Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Angielska zupa cebulowa z szałwią i cheddarem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 907921" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Angielska zupa cebulowa z szałwią i cheddarem</strong></p><p></p><p>Przepis z programu <strong>Jamie w domu </strong></p><p><a href="http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-2556_angielska-zupa-cebulowa-z-szalwia-i-cheddarem.html" target="_blank">http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...-cheddarem.html</a></p><p></p><p>ilość osób: 8</p><p></p><p>&quot;Zupa cebulowa jest prosta i bezpretensjonalna. To jedna z moich ulubionych zup, niestety, robię ją tylko w restauracji albo gotuję wyłącznie dla siebie, ponieważ moja pani uważa, że jest uczulona na cebulę (co nie jest prawdą, przemycam masę cebuli do innych dań, bez jej wiedzy!).</p><p>Spróbujcie zdobyć różne gatunki cebuli&#8212;w sumie potrzebny wam będzie kilogram. Usmażcie ją delikatnie, na maleńkim ogniu, a smak, którego nabierze, naprawdę was zadziwi. </p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>spory kawałek masła</p><p>oliwa</p><p>porządna garść świeżych listków szałwii (8 listków odłóżcie do dekoracji)</p><p>6 roztartych ząbków czosnku</p><p>5 czerwonych cebul, pokrojonych w plasterki</p><p>3 duże białe cebule, pokrojone w plasterki</p><p>3 podłużne szalotki, pokrojone w plasterki</p><p>300 g porów, obranych z wierzchnich liści i pokrojonych w plasterki</p><p>sól morska i świeżo mielony pieprz</p><p>2 litry dobrej jakości bulionu wołowego, drobiowego lub warzywnego</p><p>8 kromek dobrego, czerstwego chleba</p><p>sos Worcestershire</p><p></p><p><strong>Przygotowanie</strong></p><p>Do rondla z grubym dnem wlejcie trochę oliwy, dodajcie masło i włóżcie czosnek i szałwię. Wymieszajcie, dodajcie cebulę i pory. Przyprawcie solą i pieprzem. Przykryjcie garnek pokrywką, zostawiając małą szparkę. Duście cebulę na maleńkim ogniu przez około 50 minut, starając się nie zrumienić cebuli. Zdejmijcie pokrywkę na ostatnie 20 minut&#8212;cebula nabierze złotego koloru. Od czasu do czasu wymieszajcie cebulę, żeby nic nie przywarło do dna. Cierpliwe, powolne duszenie cebuli spowoduje, że będzie ona miała wspaniałą słodycz i aromat, niech was więc nie korci, żeby przyspieszyć ten etap. W momencie, kiedy cebule i pory są już gotowe, wlejcie bulion. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie gaz i gotujcie na małym ogniu 10 do 15 minut. Jeśli chcecie, możecie zdjąć z wierzchu trochę tłuszczu - ja go zostawiam, bo dodaje smaku i aromatu. Rozgrzejcie piekarnik do maksimum. Opieczcie kromki chleba z obu stron. Sprawdźcie, czy zupa jest wystarczająco słona, w razie potrzeby dodajcie więcej soli. Nalejcie zupę do ośmiu żaroodpornych miseczek i ustawcie je na blasze. Porozrywajcie opieczony chleb tak, aby kromka pasowała do miseczki, jak pokrywka. Ułóżcie chleb na wierzchu i wciśnijcie go lekko w zupę. Posypcie tartym cheddarem i pokropcie sosem Worcestershire. Skropcie listki szałwii oliwą i ułóżcie po jednym. Wstawcie miseczki na blasze do piekarnika i zapiekajcie, aż ser się stopi i nabierze złotego koloru. Pilnujcie, by się nie spalił! W momencie, kiedy ser zacznie topiąc się bulgotać, ostrożnie wyjmijcie blachę i przenieście ją do stołu. Smacznego!&quot;</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Długie duszenie cebuli daje rzeczywiście rewelacyjny smak i aromat. Musiałam dać sporo świeżo mielonego pieprzu, by zrównoważyć tę słodycz. Wadą jest bury kolor od czerwonej cebuli, więc ją zmiksowałam, by wyglądała ładniej. </p><p>Chleb pokroiłam w niewielkie kawałki, by łatwiej można go było zjeść.</p><p>Wyśmienita zupa. Polecam gorąco na jesienną pluchę.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 907921, member: 1024"] [B]Angielska zupa cebulowa z szałwią i cheddarem[/B] Przepis z programu [B]Jamie w domu [/B] [URL="http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-2556_angielska-zupa-cebulowa-z-szalwia-i-cheddarem.html"]http://www.kuchnia.tv/kuchnia_przepis_0-0-...-cheddarem.html[/URL] ilość osób: 8 "Zupa cebulowa jest prosta i bezpretensjonalna. To jedna z moich ulubionych zup, niestety, robię ją tylko w restauracji albo gotuję wyłącznie dla siebie, ponieważ moja pani uważa, że jest uczulona na cebulę (co nie jest prawdą, przemycam masę cebuli do innych dań, bez jej wiedzy!). Spróbujcie zdobyć różne gatunki cebuli—w sumie potrzebny wam będzie kilogram. Usmażcie ją delikatnie, na maleńkim ogniu, a smak, którego nabierze, naprawdę was zadziwi. [B]Składniki[/B] spory kawałek masła oliwa porządna garść świeżych listków szałwii (8 listków odłóżcie do dekoracji) 6 roztartych ząbków czosnku 5 czerwonych cebul, pokrojonych w plasterki 3 duże białe cebule, pokrojone w plasterki 3 podłużne szalotki, pokrojone w plasterki 300 g porów, obranych z wierzchnich liści i pokrojonych w plasterki sól morska i świeżo mielony pieprz 2 litry dobrej jakości bulionu wołowego, drobiowego lub warzywnego 8 kromek dobrego, czerstwego chleba sos Worcestershire [B]Przygotowanie[/B] Do rondla z grubym dnem wlejcie trochę oliwy, dodajcie masło i włóżcie czosnek i szałwię. Wymieszajcie, dodajcie cebulę i pory. Przyprawcie solą i pieprzem. Przykryjcie garnek pokrywką, zostawiając małą szparkę. Duście cebulę na maleńkim ogniu przez około 50 minut, starając się nie zrumienić cebuli. Zdejmijcie pokrywkę na ostatnie 20 minut—cebula nabierze złotego koloru. Od czasu do czasu wymieszajcie cebulę, żeby nic nie przywarło do dna. Cierpliwe, powolne duszenie cebuli spowoduje, że będzie ona miała wspaniałą słodycz i aromat, niech was więc nie korci, żeby przyspieszyć ten etap. W momencie, kiedy cebule i pory są już gotowe, wlejcie bulion. Doprowadźcie do wrzenia, a następnie zmniejszcie gaz i gotujcie na małym ogniu 10 do 15 minut. Jeśli chcecie, możecie zdjąć z wierzchu trochę tłuszczu - ja go zostawiam, bo dodaje smaku i aromatu. Rozgrzejcie piekarnik do maksimum. Opieczcie kromki chleba z obu stron. Sprawdźcie, czy zupa jest wystarczająco słona, w razie potrzeby dodajcie więcej soli. Nalejcie zupę do ośmiu żaroodpornych miseczek i ustawcie je na blasze. Porozrywajcie opieczony chleb tak, aby kromka pasowała do miseczki, jak pokrywka. Ułóżcie chleb na wierzchu i wciśnijcie go lekko w zupę. Posypcie tartym cheddarem i pokropcie sosem Worcestershire. Skropcie listki szałwii oliwą i ułóżcie po jednym. Wstawcie miseczki na blasze do piekarnika i zapiekajcie, aż ser się stopi i nabierze złotego koloru. Pilnujcie, by się nie spalił! W momencie, kiedy ser zacznie topiąc się bulgotać, ostrożnie wyjmijcie blachę i przenieście ją do stołu. Smacznego!" Moje uwagi: Długie duszenie cebuli daje rzeczywiście rewelacyjny smak i aromat. Musiałam dać sporo świeżo mielonego pieprzu, by zrównoważyć tę słodycz. Wadą jest bury kolor od czerwonej cebuli, więc ją zmiksowałam, by wyglądała ładniej. Chleb pokroiłam w niewielkie kawałki, by łatwiej można go było zjeść. Wyśmienita zupa. Polecam gorąco na jesienną pluchę. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Angielska zupa cebulowa z szałwią i cheddarem
Top
Bottom