- Paź 6, 2007
- 46
- 0
- 0
Wklepuję przepis żeby nie zgubić
Przepis pochodzi z jakiegoś bloga amerykańskiego, dlatego taka nazwa. Ale nie był to blog kulinarny i nie mam już adresu
Zdjęcia były tak ładne że od razu sobie go przetłumaczyłam
Niestety sam przepis był bardzo suchy w informacje dlatego napiszę jak najwięcej moich rad
Składniki:
- 2 Szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki roztopionego masła (mi wyszło ponad 3/4 kostki)
- cukier waniliowy (w oryginale ekstrakt waniliowy)
- 1 jajko i 1 żółtko
- Żurawina suszona
- Czekolada (ja użyłam gorzkich chocolade chip ale następnym razem użyje białej czekolady - tym razem nie miałam na składzie
)
1. Do roztopionego masła wrzucić cukier i cukier waniliowy, mieszać do jak najlepszego rozpuszczenia się cukru
2. Do mikstury dodać jajka (ja trochę je rozbełtałam żeby mi się masa nie zwarzyła) i zmiksować wszystko razem
3. Mąkę przesiać razem z sodą i solą (ja tego nie zrobiłam bo zapodziałam gdzieś sitko, ale i tak było dobre)
4. Mieszamy mikserem mokre i suche składniki (mi szybko zagniotło się ładne ciasto)
5. Do ciasta wgniatamy żurawinę i czekoladę (pokrojoną na kawałki) Ciasto ma świetną konsystencję. Jest Gładkie i nie przykleja się do rak chociaż jest mięciutkie i bardzo plastyczne.
6. Formujemy z kawałków ciasta kuleczki które rozpłaszczamy (ciasteczka rozlewają sie ale niezbyt mocno dlatego polecam rozpłaszczyć lekko ciasto)
7. Pieczemy 10-20 min w temp. 165C (ja piekłam je ok 20 min w temp. 175C I jak widać wyszły super)
Z tej porcji wyszło mi 39 ciasteczek średniej wielkości
Wybaczcie mało profesjonalne zdjęcia

Przepis pochodzi z jakiegoś bloga amerykańskiego, dlatego taka nazwa. Ale nie był to blog kulinarny i nie mam już adresu

Zdjęcia były tak ładne że od razu sobie go przetłumaczyłam

Składniki:
- 2 Szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki roztopionego masła (mi wyszło ponad 3/4 kostki)
- cukier waniliowy (w oryginale ekstrakt waniliowy)
- 1 jajko i 1 żółtko
- Żurawina suszona
- Czekolada (ja użyłam gorzkich chocolade chip ale następnym razem użyje białej czekolady - tym razem nie miałam na składzie
1. Do roztopionego masła wrzucić cukier i cukier waniliowy, mieszać do jak najlepszego rozpuszczenia się cukru
2. Do mikstury dodać jajka (ja trochę je rozbełtałam żeby mi się masa nie zwarzyła) i zmiksować wszystko razem
3. Mąkę przesiać razem z sodą i solą (ja tego nie zrobiłam bo zapodziałam gdzieś sitko, ale i tak było dobre)
4. Mieszamy mikserem mokre i suche składniki (mi szybko zagniotło się ładne ciasto)
5. Do ciasta wgniatamy żurawinę i czekoladę (pokrojoną na kawałki) Ciasto ma świetną konsystencję. Jest Gładkie i nie przykleja się do rak chociaż jest mięciutkie i bardzo plastyczne.
6. Formujemy z kawałków ciasta kuleczki które rozpłaszczamy (ciasteczka rozlewają sie ale niezbyt mocno dlatego polecam rozpłaszczyć lekko ciasto)
7. Pieczemy 10-20 min w temp. 165C (ja piekłam je ok 20 min w temp. 175C I jak widać wyszły super)
Z tej porcji wyszło mi 39 ciasteczek średniej wielkości
Wybaczcie mało profesjonalne zdjęcia