Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Adana kebab
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1514058" data-attributes="member: 2721"><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px"> Przepis na podstawie <a href="http://mediterraneanturkishfoodpassion.blogspot.com/2008/11/adana-kebab-adana-kebab.html" target="_blank">Turkish Food Passion</a> i książki &quot;Classic Turkish Cooking&quot; aut. Ghillie Başan.</span></span></em></p><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px"></span></span></em></p><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]88221[/ATTACH]</span></span></em></p><p><em><span style="font-family: 'georgiatimes new romantimesserif'"><span style="font-size: 26px"></span></span></em></p><p>1/2 kg mielonej wołowiny (lub jagnięciny. Ja używam wołowiny)</p><p>3-4 ząbki czosnku</p><p>4 łyżki siekanej natki pietruszki</p><p>1/2 niedużej cebuli</p><p>2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek)</p><p>2 łyżeczki słodkiej papryki</p><p>1,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu[</p><p>1,5 łyżeczki soli - do smaku</p><p>ew. 1 plaster chleba bez skórki - kebaby będą bardziej miękkie</p><p></p><p>patyczki do szaszłyków</p><p></p><p>Mięso wymieszać z obranym, przeciśniętym czosnkiem, obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulą oraz pietruszką, przyprawami i ew. namoczonym wcześniej w wodzie i odciśniętym chlebem. Dobrze wyrobić. Odstawić na 20 minut, by mięso przeszło smakami przypraw.</p><p></p><p>Porcje mięsa oklejać wokół patyczków do kebabów.</p><p>Smażyć na patelni grillowej bądź piec w piekarniku.</p><p></p><p>Dobrze smakuje z ostrym sosem chilli lub łagodnym czosnkowo jogurtowym. Można podać z pieczywem typu pita lub<strong><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38654" target="_blank"> ryżem po turecku. </a></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1514058, member: 2721"] [I][FONT=georgiatimes new romantimesserif][SIZE=10] Przepis na podstawie [URL="http://mediterraneanturkishfoodpassion.blogspot.com/2008/11/adana-kebab-adana-kebab.html"]Turkish Food Passion[/URL] i książki "Classic Turkish Cooking" aut. Ghillie Başan. [ATTACH=full]88221[/ATTACH] [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][/I] 1/2 kg mielonej wołowiny (lub jagnięciny. Ja używam wołowiny) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki siekanej natki pietruszki 1/2 niedużej cebuli 2 łyżeczki mielonego kuminu (kmin rzymski, nie kminek) 2 łyżeczki słodkiej papryki 1,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu[ 1,5 łyżeczki soli - do smaku ew. 1 plaster chleba bez skórki - kebaby będą bardziej miękkie patyczki do szaszłyków Mięso wymieszać z obranym, przeciśniętym czosnkiem, obraną, jak najdrobniej posiekaną cebulą oraz pietruszką, przyprawami i ew. namoczonym wcześniej w wodzie i odciśniętym chlebem. Dobrze wyrobić. Odstawić na 20 minut, by mięso przeszło smakami przypraw. Porcje mięsa oklejać wokół patyczków do kebabów. Smażyć na patelni grillowej bądź piec w piekarniku. Dobrze smakuje z ostrym sosem chilli lub łagodnym czosnkowo jogurtowym. Można podać z pieczywem typu pita lub[B][URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=38654"] ryżem po turecku. [/URL][/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Adana kebab
Top
Bottom