji – 3-4, zależy od apetytu i okoliczności
Czas przyrządzenia – 15 min.
Czas pieczenia – 25 min
Temperatura piekarnika – 180 °C
1 nieduża cukinia, co widziała życie
250 g brązowych pieczarek
¼ małej główki kapusty już nie pierwszej jędrności
¼ zaczynającego zmieniać kolor brokuła
Garść smętnej rukoli
Czerwona cebula, co miała skończyć życie w czeluściach lodówki
Szczypiorek
2-3 jajka
100 g startego twardego sera
50-60 g zmielonych płatków owsianych
Sól
pieprz
1 łyżka zataaru
1 łyżka sproszkowanego czosnku
1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
1 łyżeczka mielonego kuminu (opc.)
Oliwa do pieczenia
1. Warzywa włóż do misy malaksera i wszystko rozdrobnij. Dodaj pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszaj. Zmieloną masę przełóż gałkownicą do lodów na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Skrop oliwą.
2. Piecz około 20-25 minut. w piekarniku nagrzanym do 180 ° C
3. Podawaj na ciepło lub na zimno z ulubionym sosem lub warzywami dodatkowymi.
Sos jogurtowy
250 ml jogurtu greckiego
1 łyżka przypraw zaatar
2 łyżki syropu z granatów
1 starty ząbek czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól
Wszystko wymieszaj i podawaj z plackami. Należy zwrócić uwagę, jak słony jest zaatar i według niego wyregulować smak.
Cebula w sumaku
2 średnie czerwone cebule
2 łyżeczki mielonego sumaka
Szczypta soli
W razie potrzeby – miód lub inny słodzik według smaku
Pokrój cebulę w cienkie piórka, posyp solą, sumakiem i wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw na 5-7 minut. W razie potrzeby – dodaj miód.
Dla "Magazyn Wileński", 2021