Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Aromatyczne Risotto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="osulka" data-source="post: 693269" data-attributes="member: 4961"><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p>1 szkl. ryżu do risoto--- u mnie to było 230g</p><p>150 ml białego wina</p><p>0,5 l wywaru</p><p>1 cebula</p><p>1 puszka pomidorów lub 5 zwykłych</p><p>300g brokuła</p><p>1 papryka czerwona i pół żółtej</p><p>troszke fasolki szparagowej</p><p>5 ząbków czosnku</p><p>4-5 łyżek oliwy</p><p>1 łyżeczka chilli, pieprzu, sól, </p><p>1,5 łyżeczki tymianku</p><p>świeża bazylia</p><p></p><p>ewentualnie dla chętnych parmezan i 2 łyżki masła</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p>W piekarniku opiec papryke (na grillu)aż do zczernienia, następnie siup do torebki foliowej, zawinąć a potem obrać ze skórki i pokroić.</p><p>Cebule podsmażyć lekko na oliwie, gdy się zacznie rumienić dodać ryż i fasolke. Smażymy aż ziarenka zaczną sie robić przeźroczyste (ok. 5 min)</p><p>Zalewamy winem , zmniejszamy ogień i czekamy aż wino odparuje. </p><p>Teraz stopniowo dodajemy wywar, dolewając go gdy ziarnka wchłoną go. Pamiętaj że od czasu do czasu trzeba mieszać by ryż nie przywarł.</p><p>Gdy ryż staje sie kremowy, dorzucamy pomidory z zalewą, różyczki brokułów i papryke oraz przyprawiamy. </p><p>Sprawdzamy ryż - powinien byc al dente, jeżeli uważacie że jest niewystarczający dolej znów wywaru, ale uważaj by nie zrobiła sie paciara !!!</p><p>Na sam koniec dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, przykryj i zostaw na 2 min by smaki przezły a ryz doszedł do siebie.</p><p></p><p>Kto lubi może dodac jeszcze parmezan i masło.</p><p>A na <u>Finał </u>posypać świeżą bazylią. </p><p></p><p>[ATTACH=full]24817[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]24818[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="osulka, post: 693269, member: 4961"] [B]Składniki:[/B] 1 szkl. ryżu do risoto--- u mnie to było 230g 150 ml białego wina 0,5 l wywaru 1 cebula 1 puszka pomidorów lub 5 zwykłych 300g brokuła 1 papryka czerwona i pół żółtej troszke fasolki szparagowej 5 ząbków czosnku 4-5 łyżek oliwy 1 łyżeczka chilli, pieprzu, sól, 1,5 łyżeczki tymianku świeża bazylia ewentualnie dla chętnych parmezan i 2 łyżki masła [B]Wykonanie:[/B] W piekarniku opiec papryke (na grillu)aż do zczernienia, następnie siup do torebki foliowej, zawinąć a potem obrać ze skórki i pokroić. Cebule podsmażyć lekko na oliwie, gdy się zacznie rumienić dodać ryż i fasolke. Smażymy aż ziarenka zaczną sie robić przeźroczyste (ok. 5 min) Zalewamy winem , zmniejszamy ogień i czekamy aż wino odparuje. Teraz stopniowo dodajemy wywar, dolewając go gdy ziarnka wchłoną go. Pamiętaj że od czasu do czasu trzeba mieszać by ryż nie przywarł. Gdy ryż staje sie kremowy, dorzucamy pomidory z zalewą, różyczki brokułów i papryke oraz przyprawiamy. Sprawdzamy ryż - powinien byc al dente, jeżeli uważacie że jest niewystarczający dolej znów wywaru, ale uważaj by nie zrobiła sie paciara !!! Na sam koniec dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, przykryj i zostaw na 2 min by smaki przezły a ryz doszedł do siebie. Kto lubi może dodac jeszcze parmezan i masło. A na [U]Finał [/U]posypać świeżą bazylią. [ATTACH=full]24817[/ATTACH] [ATTACH=full]24818[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Aromatyczne Risotto
Top
Bottom