Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Angel Food Cake - na bogato
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="MarthaB" data-source="post: 1630406" data-attributes="member: 15159"><p>Przepis dostałam od koleżanki wraz z kawałkiem ciasta. Po jakimś czasie zdecydowałam się kupić <a href="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Angel_Food_Cake_Pan.JPG/752px-Angel_Food_Cake_Pan.JPG" target="_blank">specjalną blaszkę</a> z kominem (koszt około 100 zł). Większość przepisów w internecie jakie znalazłam to przepisy z samych białek. Mój przepis jest trochę inny: raz, że na całych jajkach, dwa: zawiera tłuszcz.</p><p></p><p>8 jajek</p><p>szklanka cukru</p><p>szklanka mąki przesianej</p><p>2 łh cukru waniliowego</p><p>1 łh proszku do pieczenia</p><p>sok z połówki cytryny</p><p>1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy</p><p>1/2 szklanki oleju</p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni.</p><p>Białka ubić porządnie na sztywną pianę. W osobnej misce ubić do białości żółtka cukier i cukier waniliowy. Do żółtek dodać olej, sok z pomarańczy i cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (przesiałam 2x). Wymieszać - można mikserem. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać szpatułką.</p><p>I teraz - wlać ciasto do formy NIE SMAROWANEJ NICZYM, suchej. Ciasto ma urosnąć i się przykleić do boków formy. </p><p>Pieczemy 35 minut (ja 40 bo mój piekarnik kiepsko piecze), wyjmujemy i od razu gorące odwracamy z blaszką do góry nogami. Blaszka ma specjalne nóżki. Zostawiamy do wystygnięcia.</p><p>Nie wiem co to ciasto przypomina. Jest lżejsze i zdecydowanie mniej suche niż biszkopt. </p><p>Zazwyczaj kombinuję z różnymi rodzajami mąk (razowe itp), i cukrami (erytrytol, stewia) ale to ciasto póki co piekłam tylko oryginalne. Polecam!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="MarthaB, post: 1630406, member: 15159"] Przepis dostałam od koleżanki wraz z kawałkiem ciasta. Po jakimś czasie zdecydowałam się kupić [URL="https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Angel_Food_Cake_Pan.JPG/752px-Angel_Food_Cake_Pan.JPG"]specjalną blaszkę[/URL] z kominem (koszt około 100 zł). Większość przepisów w internecie jakie znalazłam to przepisy z samych białek. Mój przepis jest trochę inny: raz, że na całych jajkach, dwa: zawiera tłuszcz. 8 jajek szklanka cukru szklanka mąki przesianej 2 łh cukru waniliowego 1 łh proszku do pieczenia sok z połówki cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/2 szklanki oleju Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni. Białka ubić porządnie na sztywną pianę. W osobnej misce ubić do białości żółtka cukier i cukier waniliowy. Do żółtek dodać olej, sok z pomarańczy i cytryny, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia (przesiałam 2x). Wymieszać - można mikserem. Następnie dodać białka i delikatnie wymieszać szpatułką. I teraz - wlać ciasto do formy NIE SMAROWANEJ NICZYM, suchej. Ciasto ma urosnąć i się przykleić do boków formy. Pieczemy 35 minut (ja 40 bo mój piekarnik kiepsko piecze), wyjmujemy i od razu gorące odwracamy z blaszką do góry nogami. Blaszka ma specjalne nóżki. Zostawiamy do wystygnięcia. Nie wiem co to ciasto przypomina. Jest lżejsze i zdecydowanie mniej suche niż biszkopt. Zazwyczaj kombinuję z różnymi rodzajami mąk (razowe itp), i cukrami (erytrytol, stewia) ale to ciasto póki co piekłam tylko oryginalne. Polecam! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Angel Food Cake - na bogato
Top
Bottom