Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Aromatyczny pieczony filet z kurczaka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1123281" data-attributes="member: 2721"><p>Poniższy kurczak, odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, stał się u nas hitem. Tak przygotowany filet jest niezwykle smaczny, delikatny oraz aromatyczny. Dzięki zastosowanej przeze mnie metodzie pieczenia mięso nie jest suche, lecz soczyste.</p><p></p><p>[ATTACH=full]63300[/ATTACH]</p><p></p><p>filety z piersi kurczaka</p><p></p><p><u><strong>Marynata:</strong></u></p><p>3 łyżki oleju</p><p>1 łyżka sosu sojowego jasnego</p><p>1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki</p><p>1/2 łyżeczka żółtej pasty curry ( zależnie, jaką ostrość lubimy. Ewentualnie można zastosować 1 łyżeczkę przyprawy curry)</p><p></p><p>Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej.</p><p></p><p>Dno brytfanny z grillem <a href="http://www.1002.pl/fot08/14/poj14.jpg" target="_blank">( tego typu )</a> wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety.</p><p>Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem.</p><p>Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut.</p><p>W połowie czasu pieczenia mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, by nie zaczęło się zbytnio rumienić.</p><p></p><p><strong><u>Sos beszamelowy:</u></strong></p><p>1 łyżka masła</p><p>2 łyżeczki mąki pszennej</p><p>250 ml mleka</p><p>szczypta mielonej gałki muszkatołowej</p><p>sól i pieprz do smaku</p><p></p><p>W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1123281, member: 2721"] Poniższy kurczak, odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, stał się u nas hitem. Tak przygotowany filet jest niezwykle smaczny, delikatny oraz aromatyczny. Dzięki zastosowanej przeze mnie metodzie pieczenia mięso nie jest suche, lecz soczyste. [ATTACH=full]63300[/ATTACH] filety z piersi kurczaka [U][B]Marynata:[/B][/U] 3 łyżki oleju 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczka żółtej pasty curry ( zależnie, jaką ostrość lubimy. Ewentualnie można zastosować 1 łyżeczkę przyprawy curry) Piersi umyć, pokroić na foremne kawałki, lekko rozbić. Marynować przez godzinę. Można naturalnie dłużej. Dno brytfanny z grillem [URL="http://www.1002.pl/fot08/14/poj14.jpg"]( tego typu )[/URL] wyłożyć folią aluminiową, włożyć grill. Na kratce grilla ułożyć filety. Wlać ok. pól centymetra wody, w ten sposób, by mięso nie moczyło się w wodzie, lecz leżało ponad jej poziomem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. przez ok. 30 minut. W połowie czasu pieczenia mięso przykryć z wierzchu folią aluminiową, by nie zaczęło się zbytnio rumienić. [B][U]Sos beszamelowy:[/U][/B] 1 łyżka masła 2 łyżeczki mąki pszennej 250 ml mleka szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku W rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać. Uzyskaną w ten sposób jasną zasmażkę rozprowadzić mlekiem do pożądanej przez nas konsystencji. Doprawić gałką muszkatołową oraz solą i pieprzem do smaku. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Aromatyczny pieczony filet z kurczaka*
Top
Bottom