Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Angielskie ciasto imbirowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 937139" data-attributes="member: 2721"><p>Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z książki &quot;Podróże kulinarne - Kuchnia brytyjska.&quot; Jest to jeden z najlepszych pierników, jakie jadłam.</p><p></p><p>[ATTACH=full]48854[/ATTACH]</p><p></p><p>350 g mąki pszennej tortowej</p><p>125 g cukru</p><p>65 g masła (ok. 1/3 200gramowej kostki)</p><p>250 ml mleka</p><p>2 jajka</p><p>2 łyżki miodu</p><p>2 łyżeczki imbiru</p><p>2 łyżeczki cynamonu</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>1/2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p></p><p></p><p>Masło rozpuścić w mleku. Przestudzić. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miód, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie zmiksować.</p><p>Ciasto przelać do formy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Użyłam formy 26 x 18 cm.</p><p>Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka).</p><p>Ostudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasto można pokryć lukrem.</p><p></p><p></p><p><u>Lukier cytrynowy:</u></p><p><u></u></p><p><u></u>3 łyżki masła rozpuścić delikatnie w rondelku - na tyle tylko, by zmiękło. Dodać skórkę otartą z cytryny i 2 łyżki soku. Utrzeć. Nadal ucierająć, dodać tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 937139, member: 2721"] Przepis na to pyszne ciasto pochodzi z książki "Podróże kulinarne - Kuchnia brytyjska." Jest to jeden z najlepszych pierników, jakie jadłam. [ATTACH=full]48854[/ATTACH] 350 g mąki pszennej tortowej 125 g cukru 65 g masła (ok. 1/3 200gramowej kostki) 250 ml mleka 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło rozpuścić w mleku. Przestudzić. W tym czasie jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać miód, imbir, cynamon oraz mleko z masłem. Zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie zmiksować. Ciasto przelać do formy (dno wyłożyłam papierem do pieczenia). Użyłam formy 26 x 18 cm. Piec ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. ( do suchego patyczka). Ostudzić na kratce. Jeszcze ciepłe ciasto można pokryć lukrem. [U]Lukier cytrynowy: [/U]3 łyżki masła rozpuścić delikatnie w rondelku - na tyle tylko, by zmiękło. Dodać skórkę otartą z cytryny i 2 łyżki soku. Utrzeć. Nadal ucierająć, dodać tyle cukru pudru, by powstała gęsta masa. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Angielskie ciasto imbirowe
Top
Bottom