Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Aromatyczny kalafior z patelni
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 1596148" data-attributes="member: 1142"><p>Przerobilam nieco moj ulubiony sposob na kalafiory z pieca * w duchu modnego ostatnio duszenia warzyw na patelni (ktory zainspirowala Buka). Danie jest absolutnie pyszne. Bardzo aromatyczne i w dodatku z dippem sezamowym. Pasowalo nam dzis do marynowanego miesa kurczaka i tabbouleh.</p><p></p><p></p><p><strong>1 mala glowka jedrnego kalafiora, podzielona na rozyczki, a lodyga na plasterki</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>pieprz</strong></p><p><strong>1 lyzeczka kuminu</strong></p><p><strong>1/2 lyzeczki kurkumy</strong></p><p><strong>3 zabki czosnku, pokrojne w talarki</strong></p><p><strong>2 lyzki masla</strong></p><p><strong>woda</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>pestki granatu</strong></p><p><strong>posiekane orzechy pistacjowe</strong></p><p><strong>zielona pietruszka</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Dip tahini:</strong></p><p><strong>90g tahini</strong></p><p><strong>sok z cytryny</strong></p><p><strong>2 zabki czosnku, zmiazdzone</strong></p><p><strong>2-3 lyzki jogurtu naturalnego</strong></p><p><strong>sol</strong></p><p><strong>woda</strong></p><p><strong>melasa granatowa</strong></p><p></p><p>Rozyczki kalafiora i lodygi wrzucilam do miski i wymieszalam z przyprawami.</p><p></p><p>Na glebokiej dosc patelni rozpuscilam maslo i dodalam czosnek, krotko przesmazylam, wylozylam kalafora, przemieszalam. Dodalam pare lyzek wody, przykrylam szczelna pokrywka i dusilam az rozyczki zmiekly, ale trzymaly ksztalt, al dente, rzeklabym.</p><p></p><p>Gdy kalafior sie dusil, sporzadzilam dip tahini mieszajac tahini z sokiem z cytryny, czosnkiem, jogurtem naturalnym. W tym momencie masa jest gesta i nalezy dodac tyle wody aby powstal sos o gestosci dippu. Doprawilam do smaku sola i melasa granatowa. </p><p></p><p>Kalafiora podalam z pestkami granatu, pietruszka, orzechami oraz dippem tahini.</p><p></p><p>* do duszacego sie juz kilka minut kalafiora dodalam dzis na probe rozyczki brokulow, niestety brokuly nie zachowaly ksztaltu, mimo, ze dusily sie bardzo krotko. Stracily rowniez kolor, ale tutaj pewnie wine ponosza przyprawy. W kazdym razie polecam kalafiora.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 1596148, member: 1142"] Przerobilam nieco moj ulubiony sposob na kalafiory z pieca * w duchu modnego ostatnio duszenia warzyw na patelni (ktory zainspirowala Buka). Danie jest absolutnie pyszne. Bardzo aromatyczne i w dodatku z dippem sezamowym. Pasowalo nam dzis do marynowanego miesa kurczaka i tabbouleh. [B]1 mala glowka jedrnego kalafiora, podzielona na rozyczki, a lodyga na plasterki sol pieprz 1 lyzeczka kuminu 1/2 lyzeczki kurkumy 3 zabki czosnku, pokrojne w talarki 2 lyzki masla woda pestki granatu posiekane orzechy pistacjowe zielona pietruszka Dip tahini: 90g tahini sok z cytryny 2 zabki czosnku, zmiazdzone 2-3 lyzki jogurtu naturalnego sol woda melasa granatowa[/B] Rozyczki kalafiora i lodygi wrzucilam do miski i wymieszalam z przyprawami. Na glebokiej dosc patelni rozpuscilam maslo i dodalam czosnek, krotko przesmazylam, wylozylam kalafora, przemieszalam. Dodalam pare lyzek wody, przykrylam szczelna pokrywka i dusilam az rozyczki zmiekly, ale trzymaly ksztalt, al dente, rzeklabym. Gdy kalafior sie dusil, sporzadzilam dip tahini mieszajac tahini z sokiem z cytryny, czosnkiem, jogurtem naturalnym. W tym momencie masa jest gesta i nalezy dodac tyle wody aby powstal sos o gestosci dippu. Doprawilam do smaku sola i melasa granatowa. Kalafiora podalam z pestkami granatu, pietruszka, orzechami oraz dippem tahini. * do duszacego sie juz kilka minut kalafiora dodalam dzis na probe rozyczki brokulow, niestety brokuly nie zachowaly ksztaltu, mimo, ze dusily sie bardzo krotko. Stracily rowniez kolor, ale tutaj pewnie wine ponosza przyprawy. W kazdym razie polecam kalafiora. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Zielono mi
Aromatyczny kalafior z patelni
Top
Bottom