Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Apfelkuchen
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 958673" data-attributes="member: 1142"><p>Taki placek mozna znalezc wszedzie w Niemczech, maja go na pewno w coffee house (Konditorei). Upieklam na Tydzien Kuchni Niemieckiej agatki.</p><p></p><p><strong>115g zwyklej maki</strong></p><p><strong>115g maki z pelnego przemialu</strong></p><p><strong>2 lyzeczki proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>1 lyzeczka cynamonu</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki przyprawy do piernika</strong></p><p><strong>225g jablek do gotowania, obranych i pokrojonych w kostke</strong></p><p><strong>75g masla</strong></p><p><strong>175g miekkiego jasnego brazowego cukru</strong></p><p><strong>skorka otarta z 1 malej pomaranczy</strong></p><p><strong>2 jajka</strong></p><p><strong>2 lyzki mleka</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Topping:</strong></p><p><strong>4 jablka deserowe o czerwonej skorce, pokrojone w cienkie plasterki</strong></p><p><strong>sok z 1/2 pomranczy</strong></p><p><strong>2 lyzeczki cukru caster</strong></p><p><strong>3 lyzki morelowej glazury, lub dzemu morelowego, przecisnietego przez sito</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Piec: 180C</strong></p><p><strong>Okragla foremka: 23cm</strong></p><p></p><p>Do duzej miski przesialam maki, proszek i przyprawy. Wzielam 2 lyzki macznej mikstury i wymieszalam z pokrokjonymi jablkami. Maslo ubilam z cukrem i skorka pomaranczowa, az powstala puszysta masa. Stopniowo dodalam jajka, ubijajac przez 1 minute po kazdym dodaniu. Na koniec wmieszalam jablka i 2 lyzki mleka. Cala mase przelozylam do przygotowanej foremki. </p><p></p><p>Plasterki deserowych jablek skropilam sokiem z pomaranczy i ulozylam je na wierzchu ciasta, tak aby zachodzily na siebie polowa swojej powirzchni. Delikatnie docisnelam i obsypalam wierzch drobnym cukrem. Pieklam 1 - 1 1/4. Gdyby jablka zanadto brazowily sie mozna przykryc folia aluminiowa. Po wyjeciu z pieca zostawilam w foremce na 10 minut, pozniej studzilam na kratce. Wierzch cieplego ciasta posmarowalam morelowa glazura. Podalam z bita smietana oproszona cynamonem</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 958673, member: 1142"] Taki placek mozna znalezc wszedzie w Niemczech, maja go na pewno w coffee house (Konditorei). Upieklam na Tydzien Kuchni Niemieckiej agatki. [B]115g zwyklej maki 115g maki z pelnego przemialu 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 lyzeczka cynamonu 1/2 lyzeczki przyprawy do piernika 225g jablek do gotowania, obranych i pokrojonych w kostke 75g masla 175g miekkiego jasnego brazowego cukru skorka otarta z 1 malej pomaranczy 2 jajka 2 lyzki mleka Topping: 4 jablka deserowe o czerwonej skorce, pokrojone w cienkie plasterki sok z 1/2 pomranczy 2 lyzeczki cukru caster 3 lyzki morelowej glazury, lub dzemu morelowego, przecisnietego przez sito Piec: 180C Okragla foremka: 23cm[/B] Do duzej miski przesialam maki, proszek i przyprawy. Wzielam 2 lyzki macznej mikstury i wymieszalam z pokrokjonymi jablkami. Maslo ubilam z cukrem i skorka pomaranczowa, az powstala puszysta masa. Stopniowo dodalam jajka, ubijajac przez 1 minute po kazdym dodaniu. Na koniec wmieszalam jablka i 2 lyzki mleka. Cala mase przelozylam do przygotowanej foremki. Plasterki deserowych jablek skropilam sokiem z pomaranczy i ulozylam je na wierzchu ciasta, tak aby zachodzily na siebie polowa swojej powirzchni. Delikatnie docisnelam i obsypalam wierzch drobnym cukrem. Pieklam 1 - 1 1/4. Gdyby jablka zanadto brazowily sie mozna przykryc folia aluminiowa. Po wyjeciu z pieca zostawilam w foremce na 10 minut, pozniej studzilam na kratce. Wierzch cieplego ciasta posmarowalam morelowa glazura. Podalam z bita smietana oproszona cynamonem [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Apfelkuchen
Top
Bottom