Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Aromatyczne pieczarki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 838752" data-attributes="member: 10341"><p>Robię te pieczarki już od kilku lat z przepisu pochodzącego ze &quot;Smaków i aromatów&quot;. Są doskonałe, a przede wszystkim mogę je robić o dowolnej porze roku i zawsze mieć zapas. Jedyna trudność to kupienie kilograma małych świeżych pieczarek, bo zazwyczaj sprzedają pieczarki olbrzymy. Ale zabierzmy się za przetwarzanie.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1 kg małych, równych pieczarek</p><p>250 ml octu </p><p>300 - 400 ml oleju z pestek winogron</p><p>6 ząbków czosnku</p><p>łyżka tymianku </p><p>łyżeczka ziaren czarnego pieprzu</p><p>1/2 łyżeczki ziaren gorczycy</p><p>2 liście laurowe</p><p>3 ziarna ziela angielskiego</p><p>po 2 łyżeczki soli i cukru</p><p>1/2 cytryny (sok i cienko obrana skórka)</p><p></p><p>Do garnka wlewamy szklankę dobrej wody (może być przegotowana i odstała) i ocet. Dodajemy grubo posiekany czosnek i wszystkie przyprawy, oprócz cytryny. Pod szczelnym przykryciem, na małym ogniu, gotujemy aromatyczny wywar - przez 30 minut. </p><p>Do garnka z wywarem wsypujemy starannie oczyszczone pieczarki, wciskamy jeszcze sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na durszlaku. </p><p>Octowy wywar przecedzamy przez sitko, zbieramy z dna sitka przyprawy i dzielimy je równo do 3 - 4 słoików, zależnie od wielkości, większych lub mniejszych od dżemowych. Następnie do każdego słoika wkładamy pieczarki i zalewamy podgrzanym (dobrze ciepłym) razem ze skórką cytrynową olejem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Tak przygotowane pieczarki można przechowywać przez 3 miesiące. Są pyszną, efektowną dekoracją do pieczonego drobiu, polędwicy, a także wybornym dodatkiem do sałatek, tostów i kanapek.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 838752, member: 10341"] Robię te pieczarki już od kilku lat z przepisu pochodzącego ze "Smaków i aromatów". Są doskonałe, a przede wszystkim mogę je robić o dowolnej porze roku i zawsze mieć zapas. Jedyna trudność to kupienie kilograma małych świeżych pieczarek, bo zazwyczaj sprzedają pieczarki olbrzymy. Ale zabierzmy się za przetwarzanie. [B]Składniki [/B]1 kg małych, równych pieczarek 250 ml octu 300 - 400 ml oleju z pestek winogron 6 ząbków czosnku łyżka tymianku łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego po 2 łyżeczki soli i cukru 1/2 cytryny (sok i cienko obrana skórka) Do garnka wlewamy szklankę dobrej wody (może być przegotowana i odstała) i ocet. Dodajemy grubo posiekany czosnek i wszystkie przyprawy, oprócz cytryny. Pod szczelnym przykryciem, na małym ogniu, gotujemy aromatyczny wywar - przez 30 minut. Do garnka z wywarem wsypujemy starannie oczyszczone pieczarki, wciskamy jeszcze sok z cytryny i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Po tym czasie grzyby wyjmujemy łyżką cedzakową i osuszamy na durszlaku. Octowy wywar przecedzamy przez sitko, zbieramy z dna sitka przyprawy i dzielimy je równo do 3 - 4 słoików, zależnie od wielkości, większych lub mniejszych od dżemowych. Następnie do każdego słoika wkładamy pieczarki i zalewamy podgrzanym (dobrze ciepłym) razem ze skórką cytrynową olejem. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie. Tak przygotowane pieczarki można przechowywać przez 3 miesiące. Są pyszną, efektowną dekoracją do pieczonego drobiu, polędwicy, a także wybornym dodatkiem do sałatek, tostów i kanapek. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Aromatyczne pieczarki
Top
Bottom