Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Angielski krupnik
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1495832" data-attributes="member: 10341"><p>Gotowałam ten krupnik dwa razy. Bardzo mi smakuje. Przepis pochodzi z Burdy - &quot;Wykwintnej kuchni na każdy dzień&quot; wydanej przez Agencję Muza. Jest to tłumaczenie z języka niemieckiego, zawierajace nieraz produkty u nas nieznane albo niedostępne, jak pieczarki w puszce (naturalne) itp. Poza tym, o jakiej pojemności puszka? Nie będę się nad tym rozwodziła, bo jednak z książki korzystam nader często, a dania są nad wyraz smaczne. Podaję na ten krupnik proporcje dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>- 25 dkg wołowiny rosołowej (wzięłam łopatkę)</p><p>- 1 liść laurowy</p><p>- 1 łyżeczka soli</p><p>- 1,5 litra wody</p><p>- 2 cebule</p><p>- 2 marchewki</p><p>- 1 por </p><p>- 1 seler (daję średni)</p><p>- pół filiżanki (250 ml) kaszy perłowej</p><p>- mielony biały pieprz</p><p>- pół łyżeczki tymianku </p><p>- łyżeczka przypraw ziołowych (nie podano jakich, więc kupuję gotowe przyprawy Knorra do zup - według uznania), albo 2-3 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę majeranku itp.</p><p></p><p>Mięso i liść laurowy gotujemy godzinę w osolonej wodzie na małym ogniu. Następnie mięso wyjmujemy i kroimy w kawałki, wkładamy do rosołu, dodajemy kaszę i pokrojone w paski warzywa: cebulę, marchew, pora i selera. Potem gotujemy jeszcze 30 - 40 minut. Kasza musi być miękka, wiec radzę to sprawdzić i ewentualnie przedłużyć gotowanie. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z kromką świeżego pieczywa.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1495832, member: 10341"] Gotowałam ten krupnik dwa razy. Bardzo mi smakuje. Przepis pochodzi z Burdy - "Wykwintnej kuchni na każdy dzień" wydanej przez Agencję Muza. Jest to tłumaczenie z języka niemieckiego, zawierajace nieraz produkty u nas nieznane albo niedostępne, jak pieczarki w puszce (naturalne) itp. Poza tym, o jakiej pojemności puszka? Nie będę się nad tym rozwodziła, bo jednak z książki korzystam nader często, a dania są nad wyraz smaczne. Podaję na ten krupnik proporcje dla 4 osób. [B]Składniki [/B]- 25 dkg wołowiny rosołowej (wzięłam łopatkę) - 1 liść laurowy - 1 łyżeczka soli - 1,5 litra wody - 2 cebule - 2 marchewki - 1 por - 1 seler (daję średni) - pół filiżanki (250 ml) kaszy perłowej - mielony biały pieprz - pół łyżeczki tymianku - łyżeczka przypraw ziołowych (nie podano jakich, więc kupuję gotowe przyprawy Knorra do zup - według uznania), albo 2-3 ziarenka ziela angielskiego, szczyptę majeranku itp. Mięso i liść laurowy gotujemy godzinę w osolonej wodzie na małym ogniu. Następnie mięso wyjmujemy i kroimy w kawałki, wkładamy do rosołu, dodajemy kaszę i pokrojone w paski warzywa: cebulę, marchew, pora i selera. Potem gotujemy jeszcze 30 - 40 minut. Kasza musi być miękka, wiec radzę to sprawdzić i ewentualnie przedłużyć gotowanie. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy z kromką świeżego pieczywa. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Angielski krupnik
Bottom