Kolejny przepis ze slodkim ziemniakiem; bardzo aromatyczna zupka na szarawe, chlodne, jesienne wieczory.
1 lyzka oliwy z oliwek
1 1/2 lyzeczki pasty curry
szczypta cynamonu, galki i ziela angielskiego
1 czerwona cebula, pokrojona w kostke
4 zabki czosnku, przecisniete przez praske
1 slodki zimeniak pokorjony w kostke
1 zolta papryka, w kostke
1 jalapeńo pokrojona w kostke
1 puszka czarnej fasoli, odsaczonej
1 puszka bialej fasoli, odsaczonej
1 puszka czarno nakrapionej fasoli
1 litr bulionu
1/2 szklanki masla orzechowego, roztopic w cieplym bulionie
1/2 lyzeczki ostrej, suszonej papryczki
2 lyzki cilantro
sok z jednej limetki
2-3 lyzeczki brazowego cukru
sol, pieprz
Podgrzac lyzke oliwy, dodac paste curry i reszte przypraw- wymieszac. Dodac czosnek i cebule, pozostawic na ogniu przez 2 minuty. Dodajemy papryke, zeimniaka i jalapeno, smazymy przez 5-10 minut. Dodajemy puszki fasoli, builon i calosc gotujemy 25- 30 minut. Na koniec dodajemy cukier i limetke. Podajemy z kleksem jogurtu i posypujemy cilantro.
Smacznego
zrodlo- gluten-free goddess.

1 lyzka oliwy z oliwek
1 1/2 lyzeczki pasty curry
szczypta cynamonu, galki i ziela angielskiego
1 czerwona cebula, pokrojona w kostke
4 zabki czosnku, przecisniete przez praske
1 slodki zimeniak pokorjony w kostke
1 zolta papryka, w kostke
1 jalapeńo pokrojona w kostke
1 puszka czarnej fasoli, odsaczonej
1 puszka bialej fasoli, odsaczonej
1 puszka czarno nakrapionej fasoli
1 litr bulionu
1/2 szklanki masla orzechowego, roztopic w cieplym bulionie
1/2 lyzeczki ostrej, suszonej papryczki
2 lyzki cilantro
sok z jednej limetki
2-3 lyzeczki brazowego cukru
sol, pieprz
Podgrzac lyzke oliwy, dodac paste curry i reszte przypraw- wymieszac. Dodac czosnek i cebule, pozostawic na ogniu przez 2 minuty. Dodajemy papryke, zeimniaka i jalapeno, smazymy przez 5-10 minut. Dodajemy puszki fasoli, builon i calosc gotujemy 25- 30 minut. Na koniec dodajemy cukier i limetke. Podajemy z kleksem jogurtu i posypujemy cilantro.
Smacznego
zrodlo- gluten-free goddess.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: