Z okazji Tygodnia Kuchni Niemieckiej przygotowałam Apfelküchle, czyli plastry jabłek w cieście naleśnikowym
Oglądałam kulinarny program 'Kuchnia jak życie - Allgäu'. Poszperałam w necie i trafiłam na przepis na niemieckiej stronie www.chefkoch.de
Składniki (wg oryginału):
- 125 g mąki
- 1 jajko
- 2 białka
- trochę soli
- 3 łyżki cukru (dałam 3 łyżki cukru waniliowego i 1 łyżkę cynamonowego, oba własnej roboty)
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dużych jabłek (słodkich)
- 1 łyżka rumu (pominełam)
- tłuszcz (do smażenia)
Nie wczytywałam się w opis wykonania na stronie niemieckiej, po prostu wyrobiłam ciasto naleśnikowe i już.
Doczytałam potem z czystej ciekawości, że rumem skrapia się pokrojne jabłka.
Ciasto robiłam z potrójnej porcji, i dodałam trochę więcej mąki niż 375 g, jakieś chyba 4 łyżki.
Jabłka należy obrać ze skórki, pokroić w krązki, wydrelować środki (według przepisu na stronie chefkoch.de należy je skropić rumem i posypać cukrem). Krążki moczyć w cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub jeść takie nieposypane.
a tak w środku:
nam bardzo smakowały

Oglądałam kulinarny program 'Kuchnia jak życie - Allgäu'. Poszperałam w necie i trafiłam na przepis na niemieckiej stronie www.chefkoch.de
Składniki (wg oryginału):
- 125 g mąki
- 1 jajko
- 2 białka
- trochę soli
- 3 łyżki cukru (dałam 3 łyżki cukru waniliowego i 1 łyżkę cynamonowego, oba własnej roboty)
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dużych jabłek (słodkich)
- 1 łyżka rumu (pominełam)
- tłuszcz (do smażenia)
Nie wczytywałam się w opis wykonania na stronie niemieckiej, po prostu wyrobiłam ciasto naleśnikowe i już.
Doczytałam potem z czystej ciekawości, że rumem skrapia się pokrojne jabłka.
Ciasto robiłam z potrójnej porcji, i dodałam trochę więcej mąki niż 375 g, jakieś chyba 4 łyżki.
Jabłka należy obrać ze skórki, pokroić w krązki, wydrelować środki (według przepisu na stronie chefkoch.de należy je skropić rumem i posypać cukrem). Krążki moczyć w cieście i smażyć na oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem lub jeść takie nieposypane.

a tak w środku:

nam bardzo smakowały
