Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Angelica, czyli drozdzowa korona siostr Simili
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 462180" data-attributes="member: 52"><p>ANGELICA, CZYLI DROZDZOWA KORONA SIOSTR SIMILI</p><p><a href="http://www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=33" target="_blank">http://www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=33</a> </p><p></p><p>Zaczyn:</p><p>135 g maki wysokoglutenowej / manitoba, amerykanska, kanadyjska itp. lub zwyklej z dodatkiem glutenu /</p><p>13 g swiezych drozdzy</p><p>75 g wody</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>400 g maki wysokoglutenowej</p><p>75 g cukru</p><p>120 g letniego mleka</p><p>3 zoltka</p><p>1 lyzeczka / 5 ml / soli </p><p>120 g miekkeigo masla</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>75 g rodzynkow</p><p>75 g skorki pomaranczowej kandyzowanej</p><p>50 g stopionego masla</p><p></p><p>Glazura przezroczysta:</p><p>4 lyzki cukru pudru</p><p>1 bialko</p><p></p><p>lub</p><p></p><p>Glazura nieprzezroczysta:</p><p>150 g cukru pudru</p><p>1 bialko</p><p></p><p>- namoczyc rodzynki w cieplej wodzie</p><p>- zagniesc wszystkie skaldniki zaczynu i odstawic do wyrosniecia na 30 minut</p><p>- do miski / lub robota np. planetarnego / wsypac make, wlac letnie mleko, zoltka, cukier i wyrabiac ciasto</p><p>- dodac sol i maslo, wyrobic do polaczenia sie z ciastem </p><p>- na koncu dodac wyrosniety zaczyn</p><p>- wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie oddzielac sie od scianek naczynia</p><p>- wyrabiajac recznie wygodniej jest ostatnia faze przeprowadzic na stolnicy</p><p>- zostawic wyrobione ciasto do wyrosniecia na 2 godziny / az podwoi objetosc /</p><p>- rodzynki odsaczyc i wysuszyc </p><p>- skorke pomaranczowa pokric na drobne kawalki</p><p>- przelozyc wyrosniete ciasto na stolnice i bez wyrabiania / utrudniloby to rozwalkowanie ciasta / rozwalkowac na grubosc 2-3 mm</p><p>- posmarowac stopionym maslem i posypac rodzynkami i skorka pomaranczowa</p><p>- zwinac ciasto w formie dlugiej &#8220;kielbasy&#8221;</p><p>- nozem / natluszczonym maslem / dokonac przeciecia wzdluz / jak na fotografii /</p><p>- odwrocic 2 czesci przecieciem do gory i zaplesc je / skrecic / zostawiajac czesc nacieta na zewnatrz </p><p>- utworzyc pierscien i ulozyc go na blasze wylozonej papierem do pieczenia</p><p>- zostawic do wyrosniecia jeszcze przez godzine</p><p>- piec w temperaturze 200°C przez 20-25 minut</p><p>- w czasie pieczenia przygotowac glazure mieszajac cukier puder z bialkiem / bardziej lub mniej przzroczysta /</p><p>- natychmiast po upieczeniu posmarowac korone glazura i zostawic do wyschniecia / mozna je przyspieszyc wstawiajac ja na 20 sekund do piekarnika /</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 462180, member: 52"] ANGELICA, CZYLI DROZDZOWA KORONA SIOSTR SIMILI [URL="http://www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=33"]http://www.kucinare.it/user/ricetta.aspx?idricetta=33[/URL] Zaczyn: 135 g maki wysokoglutenowej / manitoba, amerykanska, kanadyjska itp. lub zwyklej z dodatkiem glutenu / 13 g swiezych drozdzy 75 g wody Ciasto: 400 g maki wysokoglutenowej 75 g cukru 120 g letniego mleka 3 zoltka 1 lyzeczka / 5 ml / soli 120 g miekkeigo masla Nadzienie: 75 g rodzynkow 75 g skorki pomaranczowej kandyzowanej 50 g stopionego masla Glazura przezroczysta: 4 lyzki cukru pudru 1 bialko lub Glazura nieprzezroczysta: 150 g cukru pudru 1 bialko - namoczyc rodzynki w cieplej wodzie - zagniesc wszystkie skaldniki zaczynu i odstawic do wyrosniecia na 30 minut - do miski / lub robota np. planetarnego / wsypac make, wlac letnie mleko, zoltka, cukier i wyrabiac ciasto - dodac sol i maslo, wyrobic do polaczenia sie z ciastem - na koncu dodac wyrosniety zaczyn - wyrabiac ciasto tak dlugo, az zacznie oddzielac sie od scianek naczynia - wyrabiajac recznie wygodniej jest ostatnia faze przeprowadzic na stolnicy - zostawic wyrobione ciasto do wyrosniecia na 2 godziny / az podwoi objetosc / - rodzynki odsaczyc i wysuszyc - skorke pomaranczowa pokric na drobne kawalki - przelozyc wyrosniete ciasto na stolnice i bez wyrabiania / utrudniloby to rozwalkowanie ciasta / rozwalkowac na grubosc 2-3 mm - posmarowac stopionym maslem i posypac rodzynkami i skorka pomaranczowa - zwinac ciasto w formie dlugiej “kielbasy” - nozem / natluszczonym maslem / dokonac przeciecia wzdluz / jak na fotografii / - odwrocic 2 czesci przecieciem do gory i zaplesc je / skrecic / zostawiajac czesc nacieta na zewnatrz - utworzyc pierscien i ulozyc go na blasze wylozonej papierem do pieczenia - zostawic do wyrosniecia jeszcze przez godzine - piec w temperaturze 200°C przez 20-25 minut - w czasie pieczenia przygotowac glazure mieszajac cukier puder z bialkiem / bardziej lub mniej przzroczysta / - natychmiast po upieczeniu posmarowac korone glazura i zostawic do wyschniecia / mozna je przyspieszyc wstawiajac ja na 20 sekund do piekarnika / [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Angelica, czyli drozdzowa korona siostr Simili
Top
Bottom