- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
Amoniak
Amoniak jest używany często jako środek spulchniający do wypieku ciast. Możemy go również wykorzystać inaczej.
1. Jeśli miejsca po ukąszeniu komarów posmaruje się amoniakiem swędzenie przejdzie szybko.
2. Kafelki w kuchni i w łazience będą ładnie lśniły po umyciu ich wodą z amoniakiem.
Do połysku wyciera się je miękką szmatką.
3. Osad powstały na dnie szklanego naczynia można usunąć, wlewając do środka trochę amoniaku.
Po pół godzinie dodać ciepłej wody i myć naczynie długą szczotką.
4. Plamy szczególnie tłuste, powstałe na kamiennych posadzkach lub schodach są trudne do usunięcia.
Można sobie z nimi poradzić stosując roztwór amoniaku w proporcji 1-3 łyżki na litr wody.
5. Plamy z pleśni na skórze i na papierze znikną po przetarciu ich roztworem soli i amoniaku.
Roztwór przygotowuje się biorąc na 10 części wody po 1 części soli i amoniaku.
6. Przedmioty malowane olejno myje się zawsze roztworem wody i amoniaku.
Na ogół wystarcza 1 łyżka amoniaku na litr wody.
Gdy jednak przedmioty te są bardzo zabrudzone trzeba zwiększyć ilość amoniaku biorąc 2, 3 lub 4 łyżki.
Warto pamiętać, że amoniak rozpuszcza się zawsze w zimnej wodzie, gdyż w ciepłej szybko się ulatnia.
7. Roztworem amoniaku (2 łyżki na litr wody) doskonale myje się kryształy.
8. Włosiane szczotki będą jak nowe po wymyciu ich w roztworze amoniaku (4 łyżeczki na litr wody).
Szczotki wkłada się do miski i nalewa tyle roztworu, aby włos był w nim zanurzony.
Szczotki powinny się moczyć około godziny, a następnie trzeba je kilkakrotnie wypłukać w ciepłej wodzie i wysuszyć,
stawiając włosem do góry.
Szczotki powinny być zawsze przechowywane włosem do góry.
9. Zaschnięte zestarzałe plamy z krwi trzeba przed praniem namoczyć w roztworze amoniaku,
biorąc 2 łyżki na litr wody.
Spiorą się wówczas bez kłopotu.
Źródło: Kuchnia Majkowskich http://www.majkowscy.neostrada.pl[/size]http://www.majkowscy.neostrada.pl</span>[/i]
Amoniak jest używany często jako środek spulchniający do wypieku ciast. Możemy go również wykorzystać inaczej.
1. Jeśli miejsca po ukąszeniu komarów posmaruje się amoniakiem swędzenie przejdzie szybko.
2. Kafelki w kuchni i w łazience będą ładnie lśniły po umyciu ich wodą z amoniakiem.
Do połysku wyciera się je miękką szmatką.
3. Osad powstały na dnie szklanego naczynia można usunąć, wlewając do środka trochę amoniaku.
Po pół godzinie dodać ciepłej wody i myć naczynie długą szczotką.
4. Plamy szczególnie tłuste, powstałe na kamiennych posadzkach lub schodach są trudne do usunięcia.
Można sobie z nimi poradzić stosując roztwór amoniaku w proporcji 1-3 łyżki na litr wody.
5. Plamy z pleśni na skórze i na papierze znikną po przetarciu ich roztworem soli i amoniaku.
Roztwór przygotowuje się biorąc na 10 części wody po 1 części soli i amoniaku.
6. Przedmioty malowane olejno myje się zawsze roztworem wody i amoniaku.
Na ogół wystarcza 1 łyżka amoniaku na litr wody.
Gdy jednak przedmioty te są bardzo zabrudzone trzeba zwiększyć ilość amoniaku biorąc 2, 3 lub 4 łyżki.
Warto pamiętać, że amoniak rozpuszcza się zawsze w zimnej wodzie, gdyż w ciepłej szybko się ulatnia.
7. Roztworem amoniaku (2 łyżki na litr wody) doskonale myje się kryształy.
8. Włosiane szczotki będą jak nowe po wymyciu ich w roztworze amoniaku (4 łyżeczki na litr wody).
Szczotki wkłada się do miski i nalewa tyle roztworu, aby włos był w nim zanurzony.
Szczotki powinny się moczyć około godziny, a następnie trzeba je kilkakrotnie wypłukać w ciepłej wodzie i wysuszyć,
stawiając włosem do góry.
Szczotki powinny być zawsze przechowywane włosem do góry.
9. Zaschnięte zestarzałe plamy z krwi trzeba przed praniem namoczyć w roztworze amoniaku,
biorąc 2 łyżki na litr wody.
Spiorą się wówczas bez kłopotu.
Źródło: Kuchnia Majkowskich http://www.majkowscy.neostrada.pl[/size]http://www.majkowscy.neostrada.pl</span>[/i]