Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ajerlikierowe ciasto na zimno
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 283823" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Ajerlikierowe ciasto na zimno</span></strong></p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>Biszkopt</p><p>3 jajka</p><p>90 g cukru</p><p>70 g mąki</p><p>20 g kakao</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>3 łyżki wody</p><p></p><p>To co na górę</p><p>12 płatków żelatyny</p><p>100g masła miękkiego</p><p>100g cukru pudru</p><p>500 ml ajerkoniaku</p><p>500 ml śmietany</p><p>2 opakowania wafelków (w kształcie rurek, gdzie jedna końcówka pomazana jest czekoladą)</p><p></p><p>1.Ciasto składa się z dwóch części.Najpierw robimy biszkopt z podanych składników, czyli:</p><p>Jajka z wodą dokładnie mieszamy, dodajemy cukier i następne 3 minuty mocno mieszamy, a na koniec dodajemy mąkę,kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy to wszystko na okrągłą formę (26 cm) uprzednio posmarowaną tłuszczem i pieczemy 20 minut w tem 200 stopni.</p><p>2. Po ostygnięciu ciasta wokół randu układamy wafelki na przemian raz z czekoladą a raz bez.</p><p>3.Teraz należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz.</p><p>-Zelatynę ( 9 sztuk)moczymy w zimniej wodzie.</p><p>-Masło i cukier mieszamy ze sobą na gładką masę i do tego dodajemy 350 ml ajerkoniaku.</p><p>-Namoczoną żelatyne rozpuszczamy w bardzo małej ilości ciepłej wody.</p><p>Po dokładnym rozpuszczeniu wlewamy to do masy z ajerkoniekiem.</p><p>-Ubijamy natychmiast bitą śmietanę i do niej wlewamy mieszankę z ajerkoniakiem.</p><p>-Wszystko mieszamy i wylewamy do uprzednio przygotowanej formy.</p><p>-Odstawiamy ma 3 godziny</p><p>4.Rozpuszczamy pozostałe nam 3 blaty żelatyny i mieszamy je z pozostałymi 150 ml ajerkoniaku. Wszystko to wylewamy na górę ciasta, tworząc taką żółtą powierzchnię. Musimy cierpliwie czakać następne 2 godzina ale to już wszystko.</p><p></p><p>Można to oczywiście udekorować bitą śmietaną posypaną wiórkami czekolady, czy posypać tą bitą smietanę pistacjami. Ale to wcale nie musi być. Najważniejszy jest ten ajerkoniak.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 283823, member: 140"] [B][SIZE=14]Ajerlikierowe ciasto na zimno[/SIZE][/B] Składniki: Biszkopt 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki wody To co na górę 12 płatków żelatyny 100g masła miękkiego 100g cukru pudru 500 ml ajerkoniaku 500 ml śmietany 2 opakowania wafelków (w kształcie rurek, gdzie jedna końcówka pomazana jest czekoladą) 1.Ciasto składa się z dwóch części.Najpierw robimy biszkopt z podanych składników, czyli: Jajka z wodą dokładnie mieszamy, dodajemy cukier i następne 3 minuty mocno mieszamy, a na koniec dodajemy mąkę,kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy to wszystko na okrągłą formę (26 cm) uprzednio posmarowaną tłuszczem i pieczemy 20 minut w tem 200 stopni. 2. Po ostygnięciu ciasta wokół randu układamy wafelki na przemian raz z czekoladą a raz bez. 3.Teraz należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz. -Zelatynę ( 9 sztuk)moczymy w zimniej wodzie. -Masło i cukier mieszamy ze sobą na gładką masę i do tego dodajemy 350 ml ajerkoniaku. -Namoczoną żelatyne rozpuszczamy w bardzo małej ilości ciepłej wody. Po dokładnym rozpuszczeniu wlewamy to do masy z ajerkoniekiem. -Ubijamy natychmiast bitą śmietanę i do niej wlewamy mieszankę z ajerkoniakiem. -Wszystko mieszamy i wylewamy do uprzednio przygotowanej formy. -Odstawiamy ma 3 godziny 4.Rozpuszczamy pozostałe nam 3 blaty żelatyny i mieszamy je z pozostałymi 150 ml ajerkoniaku. Wszystko to wylewamy na górę ciasta, tworząc taką żółtą powierzchnię. Musimy cierpliwie czakać następne 2 godzina ale to już wszystko. Można to oczywiście udekorować bitą śmietaną posypaną wiórkami czekolady, czy posypać tą bitą smietanę pistacjami. Ale to wcale nie musi być. Najważniejszy jest ten ajerkoniak. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ajerlikierowe ciasto na zimno
Top
Bottom