Jeśli znudził Ci się smak zwykłej pomidorówy, proponuję coś innego, lecz równie smacznego:
Składniki:
Wędzony boczek i żeberka (nadają taki wędzony posmak, można wrzucić coś jeszcze)
Włoszczyzna - zawszę pakuję dużo marchewki
Koncentrat (mały)
Kilka ząbków czosnku - wedle upodobań - do garnka na kilka porcji daję 4 ząbki
Oliwa
Mąka
Sól, pieprz, bazylia, zioła wedle upodobań, mogą być lekko pikantne przyprawy.
Gotujemy bulionik z wędzonki i włoszczyzny z solą i pieprzem. Po godzinie dodajemy zioła do smaku. Wrzucamy przecier. Na oliwie, na małym ogniu, cały czas mieszając podgrzewamy czosnek - absolutnie nie może się przypalić. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy (tylko) czosnek do zupy. Na oliwie robimy zasmażkę z mąki i dodajemy do zupy.
Zupka nie ma tak intensywnego smaku pomidorów, za to ma wspaniały posmak wędzonki oraz delikatny czosnku.
Podajemy z pieczywem. Smacznego!
PS: ha! to mój pierwszy przepis
Składniki:
Wędzony boczek i żeberka (nadają taki wędzony posmak, można wrzucić coś jeszcze)
Włoszczyzna - zawszę pakuję dużo marchewki
Koncentrat (mały)
Kilka ząbków czosnku - wedle upodobań - do garnka na kilka porcji daję 4 ząbki
Oliwa
Mąka
Sól, pieprz, bazylia, zioła wedle upodobań, mogą być lekko pikantne przyprawy.
Gotujemy bulionik z wędzonki i włoszczyzny z solą i pieprzem. Po godzinie dodajemy zioła do smaku. Wrzucamy przecier. Na oliwie, na małym ogniu, cały czas mieszając podgrzewamy czosnek - absolutnie nie może się przypalić. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy (tylko) czosnek do zupy. Na oliwie robimy zasmażkę z mąki i dodajemy do zupy.
Zupka nie ma tak intensywnego smaku pomidorów, za to ma wspaniały posmak wędzonki oraz delikatny czosnku.
Podajemy z pieczywem. Smacznego!
PS: ha! to mój pierwszy przepis
Ostatnią edycję dokonał moderator: