Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Arabska sałatka z pomidorów i fety
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1031685" data-attributes="member: 2755"><p>250 g fety</p><p>3 pomidory (u mnie podłużne lima - były dość niewielkie, większych można dać 2)</p><p>5 łyżek oliwy z oliwek</p><p>3 łyżki soku z cytryny</p><p>2 niewielkie dymki</p><p>1 łyżka drobno posiekanej mięty (pominęłam, bo nie udało mi się kupić)</p><p>1 łyżka sezamu</p><p>1 łyżka posiekanych orzechów włoskich</p><p>szczypta kminu rzymskiego</p><p>kilka nasion kolendry</p><p></p><p>Fetę kroimy w kostkę. Pomidory pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną drobno dymką i miętą. Połową mieszanki zalewamy fetę, drugą połową pomidory. Pomidory i fetę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.</p><p></p><p>Po tym czasie na suchej patelni prażymy sezam i orzechy włoskie, a następnie mieszamy je z kminem rzymskim i zmiażdżonymi nasionami kolendry tworząc posypkę. Na duży talerz wykładamy całą fetę i posypujemy ją połową posypki. Następnie wykładamy na to wszystkie pomidory i posypujemy resztą posypki.</p><p></p><p>Przepis na tą sałatkę pochodzi z książki &quot;Kuchnia Arabska&quot; pochodzącej z kolekcji Podróże Kulinarne wydanej przez Rzeczpospolitą. Ja robiłam z połowy porcji podanej w książce i właśnie tą proporcję podaję tutaj.</p><p></p><p>[ATTACH=full]57169[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1031685, member: 2755"] 250 g fety 3 pomidory (u mnie podłużne lima - były dość niewielkie, większych można dać 2) 5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 2 niewielkie dymki 1 łyżka drobno posiekanej mięty (pominęłam, bo nie udało mi się kupić) 1 łyżka sezamu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich szczypta kminu rzymskiego kilka nasion kolendry Fetę kroimy w kostkę. Pomidory pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, posiekaną drobno dymką i miętą. Połową mieszanki zalewamy fetę, drugą połową pomidory. Pomidory i fetę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie na suchej patelni prażymy sezam i orzechy włoskie, a następnie mieszamy je z kminem rzymskim i zmiażdżonymi nasionami kolendry tworząc posypkę. Na duży talerz wykładamy całą fetę i posypujemy ją połową posypki. Następnie wykładamy na to wszystkie pomidory i posypujemy resztą posypki. Przepis na tą sałatkę pochodzi z książki "Kuchnia Arabska" pochodzącej z kolekcji Podróże Kulinarne wydanej przez Rzeczpospolitą. Ja robiłam z połowy porcji podanej w książce i właśnie tą proporcję podaję tutaj. [ATTACH=full]57169[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Arabska sałatka z pomidorów i fety
Top
Bottom