- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Pyszny chleb o rodowodzie szwajcarskim - znaleziony u Zorry
Jest wyjątkowy w smaku ,chociaż ja tam tej marchewki za bardzo nie czułam
Mi chleby Zorry wychodzą zawsze i to tłumaczone tak przez google
Argovian -Chleb marchewkowy
1 chlebek
ciasto fermentowane
30 g wody
0,5 g świeżych drożdży
0,5 g soli
40 g mąki
Ciasto właściwe
200 g wody
1 łyżeczka cukru
7 g świeżych drożdży
220 g mąki
100 g mąki z pełnego przemiału
ciasto fermentacyjne (patrz wyżej)
65 g marchwi, startej i wyciśniętej soku(ja starłam bardzo drobno i prawie nie widać tej marchewki w chlebie )
7 g soli
7 g sezamu
Glazura
2 łyżki soku z marchewki –ja dałam 3 łyżki
15 g mąki żytniej
1 g świeżych drożdży
mąki do posypania
Ciasto fermentowane : Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Nakryć folią i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki na noc
Zetrzeć na tarce marchew (obraną)-ja starłam bardzo drobno i nie widać tej marchewki w cieście ,autorka starła grubiej .Marchewkę odcisnąć z soku –sok zachować
Ciasto właściwe: W misce drożdże rozpuścić w 50 g wody, dodać resztę wody. Dodać wszystkie składniki oprócz soli i sezamu . Wymieszać mikserem lub ręcznie ok. 4 minuty, dodać sól i sezam wyrabiać ok. 6 minut mikserem lub ręcznie. Włożyć miskę do foliowej torebki i zostawić do rośnięcia na ok. 60-70 minut 60-70 minut. Warto w Polowie ,po 30 minutach złożyć ciasto
Glazura- przygotować na 30 minut przed kształtowaniem chleba –wymieszać sok ,mąkę żytnia i drożdże i nakryte folią odstawić na 30 minut
Z ciasta ukształtować podłużny bochenek, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, posmarować glazura i posypać ( ja przez sitko) mąką pszenną . Odstawić do rośnięcia na 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Wstawić bochenek (ja z blachą i papierem wstawiłam) do piekarnika ,naparować i piec 15 minut ,uchylić na moment drzwiczki aby usunąć parę i piec dalsze 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce
Jest wyjątkowy w smaku ,chociaż ja tam tej marchewki za bardzo nie czułam
Mi chleby Zorry wychodzą zawsze i to tłumaczone tak przez google

Argovian -Chleb marchewkowy
1 chlebek
ciasto fermentowane
30 g wody
0,5 g świeżych drożdży
0,5 g soli
40 g mąki
Ciasto właściwe
200 g wody
1 łyżeczka cukru
7 g świeżych drożdży
220 g mąki
100 g mąki z pełnego przemiału
ciasto fermentacyjne (patrz wyżej)
65 g marchwi, startej i wyciśniętej soku(ja starłam bardzo drobno i prawie nie widać tej marchewki w chlebie )
7 g soli
7 g sezamu
Glazura
2 łyżki soku z marchewki –ja dałam 3 łyżki
15 g mąki żytniej
1 g świeżych drożdży
mąki do posypania
Ciasto fermentowane : Dobrze wymieszać wszystkie składniki.
Nakryć folią i odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie wstawić do lodówki na noc
Zetrzeć na tarce marchew (obraną)-ja starłam bardzo drobno i nie widać tej marchewki w cieście ,autorka starła grubiej .Marchewkę odcisnąć z soku –sok zachować
Ciasto właściwe: W misce drożdże rozpuścić w 50 g wody, dodać resztę wody. Dodać wszystkie składniki oprócz soli i sezamu . Wymieszać mikserem lub ręcznie ok. 4 minuty, dodać sól i sezam wyrabiać ok. 6 minut mikserem lub ręcznie. Włożyć miskę do foliowej torebki i zostawić do rośnięcia na ok. 60-70 minut 60-70 minut. Warto w Polowie ,po 30 minutach złożyć ciasto
Glazura- przygotować na 30 minut przed kształtowaniem chleba –wymieszać sok ,mąkę żytnia i drożdże i nakryte folią odstawić na 30 minut
Z ciasta ukształtować podłużny bochenek, ułożyć na blasze z papierem do pieczenia, posmarować glazura i posypać ( ja przez sitko) mąką pszenną . Odstawić do rośnięcia na 60 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Wstawić bochenek (ja z blachą i papierem wstawiłam) do piekarnika ,naparować i piec 15 minut ,uchylić na moment drzwiczki aby usunąć parę i piec dalsze 20-25 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce

Ostatnią edycję dokonał moderator: