Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Aromatyczny Hummus z Tarsu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1506376" data-attributes="member: 2721"><p>&quot;Hummus&quot; w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to &quot;?ummu? bi ?a??na&quot;, czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej ksiażki kucharskiej z XIII w. Wspaniale smakuje w wersji klasycznej, jednak tym razem zapraszam na wersję bardziej &quot;deluxe&quot;, jakiej można skosztować w Tarsie (południowa Turcja) w restauracji <a href="http://www.youtube.com/watch?v=3UrPw4cnmbA" target="_blank">Kervan Humus</a>. Dzięki dodanym przyprawom jest naprawdę znakomity.</p><p></p><p>[ATTACH=full]87596[/ATTACH]</p><p></p><p>1 puszka ciecierzycy</p><p>1-2 łyżki pasty sezamowej tahini</p><p>2 łyżki soku z cytryny</p><p>2 ząbki czosnku</p><p>sól do smaku</p><p></p><p>1 łyżeczka sumaku</p><p>1 łyżeczka kuminu</p><p>2 łyżki siekanej natki kolendry (ew. pietruszki)</p><p>2 łyżki oleju</p><p>1 łyżeczka słodkiej papryki</p><p>1 przeciśnięty ząbek czosnku</p><p></p><p>Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Odłożyć 1-2 łyżki ciecierzycy do późniejszej dekoracji dania. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna.</p><p></p><p>Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą.</p><p></p><p>Hummus przekładamy do salaterki.</p><p>Posypujemy sumakiem (ew. można go zastąpić otartą skórką z cytryny) i mielonym kuminem. Układamy na wierzchu odłożoną wcześniej ciecierzycę. Do podgrzanego oleju dodajemy paprykę w proszku i przeciśnięty ząbek czosnku. Gorącym aromatycznym olejem od razu polewamy hummus (tak, by papryka i czosnek się nie przypaliły), całość posypujemy siekaną natką.</p><p></p><p>Podajemy z chlebkiem pita.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1506376, member: 2721"] "Hummus" w języku arabskim oznacza ciecierzycę, a nazwa gotowego dania to "?ummu? bi ?a??na", czyli ciecierzyca z tahini. Najstarsze zapiski o tym daniu pochodzą z kairskiej ksiażki kucharskiej z XIII w. Wspaniale smakuje w wersji klasycznej, jednak tym razem zapraszam na wersję bardziej "deluxe", jakiej można skosztować w Tarsie (południowa Turcja) w restauracji [URL="http://www.youtube.com/watch?v=3UrPw4cnmbA"]Kervan Humus[/URL]. Dzięki dodanym przyprawom jest naprawdę znakomity. [ATTACH=full]87596[/ATTACH] 1 puszka ciecierzycy 1-2 łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól do smaku 1 łyżeczka sumaku 1 łyżeczka kuminu 2 łyżki siekanej natki kolendry (ew. pietruszki) 2 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 przeciśnięty ząbek czosnku Ciecierzycę odsączyć z zalewy. Odłożyć 1-2 łyżki ciecierzycy do późniejszej dekoracji dania. Zalewę zachować, będzie jeszcze potrzebna. Ciecierzycę wraz z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny utrzeć (np. blenderem lub w malakserze) na gładką pastę. Dodawać po trochu zalewy, aż hummus osiągnie pożądaną przez nas konsystencję (powinien pozostać jednak dość gęsty). Doprawić do smaku solą. Hummus przekładamy do salaterki. Posypujemy sumakiem (ew. można go zastąpić otartą skórką z cytryny) i mielonym kuminem. Układamy na wierzchu odłożoną wcześniej ciecierzycę. Do podgrzanego oleju dodajemy paprykę w proszku i przeciśnięty ząbek czosnku. Gorącym aromatycznym olejem od razu polewamy hummus (tak, by papryka i czosnek się nie przypaliły), całość posypujemy siekaną natką. Podajemy z chlebkiem pita. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pasty i pasztety
Aromatyczny Hummus z Tarsu
Top
Bottom