Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ajwar
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="skrzacik" data-source="post: 241221" data-attributes="member: 1375"><p><strong>Ajwar</strong></p><p></p><p>6 słodkich czerwonych papryk</p><p>2 srednie baklazany</p><p>0,4 szklanki oliwy z oliwek</p><p>1 srednia cebula</p><p>3 duze zabki czosnku</p><p>1 łyżka soku z cytryny</p><p>1 łyżka octu z czerwonego wina</p><p>sol i pieprz</p><p></p><p>Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i włożyć do niego paprykę, bakłażany(wcześniej ponakłuwane widelcem), cebulę i czosnek (czosnek nieco później). Trzeba trzymać je tam do czasu, aż skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cała czarna, zwłaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawią sie czarne plamy). Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i włożyć na 10 min do papierowej torby, żeby doszły jeszcze we własnym cieple. Nastepnie trzeba obrać je ze skórki, usunąć nasiona i ogonki. Są do wyboru dwie opcje - albo zmiksować warzywa na gładką masę, albo na grubsze "salsowate" kawałki. Nastepnie trzeba dolewać cieniutkim strumieniem reszte oliwy, ciągle mieszając plus sok z cytryny, ocet, sól i pieprz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="skrzacik, post: 241221, member: 1375"] [B]Ajwar[/B] 6 słodkich czerwonych papryk 2 srednie baklazany 0,4 szklanki oliwy z oliwek 1 srednia cebula 3 duze zabki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka octu z czerwonego wina sol i pieprz Rozgrzać piekarnik do 250 stopni i włożyć do niego paprykę, bakłażany(wcześniej ponakłuwane widelcem), cebulę i czosnek (czosnek nieco później). Trzeba trzymać je tam do czasu, aż skorka zwiotczeje i zrobi sie czarna (nie musi byc cała czarna, zwłaszcza w przypadku papryki - wystarczy, jak pojawią sie czarne plamy). Upieczone warzywa wyjąć z piekarnika i włożyć na 10 min do papierowej torby, żeby doszły jeszcze we własnym cieple. Nastepnie trzeba obrać je ze skórki, usunąć nasiona i ogonki. Są do wyboru dwie opcje - albo zmiksować warzywa na gładką masę, albo na grubsze "salsowate" kawałki. Nastepnie trzeba dolewać cieniutkim strumieniem reszte oliwy, ciągle mieszając plus sok z cytryny, ocet, sól i pieprz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Ajwar
Top
Bottom