Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Ajerkoniak Ani*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 779869" data-attributes="member: 10341"><p>Wiem, że są już tutaj przynajmniej dwa ajerkoniaki, ale ten jest szczególny. Po pierwsze, gęsty, że łyżką można go jeść. Po drugie, został zrobiony specjalnie z okazji urodzin mojej pierwszej wnuczki Ani. I nic nie powstrzyma mnie od zamieszczenia przepisu na ten uroczysty i doskonały w smaku trunek. Zresztą spróbujcie sami.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>400 ml spirytusu</p><p>100 ml przegotowanej i ostudzonej wody</p><p>2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (a 250 ml 7,5% tłuszczu prod. Gostyń)</p><p>10 żółtek</p><p>60 dkg cukru</p><p>laska wanilii</p><p></p><p>Żółtka miksujemy z cukrem na białą masę. Powoli dodajemy mleko i wanilię pokrojoną w 2 mm kawałki. Ciągle miksując, bardzo powoli wlewamy spirytus wymieszany z wodą, uważając, żeby się nie zwarzyło. Pośpiech nie jest tu wskazany. Przelać do karafek lub ozdobnych butelek i odstawić na 3 tygodnie. U mnie nigdy nie doczekał tego czasu. Spróbujcie, naprawdę warto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 779869, member: 10341"] Wiem, że są już tutaj przynajmniej dwa ajerkoniaki, ale ten jest szczególny. Po pierwsze, gęsty, że łyżką można go jeść. Po drugie, został zrobiony specjalnie z okazji urodzin mojej pierwszej wnuczki Ani. I nic nie powstrzyma mnie od zamieszczenia przepisu na ten uroczysty i doskonały w smaku trunek. Zresztą spróbujcie sami. [B]Składniki[/B] 400 ml spirytusu 100 ml przegotowanej i ostudzonej wody 2 puszki mleka skondensowanego niesłodzonego (a 250 ml 7,5% tłuszczu prod. Gostyń) 10 żółtek 60 dkg cukru laska wanilii Żółtka miksujemy z cukrem na białą masę. Powoli dodajemy mleko i wanilię pokrojoną w 2 mm kawałki. Ciągle miksując, bardzo powoli wlewamy spirytus wymieszany z wodą, uważając, żeby się nie zwarzyło. Pośpiech nie jest tu wskazany. Przelać do karafek lub ozdobnych butelek i odstawić na 3 tygodnie. U mnie nigdy nie doczekał tego czasu. Spróbujcie, naprawdę warto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Ajerkoniak Ani*
Top
Bottom