Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Antydepresyjne ciasto z masą śliwkową
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 757008" data-attributes="member: 90"><p>nazwa pewnie nieładna, ale nigdy nie przypuszczałam, ze dopadnie mnie taki stan przygnębienia, że będę się zmuszała do zrobienia czegoś w kuchni. Padło na coś słodkiego i zrobiłam może niezbyt wymyślne ale całkiem smaczne coś, stąd nazwa zgodna z moim ówczesnym stanem ducha:</p><p>1) </p><p>biszkopt ( ja upiekłam w dużej blasze z 5 jaj, ale równie dobrze, można sobie uprościć i kupić gotowe blaty okrągłe). Biszkopt przekroić na pół.</p><p>2)</p><p>ok 2 kg śliwek bez pestek ( ilość zależy od tego czy chcemy mieć dużo masy czy nieco mniej) rozgotować w rondlu z dodatkiem cukru-do smaku ( ja trochę za krótko gotowałam i trochę skórki były zbyt twarde, ale można przepuścić śliwki przez maszynkę i będzie jeszcze lepiej, albo po prostu &quot;popryczyć&quot; śliwki ze skórkami nieco dłużej). Do gorącej masy-to właściwie będzie sok z cząstkami owoców-dodać galaretkę ( ja dałam truskawkową bo tylko taką miałam, a chyba śliwkowych nie ma w sprzedaży? i dodatkowo łyżkę żelatyny.</p><p>3) dwa wafle kwadratowe-jeśli biszkopt taki lub okrągłe-jeśli biszkopt okrągły. Wafle posmarowałam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15852" target="_blank">śliwką w czekoladzie</a> wg przepisu Joanny</p><p></p><p>no i potem przełożyłam wszystko:</p><p>*wafel posmarowany śliwką w czekoladzie</p><p>*biszkopt</p><p>* mocno gęstniejąca masa śliwkowa z galaretką</p><p>*biszkopt</p><p>* wafel ze śliwką w czekoladzie</p><p>całość dobrze jest przygnieść jakąś deseczką aby się dobrze skleiło.</p><p></p><p>najlepsze bylo na drugi dzień.</p><p>[ATTACH=full]33076[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 757008, member: 90"] nazwa pewnie nieładna, ale nigdy nie przypuszczałam, ze dopadnie mnie taki stan przygnębienia, że będę się zmuszała do zrobienia czegoś w kuchni. Padło na coś słodkiego i zrobiłam może niezbyt wymyślne ale całkiem smaczne coś, stąd nazwa zgodna z moim ówczesnym stanem ducha: 1) biszkopt ( ja upiekłam w dużej blasze z 5 jaj, ale równie dobrze, można sobie uprościć i kupić gotowe blaty okrągłe). Biszkopt przekroić na pół. 2) ok 2 kg śliwek bez pestek ( ilość zależy od tego czy chcemy mieć dużo masy czy nieco mniej) rozgotować w rondlu z dodatkiem cukru-do smaku ( ja trochę za krótko gotowałam i trochę skórki były zbyt twarde, ale można przepuścić śliwki przez maszynkę i będzie jeszcze lepiej, albo po prostu "popryczyć" śliwki ze skórkami nieco dłużej). Do gorącej masy-to właściwie będzie sok z cząstkami owoców-dodać galaretkę ( ja dałam truskawkową bo tylko taką miałam, a chyba śliwkowych nie ma w sprzedaży? i dodatkowo łyżkę żelatyny. 3) dwa wafle kwadratowe-jeśli biszkopt taki lub okrągłe-jeśli biszkopt okrągły. Wafle posmarowałam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=15852"]śliwką w czekoladzie[/URL] wg przepisu Joanny no i potem przełożyłam wszystko: *wafel posmarowany śliwką w czekoladzie *biszkopt * mocno gęstniejąca masa śliwkowa z galaretką *biszkopt * wafel ze śliwką w czekoladzie całość dobrze jest przygnieść jakąś deseczką aby się dobrze skleiło. najlepsze bylo na drugi dzień. [ATTACH=full]33076[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Antydepresyjne ciasto z masą śliwkową
Bottom