Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Alkoholowy napój herbaciany*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 852827" data-attributes="member: 10341"><p>Nawet nie wiedziałam, że mam bardzo ciekawe opracowanie dodatku do GW - spotkania z przyprawami. Już zrobiłam kilka potraw, a ten likier przyciągnął moją uwagę dość krótkim okresem &quot;dojrzewania&quot;. I okazało się, że rezultat jest doskonały. </p><p><strong>Składniki</strong></p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>1/2 szklanki wody</p><p>5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej</p><p>600 ml wrzątku</p><p>1 szklanka koniaku lub brandy ( ja brałam brandy)</p><p>1 laska wanilii</p><p></p><p>Cukier z wodą (pół szklanki) gotujemy przez 2 minuty na mocnym ogniu, a póżniej studzimy. Do innego garnczka wsypujemy herbatę, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i parzymy przez 3 minuty, potem cedzimy przez gęste sitko i mieszamy z syropem oraz koniakiem lub brandy. Płyn przelewamy do karafki, wkładamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii , karafkę zamykamy korkiem i odstawiamy na tydzień. A po tygodniu, tak jak ja właśnie teraz degustujemy tę aromatyczną, wzmocnioną herbatę. Jest wyborna.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 852827, member: 10341"] Nawet nie wiedziałam, że mam bardzo ciekawe opracowanie dodatku do GW - spotkania z przyprawami. Już zrobiłam kilka potraw, a ten likier przyciągnął moją uwagę dość krótkim okresem "dojrzewania". I okazało się, że rezultat jest doskonały. [B]Składniki[/B] 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 5 łyżeczek czarnej herbaty liściastej 600 ml wrzątku 1 szklanka koniaku lub brandy ( ja brałam brandy) 1 laska wanilii Cukier z wodą (pół szklanki) gotujemy przez 2 minuty na mocnym ogniu, a póżniej studzimy. Do innego garnczka wsypujemy herbatę, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i parzymy przez 3 minuty, potem cedzimy przez gęste sitko i mieszamy z syropem oraz koniakiem lub brandy. Płyn przelewamy do karafki, wkładamy rozkrojoną wzdłuż laskę wanilii , karafkę zamykamy korkiem i odstawiamy na tydzień. A po tygodniu, tak jak ja właśnie teraz degustujemy tę aromatyczną, wzmocnioną herbatę. Jest wyborna. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Alkoholowy napój herbaciany*
Top
Bottom