Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Angielski sos jabłeczny*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 904932" data-attributes="member: 10341"><p>Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.<strong></strong></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>6 zdecydowanie kwaśnych jabłek ( może być więcej, żeby było pół litra przecieru)</p><p>1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu</p><p>1 łyżka cukru (dowolnie)</p><p>3 łyżki utartego chrzanu (brałam osączony ze słoika, byle nie śmietankowy)</p><p></p><p>Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Rozgotowujemy z minimalnym dodatkiem wody i przecieramy przez sitko. Do pół litra gorącego przecieru dodajemy chrzan, cynamon i cukier. Kto lubi sosy bardzo wytrawne, może cukier opuścić, albo zmniejszyć jego ilość. Ja dodałam łyżkę, żeby uzyskać &quot;winny&quot; smak. Sos ten, gorący, podajemy do wszelkich gotowanych i smażonych mięs.</p><p>Natomiast do smażonej kiełbasy proponuję inny wariant: zamiast chrzanu dodać 4 łyżki musztardy, mniej lub bardziej mocnej, według gustu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 904932, member: 10341"] Przepis pochodzi z miesięcznika Ty i Ja.[B] Składniki [/B]6 zdecydowanie kwaśnych jabłek ( może być więcej, żeby było pół litra przecieru) 1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu 1 łyżka cukru (dowolnie) 3 łyżki utartego chrzanu (brałam osączony ze słoika, byle nie śmietankowy) Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki. Rozgotowujemy z minimalnym dodatkiem wody i przecieramy przez sitko. Do pół litra gorącego przecieru dodajemy chrzan, cynamon i cukier. Kto lubi sosy bardzo wytrawne, może cukier opuścić, albo zmniejszyć jego ilość. Ja dodałam łyżkę, żeby uzyskać "winny" smak. Sos ten, gorący, podajemy do wszelkich gotowanych i smażonych mięs. Natomiast do smażonej kiełbasy proponuję inny wariant: zamiast chrzanu dodać 4 łyżki musztardy, mniej lub bardziej mocnej, według gustu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Angielski sos jabłeczny*
Top
Bottom