a'la pomidorowa

giant

Member
Gru 15, 2008
5
0
0
Jeśli znudził Ci się smak zwykłej pomidorówy, proponuję coś innego, lecz równie smacznego:


Składniki:

Wędzony boczek i żeberka (nadają taki wędzony posmak, można wrzucić coś jeszcze)
Włoszczyzna - zawszę pakuję dużo marchewki
Koncentrat (mały)
Kilka ząbków czosnku - wedle upodobań - do garnka na kilka porcji daję 4 ząbki
Oliwa
Mąka
Sól, pieprz, bazylia, zioła wedle upodobań, mogą być lekko pikantne przyprawy.

Gotujemy bulionik z wędzonki i włoszczyzny z solą i pieprzem. Po godzinie dodajemy zioła do smaku. Wrzucamy przecier. Na oliwie, na małym ogniu, cały czas mieszając podgrzewamy czosnek - absolutnie nie może się przypalić. Zdejmujemy z ognia i wrzucamy (tylko) czosnek do zupy. Na oliwie robimy zasmażkę z mąki i dodajemy do zupy.

Zupka nie ma tak intensywnego smaku pomidorów, za to ma wspaniały posmak wędzonki oraz delikatny czosnku.

Podajemy z pieczywem. Smacznego!

PS: ha! to mój pierwszy przepis:)
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Gratuluję pierwszego przepisu. Mam ochotę go wypróbować. Tylko kilka pytań. Jak rozumiem włoszczyzna zostaje w zupie. Jeśli tak, to w jakiej postaci? W całości czy pokrojona? Można ją co prawda pokroić już po ugotowaniu. I jeszcze jedno, na jaką Ilość płynu ma wystarczyć ten koncentrat?
 

giant

Member
Gru 15, 2008
5
0
0
Włoszczyzna zostaje w zupie, ja preferuję duże kawałki - które rozdrabniam na kęsy dopiero na talerzu:) koncentratu używam na duży garnek, hm, to będzie coś koło 3-4 porcji zupy w miseczkach - zawsze na oko to robię.

dzięki za zainteresowanie:D
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy