Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Aromatyczny kurczak Balti, Murgh Skardu
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1386988" data-attributes="member: 2721"><p>Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Stolicą Baltisanu jest miasto Skardu. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wialkiej Brytanii. [/size]<span style="font-size: 10px">Przepis na podstawie książki &quot;Balti. Curry Cookbook&quot; Pata Chapmana.</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">[ATTACH=full]79733[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">1 podwójna pierś kurczaka </span></p><p><span style="font-size: 10px">3 cebule</span></p><p><span style="font-size: 10px">3 ząbki czosnku</span></p><p><span style="font-size: 10px">2 łyżeczki żółtej pasty curry</span></p><p><span style="font-size: 10px">2 łyżeczki garam masali</span></p><p><span style="font-size: 10px">100 ml wody</span></p><p><span style="font-size: 10px">3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany</span></p><p><span style="font-size: 10px">1 łyżeczka mąki pszennej</span></p><p><span style="font-size: 10px">1 łyżeczka koncentratu pomidorowego</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">olej</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">W 1 łyżce oleju rozmieszać 1 łyżeczkę pasty curry. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i marynować przez 15-30 minut.</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">W dużej patelni lub woku rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć kurczaka, mieszająć, aż będzie rumiany, po czym zdjąć z patelni.</span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">Na patelnię dodać obrane i posiekane w dużą kostkę cebule oraz posiekany czosnek. Smażyć, mieszając, aż cebule zrobią się szkliste. Dodać ponownie kurczaka, drugą łyżeczkę pasty curry oraz garam masalę. Wymieszać. Wlać wodę. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dla uzyskania ładnego koloru dodać na koniec łyżeczkę koncentratu pomidorowego. </span></p><p><span style="font-size: 10px"></span></p><p><span style="font-size: 10px">Podawać z ryżem lub chlebkiem naan lub pitą.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1386988, member: 2721"] Balti to sposób gotowania potraw, którego nazwa wywodzi się od nazwy rejonu Baltisan w północnym Pakistanie. Stolicą Baltisanu jest miasto Skardu. Ze względu na bogaty, różnorodny smak oraz łatwość przygotowania, dania Balti zyskały popularność także poza Pakistanem, zwłaszcza w Wialkiej Brytanii. [/size][size=2]Przepis na podstawie książki "Balti. Curry Cookbook" Pata Chapmana. [ATTACH=full]79733[/ATTACH] 1 podwójna pierś kurczaka 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki żółtej pasty curry 2 łyżeczki garam masali 100 ml wody 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej W 1 łyżce oleju rozmieszać 1 łyżeczkę pasty curry. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i marynować przez 15-30 minut. W dużej patelni lub woku rozgrzać niewielką ilość oleju, smażyć kurczaka, mieszająć, aż będzie rumiany, po czym zdjąć z patelni. Na patelnię dodać obrane i posiekane w dużą kostkę cebule oraz posiekany czosnek. Smażyć, mieszając, aż cebule zrobią się szkliste. Dodać ponownie kurczaka, drugą łyżeczkę pasty curry oraz garam masalę. Wymieszać. Wlać wodę. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki. Gotować, aż sos zgęstnieje. Dla uzyskania ładnego koloru dodać na koniec łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Podawać z ryżem lub chlebkiem naan lub pitą.[/size] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Aromatyczny kurczak Balti, Murgh Skardu
Top
Bottom