Arancini z papryką.
1 szklanka ugotowanego ryżu w bulionie
2 ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki
5 dag tartego sera pecorino
1 jajko
1 duża czerwona papryka
5 cebul
bułka tarta do obtaczania
2 jajka
oliwa do smażenia
przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz czerwony mielony
papryka ostra mielona
1. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż do miękkości. Na koniec solimy i pieprzymy.
2. Ugotowany ryż mieszamy z tartym serem, ziemniakami oraz jajkiem - doprawiamy do smaku.
3. Z tej masy ryżowej lepimy kulki - z której każdą faszerujemy nadzieniem paprykowo cebulowym.
4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w tartej bułce.
5. Smażymy wraz z cebulą pokrojoną w talarki na złoty kolor.

1 szklanka ugotowanego ryżu w bulionie
2 ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki
5 dag tartego sera pecorino
1 jajko
1 duża czerwona papryka
5 cebul
bułka tarta do obtaczania
2 jajka
oliwa do smażenia
przyprawy:
sól
pieprz czarny mielony
pieprz czerwony mielony
papryka ostra mielona
1. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju, aż do miękkości. Na koniec solimy i pieprzymy.
2. Ugotowany ryż mieszamy z tartym serem, ziemniakami oraz jajkiem - doprawiamy do smaku.
3. Z tej masy ryżowej lepimy kulki - z której każdą faszerujemy nadzieniem paprykowo cebulowym.
4. Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz w tartej bułce.
5. Smażymy wraz z cebulą pokrojoną w talarki na złoty kolor.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: