Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Angielska zapiekanka z wolowiny i ale
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1087439" data-attributes="member: 1142"><p>Przepis na jedna z najpyszniejszych zapiekanek angielskich, gdzie wczesniej duszone mieso wolowe w ale, zapieczone jest pod skorupka z kruchego ciasta. Polecam tym, ktorzy lubia aromatyczne gulasze...</p><p></p><p>dla 4-6 osob</p><p></p><p><strong>300g kruchego ciasta (uzywam kruchego ciasta wzbogaconego jajkiem)</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>30g zwyklej maki</strong></p><p><strong>900g-1kg wolowego miesa na gulasze, pokrojonego w kostke</strong></p><p><strong>25g masla</strong></p><p><strong>1 lyzka oleju</strong></p><p><strong>2 duze cebule, cienko pokrojone</strong></p><p><strong>2 marchewki, pokrojone w kostke (opcjonanie)</strong></p><p><strong>2 lyzki sosu Worcestershire</strong></p><p><strong>2 lyzki puree pomidorowego</strong></p><p><strong>500ml ale (np. Guinness lub inny stout) lub rosolu wolowego</strong></p><p><strong>300ml rosolu wolowego</strong></p><p><strong>2 lyzeczki cukru molasowego lub dark muscovado (4 lyzeczki jesli nie dodaje marchewki)</strong></p><p><strong>sol i pieprz</strong></p><p><strong></strong></p><p>Piec rozgrzewam do 200C.</p><p></p><p>Do foliowego worka wsypuje make, sol i pieprz. Dodaje pokrojone mieso i potrzasajac workiem obtaczam mieso w mace z przyprawami. W zeliwnym naczyniu rogrzewam maslo z olejem i porcjami obsazam szybko mieso na ostrym ogniu, zdejmuje lyzka cedzakowa. Do garnka dodaje cebulke i marchew (jesli uzywam), smaze mieszajac przez 2 minuty, potem dodaje z powrotem mieso, dolewam sos Worcestershire, puree pomidorowe, piwo (jesli uzywam), rosol i cukier. Doprawiam sola i pieprzem, doprowadzam do wrzenia. Garnek przykrywam szczelna pokrywka i wsuwam do pieca i gotuje 2 godziny. Gdy mieso jest juz miekkie a sos zredukowany, przelewam zawartosc garnka do naczynia do zapiekania (pie dish) i czekam az ostygnie.</p><p></p><p>Gdy mieso dusi sie w piecu przygotowuje kruche ciasto i chlodze je w lodowce. Chlodne ciasto rozwalkowuje na placego 3mm grubosci. Odcinam 2cm szerokosci pasek i ukladam go na brzegu naczynia z nadzieniem (wczesniej smarujac brzeg woda). Na srodku nadzienia ustawiam kominek (pie funnel), ale mozna posluzyc sie malym kieliszkiem odwroconym dnem w gore). Caly pie przykrywam plackiem kruchego ciasta, dociskam brzegi, nacinam ciasto na srodku aby widoczny byl czubek kominka. Smaruje rozmaconym jajkiem i w suwam do pieca. Pieke 35-40 minut.</p><p></p><p>Podaje z ziemniaczanym puree, gotowana marchewka i puree z zielonego groszku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1087439, member: 1142"] Przepis na jedna z najpyszniejszych zapiekanek angielskich, gdzie wczesniej duszone mieso wolowe w ale, zapieczone jest pod skorupka z kruchego ciasta. Polecam tym, ktorzy lubia aromatyczne gulasze... dla 4-6 osob [B]300g kruchego ciasta (uzywam kruchego ciasta wzbogaconego jajkiem) 30g zwyklej maki 900g-1kg wolowego miesa na gulasze, pokrojonego w kostke 25g masla 1 lyzka oleju 2 duze cebule, cienko pokrojone 2 marchewki, pokrojone w kostke (opcjonanie) 2 lyzki sosu Worcestershire 2 lyzki puree pomidorowego 500ml ale (np. Guinness lub inny stout) lub rosolu wolowego 300ml rosolu wolowego 2 lyzeczki cukru molasowego lub dark muscovado (4 lyzeczki jesli nie dodaje marchewki) sol i pieprz [/B] Piec rozgrzewam do 200C. Do foliowego worka wsypuje make, sol i pieprz. Dodaje pokrojone mieso i potrzasajac workiem obtaczam mieso w mace z przyprawami. W zeliwnym naczyniu rogrzewam maslo z olejem i porcjami obsazam szybko mieso na ostrym ogniu, zdejmuje lyzka cedzakowa. Do garnka dodaje cebulke i marchew (jesli uzywam), smaze mieszajac przez 2 minuty, potem dodaje z powrotem mieso, dolewam sos Worcestershire, puree pomidorowe, piwo (jesli uzywam), rosol i cukier. Doprawiam sola i pieprzem, doprowadzam do wrzenia. Garnek przykrywam szczelna pokrywka i wsuwam do pieca i gotuje 2 godziny. Gdy mieso jest juz miekkie a sos zredukowany, przelewam zawartosc garnka do naczynia do zapiekania (pie dish) i czekam az ostygnie. Gdy mieso dusi sie w piecu przygotowuje kruche ciasto i chlodze je w lodowce. Chlodne ciasto rozwalkowuje na placego 3mm grubosci. Odcinam 2cm szerokosci pasek i ukladam go na brzegu naczynia z nadzieniem (wczesniej smarujac brzeg woda). Na srodku nadzienia ustawiam kominek (pie funnel), ale mozna posluzyc sie malym kieliszkiem odwroconym dnem w gore). Caly pie przykrywam plackiem kruchego ciasta, dociskam brzegi, nacinam ciasto na srodku aby widoczny byl czubek kominka. Smaruje rozmaconym jajkiem i w suwam do pieca. Pieke 35-40 minut. Podaje z ziemniaczanym puree, gotowana marchewka i puree z zielonego groszku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Angielska zapiekanka z wolowiny i ale
Top
Bottom