- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Przepis na jedna z najpyszniejszych zapiekanek angielskich, gdzie wczesniej duszone mieso wolowe w ale, zapieczone jest pod skorupka z kruchego ciasta. Polecam tym, ktorzy lubia aromatyczne gulasze...
dla 4-6 osob
300g kruchego ciasta (uzywam kruchego ciasta wzbogaconego jajkiem)
30g zwyklej maki
900g-1kg wolowego miesa na gulasze, pokrojonego w kostke
25g masla
1 lyzka oleju
2 duze cebule, cienko pokrojone
2 marchewki, pokrojone w kostke (opcjonanie)
2 lyzki sosu Worcestershire
2 lyzki puree pomidorowego
500ml ale (np. Guinness lub inny stout) lub rosolu wolowego
300ml rosolu wolowego
2 lyzeczki cukru molasowego lub dark muscovado (4 lyzeczki jesli nie dodaje marchewki)
sol i pieprz
Piec rozgrzewam do 200C.
Do foliowego worka wsypuje make, sol i pieprz. Dodaje pokrojone mieso i potrzasajac workiem obtaczam mieso w mace z przyprawami. W zeliwnym naczyniu rogrzewam maslo z olejem i porcjami obsazam szybko mieso na ostrym ogniu, zdejmuje lyzka cedzakowa. Do garnka dodaje cebulke i marchew (jesli uzywam), smaze mieszajac przez 2 minuty, potem dodaje z powrotem mieso, dolewam sos Worcestershire, puree pomidorowe, piwo (jesli uzywam), rosol i cukier. Doprawiam sola i pieprzem, doprowadzam do wrzenia. Garnek przykrywam szczelna pokrywka i wsuwam do pieca i gotuje 2 godziny. Gdy mieso jest juz miekkie a sos zredukowany, przelewam zawartosc garnka do naczynia do zapiekania (pie dish) i czekam az ostygnie.
Gdy mieso dusi sie w piecu przygotowuje kruche ciasto i chlodze je w lodowce. Chlodne ciasto rozwalkowuje na placego 3mm grubosci. Odcinam 2cm szerokosci pasek i ukladam go na brzegu naczynia z nadzieniem (wczesniej smarujac brzeg woda). Na srodku nadzienia ustawiam kominek (pie funnel), ale mozna posluzyc sie malym kieliszkiem odwroconym dnem w gore). Caly pie przykrywam plackiem kruchego ciasta, dociskam brzegi, nacinam ciasto na srodku aby widoczny byl czubek kominka. Smaruje rozmaconym jajkiem i w suwam do pieca. Pieke 35-40 minut.
Podaje z ziemniaczanym puree, gotowana marchewka i puree z zielonego groszku.
dla 4-6 osob
300g kruchego ciasta (uzywam kruchego ciasta wzbogaconego jajkiem)
30g zwyklej maki
900g-1kg wolowego miesa na gulasze, pokrojonego w kostke
25g masla
1 lyzka oleju
2 duze cebule, cienko pokrojone
2 marchewki, pokrojone w kostke (opcjonanie)
2 lyzki sosu Worcestershire
2 lyzki puree pomidorowego
500ml ale (np. Guinness lub inny stout) lub rosolu wolowego
300ml rosolu wolowego
2 lyzeczki cukru molasowego lub dark muscovado (4 lyzeczki jesli nie dodaje marchewki)
sol i pieprz
Piec rozgrzewam do 200C.
Do foliowego worka wsypuje make, sol i pieprz. Dodaje pokrojone mieso i potrzasajac workiem obtaczam mieso w mace z przyprawami. W zeliwnym naczyniu rogrzewam maslo z olejem i porcjami obsazam szybko mieso na ostrym ogniu, zdejmuje lyzka cedzakowa. Do garnka dodaje cebulke i marchew (jesli uzywam), smaze mieszajac przez 2 minuty, potem dodaje z powrotem mieso, dolewam sos Worcestershire, puree pomidorowe, piwo (jesli uzywam), rosol i cukier. Doprawiam sola i pieprzem, doprowadzam do wrzenia. Garnek przykrywam szczelna pokrywka i wsuwam do pieca i gotuje 2 godziny. Gdy mieso jest juz miekkie a sos zredukowany, przelewam zawartosc garnka do naczynia do zapiekania (pie dish) i czekam az ostygnie.
Gdy mieso dusi sie w piecu przygotowuje kruche ciasto i chlodze je w lodowce. Chlodne ciasto rozwalkowuje na placego 3mm grubosci. Odcinam 2cm szerokosci pasek i ukladam go na brzegu naczynia z nadzieniem (wczesniej smarujac brzeg woda). Na srodku nadzienia ustawiam kominek (pie funnel), ale mozna posluzyc sie malym kieliszkiem odwroconym dnem w gore). Caly pie przykrywam plackiem kruchego ciasta, dociskam brzegi, nacinam ciasto na srodku aby widoczny byl czubek kominka. Smaruje rozmaconym jajkiem i w suwam do pieca. Pieke 35-40 minut.
Podaje z ziemniaczanym puree, gotowana marchewka i puree z zielonego groszku.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: