Aromatyczny kurczak Balti, Murgh Skardu

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Stolicą Baltisanu jest miasto Skardu. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wialkiej Brytanii. [/size]Przepis na podstawie książki "Balti. Curry Cookbook" Pata Chapmana.

skardu.JPG

1 podwójna pierś kurczaka
3 cebule
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki żółtej pasty curry
2 łyżeczki garam masali
100 ml wody
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
1 łyżeczka mąki pszennej
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

olej

W 1 łyżce oleju rozmieszać 1 łyżeczkę pasty curry. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i marynować przez 15-30 minut.

W dużej patelni lub woku rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć kurczaka, mieszająć, aż będzie rumiany, po czym zdjąć z patelni.

Na patelnię dodać obrane i posiekane w dużą kostkę cebule oraz posiekany czosnek. Smażyć, mieszając, aż cebule zrobią się szkliste. Dodać ponownie kurczaka, drugą łyżeczkę pasty curry oraz garam masalę. Wymieszać. Wlać wodę. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dla uzyskania ładnego koloru dodać na koniec łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

Podawać z ryżem lub chlebkiem naan lub pitą.
 

Załączniki

  • skardu.JPG
    skardu.JPG
    142.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy