- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Taki placek mozna znalezc wszedzie w Niemczech, maja go na pewno w coffee house (Konditorei). Upieklam na Tydzien Kuchni Niemieckiej agatki.
115g zwyklej maki
115g maki z pelnego przemialu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki przyprawy do piernika
225g jablek do gotowania, obranych i pokrojonych w kostke
75g masla
175g miekkiego jasnego brazowego cukru
skorka otarta z 1 malej pomaranczy
2 jajka
2 lyzki mleka
Topping:
4 jablka deserowe o czerwonej skorce, pokrojone w cienkie plasterki
sok z 1/2 pomranczy
2 lyzeczki cukru caster
3 lyzki morelowej glazury, lub dzemu morelowego, przecisnietego przez sito
Piec: 180C
Okragla foremka: 23cm
Do duzej miski przesialam maki, proszek i przyprawy. Wzielam 2 lyzki macznej mikstury i wymieszalam z pokrokjonymi jablkami. Maslo ubilam z cukrem i skorka pomaranczowa, az powstala puszysta masa. Stopniowo dodalam jajka, ubijajac przez 1 minute po kazdym dodaniu. Na koniec wmieszalam jablka i 2 lyzki mleka. Cala mase przelozylam do przygotowanej foremki.
Plasterki deserowych jablek skropilam sokiem z pomaranczy i ulozylam je na wierzchu ciasta, tak aby zachodzily na siebie polowa swojej powirzchni. Delikatnie docisnelam i obsypalam wierzch drobnym cukrem. Pieklam 1 - 1 1/4. Gdyby jablka zanadto brazowily sie mozna przykryc folia aluminiowa. Po wyjeciu z pieca zostawilam w foremce na 10 minut, pozniej studzilam na kratce. Wierzch cieplego ciasta posmarowalam morelowa glazura. Podalam z bita smietana oproszona cynamonem
115g zwyklej maki
115g maki z pelnego przemialu
2 lyzeczki proszku do pieczenia
1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki przyprawy do piernika
225g jablek do gotowania, obranych i pokrojonych w kostke
75g masla
175g miekkiego jasnego brazowego cukru
skorka otarta z 1 malej pomaranczy
2 jajka
2 lyzki mleka
Topping:
4 jablka deserowe o czerwonej skorce, pokrojone w cienkie plasterki
sok z 1/2 pomranczy
2 lyzeczki cukru caster
3 lyzki morelowej glazury, lub dzemu morelowego, przecisnietego przez sito
Piec: 180C
Okragla foremka: 23cm
Do duzej miski przesialam maki, proszek i przyprawy. Wzielam 2 lyzki macznej mikstury i wymieszalam z pokrokjonymi jablkami. Maslo ubilam z cukrem i skorka pomaranczowa, az powstala puszysta masa. Stopniowo dodalam jajka, ubijajac przez 1 minute po kazdym dodaniu. Na koniec wmieszalam jablka i 2 lyzki mleka. Cala mase przelozylam do przygotowanej foremki.
Plasterki deserowych jablek skropilam sokiem z pomaranczy i ulozylam je na wierzchu ciasta, tak aby zachodzily na siebie polowa swojej powirzchni. Delikatnie docisnelam i obsypalam wierzch drobnym cukrem. Pieklam 1 - 1 1/4. Gdyby jablka zanadto brazowily sie mozna przykryc folia aluminiowa. Po wyjeciu z pieca zostawilam w foremce na 10 minut, pozniej studzilam na kratce. Wierzch cieplego ciasta posmarowalam morelowa glazura. Podalam z bita smietana oproszona cynamonem
Ostatnią edycję dokonał moderator: