Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Adżika
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="qd" data-source="post: 1646982" data-attributes="member: 692"><p>Ja kocham adżike robiona wg przepisu znalezionego na rosyjskim forum </p><p>kulinarnym, taka kiedyś mi mąż gruzińska z sojuza przywoził...</p><p></p><p>składniki:</p><p>pol kilo papryki ostrej</p><p>pol kilo papryki słodkiej</p><p>pol kilo orzechow wloskich wyluskanych</p><p>10 glowek czosnku</p><p>olej ( około pół szklanki), sól( 2 łyżki), ocet winny ( 3-4 łyżki)</p><p></p><p>wykonanie:</p><p></p><p>ostra papryke oczyscic ( jak kto lubi mozna zostawic pestki, tylko ogonki odciac)</p><p>lagodna papryke oczyscic</p><p>obie razem przepuscic przez maszynke do miesa i do garnka od grubym dnie albo </p><p>na duzą patelnie, na olej , mocno wysmażyć.</p><p></p><p>Gdy sie papryka smaży ( mieszamy co jakis czas), przepuszczamy przez maszynke </p><p>do miesa orzechy</p><p>Oczyszczamy czosnek ( praktyka: polozyc na desce glowke czosnku, tasakiem albo </p><p>szerokim nozem na płask ja ucisnac, rozpolowić i znowu potraktować dość mocno </p><p>plaskim , skorki obrać, niemal same będą odchodzić) i przpeuszczamy przez </p><p>maszynke do osobnej miseczki.</p><p>Do wysmażonej papryki dodać mase orzechową i teraz juz pilnować, mieszać, </p><p>osolić mocno, dodać ocet winny ( jakie 3-4 łyżki), powinno sie kleic w kule </p><p>wszystko razem, dodać czosnek, wymieszać - wszystko na średnim ogniu.Mieszać 2 </p><p>minuty, koniec.</p><p>Skladać gorące do słoiczków ( ja uzywam 200g po koncentracie czy musztardzie), </p><p>zamknąć.</p><p>Nie trzeba pasteryzować, po otwarciu trzymać w lodowce, jak prawidłowo wysmażone </p><p>to sie nie psuje, nie pleśnieje.</p><p>Powinno być bardzo słone i ostre, używa się jako przyprawy np łyżeczka, góra </p><p>dwie do sosu...</p><p>Z podanej proporcji wychodzi ok.10 słoiczków</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="qd, post: 1646982, member: 692"] Ja kocham adżike robiona wg przepisu znalezionego na rosyjskim forum kulinarnym, taka kiedyś mi mąż gruzińska z sojuza przywoził... składniki: pol kilo papryki ostrej pol kilo papryki słodkiej pol kilo orzechow wloskich wyluskanych 10 glowek czosnku olej ( około pół szklanki), sól( 2 łyżki), ocet winny ( 3-4 łyżki) wykonanie: ostra papryke oczyscic ( jak kto lubi mozna zostawic pestki, tylko ogonki odciac) lagodna papryke oczyscic obie razem przepuscic przez maszynke do miesa i do garnka od grubym dnie albo na duzą patelnie, na olej , mocno wysmażyć. Gdy sie papryka smaży ( mieszamy co jakis czas), przepuszczamy przez maszynke do miesa orzechy Oczyszczamy czosnek ( praktyka: polozyc na desce glowke czosnku, tasakiem albo szerokim nozem na płask ja ucisnac, rozpolowić i znowu potraktować dość mocno plaskim , skorki obrać, niemal same będą odchodzić) i przpeuszczamy przez maszynke do osobnej miseczki. Do wysmażonej papryki dodać mase orzechową i teraz juz pilnować, mieszać, osolić mocno, dodać ocet winny ( jakie 3-4 łyżki), powinno sie kleic w kule wszystko razem, dodać czosnek, wymieszać - wszystko na średnim ogniu.Mieszać 2 minuty, koniec. Skladać gorące do słoiczków ( ja uzywam 200g po koncentracie czy musztardzie), zamknąć. Nie trzeba pasteryzować, po otwarciu trzymać w lodowce, jak prawidłowo wysmażone to sie nie psuje, nie pleśnieje. Powinno być bardzo słone i ostre, używa się jako przyprawy np łyżeczka, góra dwie do sosu... Z podanej proporcji wychodzi ok.10 słoiczków [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Adżika
Bottom