- Lis 26, 2006
- 9,694
- 12
- 38
250 g fety
3 pomidory (u mnie podłużne lima - były dość niewielkie, większych można dać 2)
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
2 niewielkie dymki
1 łyżka drobno posiekanej mięty (pominęłam, bo nie udało mi się kupić)
1 łyżka sezamu
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
szczypta kminu rzymskiego
kilka nasion kolendry
Fetę kroimy w kostkę. Pomidory pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną drobno dymką i miętą. Połową mieszanki zalewamy fetę, drugą połową pomidory. Pomidory i fetę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie na suchej patelni prażymy sezam i orzechy włoskie, a następnie mieszamy je z kminem rzymskim i zmiażdżonymi nasionami kolendry tworząc posypkę. Na duży talerz wykładamy całą fetę i posypujemy ją połową posypki. Następnie wykładamy na to wszystkie pomidory i posypujemy resztą posypki.
Przepis na tą sałatkę pochodzi z książki "Kuchnia Arabska" pochodzącej z kolekcji Podróże Kulinarne wydanej przez Rzeczpospolitą. Ja robiłam z połowy porcji podanej w książce i właśnie tą proporcję podaję tutaj.
3 pomidory (u mnie podłużne lima - były dość niewielkie, większych można dać 2)
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
2 niewielkie dymki
1 łyżka drobno posiekanej mięty (pominęłam, bo nie udało mi się kupić)
1 łyżka sezamu
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
szczypta kminu rzymskiego
kilka nasion kolendry
Fetę kroimy w kostkę. Pomidory pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną drobno dymką i miętą. Połową mieszanki zalewamy fetę, drugą połową pomidory. Pomidory i fetę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
Po tym czasie na suchej patelni prażymy sezam i orzechy włoskie, a następnie mieszamy je z kminem rzymskim i zmiażdżonymi nasionami kolendry tworząc posypkę. Na duży talerz wykładamy całą fetę i posypujemy ją połową posypki. Następnie wykładamy na to wszystkie pomidory i posypujemy resztą posypki.
Przepis na tą sałatkę pochodzi z książki "Kuchnia Arabska" pochodzącej z kolekcji Podróże Kulinarne wydanej przez Rzeczpospolitą. Ja robiłam z połowy porcji podanej w książce i właśnie tą proporcję podaję tutaj.
