Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Aroniówka*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 748564" data-attributes="member: 5092"><p>Zobaczyłam ten przepis w niepozornej książeczce, a ponieważ ktoś takiego szukał, zanabyłam. &quot;Domowy wyrób win, nalewek i miodów&quot;; Elżbieta i Krzysztof Adamscy. Jest tu więcej ciekawych przepisów. A na razie:</p><p>Aroniówka</p><p>Do słoja wsypać kilogram dojrzałych , przebranych owoców aronii, oczyszczonych z szypułek i ogonków oraz umytych i osuszonych. Zalać litrem spirytusu oraz litrem wódki. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w słonecznym miejscu na miesiąc. Nalewkę wytrawną po przefiltrowaniu zlać, a owoce zasypać cukrem do smaku (pamiętając o tym , że owoce aronii są cierpkie i wymagają sporo cukru). Odstawić na 2 tygodnie od czasu do czasu poruszając słojem, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przefiltrować i rozlać do butelek.</p><p>Można nalewkę przygotować w proporcji: 2/3 spirytusu na 1/3 wódki i wten sposób uzyskać mocniejszy trunek. </p><p>To samo dotyczy proporcji cukru.Zwolennicy łagodniejszych nalewek mogą owoce zasypać cukrem (pół kilograma) i zalać alkoholem, odstawić na 2 tygodnie w ciepłe słoneczne miejsce i po przefiltrowaniu rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Można też eksperymentować , dodając laskę wanilii i kilka plasterków korzenia imbiru.</p><p></p><p>Mam nadzieję że ktoś to zrobi , a może ja też jeśli dostanę aronię. Ale chyba dodałabym do namoczenia liście wiśni albo malin.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 748564, member: 5092"] Zobaczyłam ten przepis w niepozornej książeczce, a ponieważ ktoś takiego szukał, zanabyłam. "Domowy wyrób win, nalewek i miodów"; Elżbieta i Krzysztof Adamscy. Jest tu więcej ciekawych przepisów. A na razie: Aroniówka Do słoja wsypać kilogram dojrzałych , przebranych owoców aronii, oczyszczonych z szypułek i ogonków oraz umytych i osuszonych. Zalać litrem spirytusu oraz litrem wódki. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w słonecznym miejscu na miesiąc. Nalewkę wytrawną po przefiltrowaniu zlać, a owoce zasypać cukrem do smaku (pamiętając o tym , że owoce aronii są cierpkie i wymagają sporo cukru). Odstawić na 2 tygodnie od czasu do czasu poruszając słojem, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Przefiltrować i rozlać do butelek. Można nalewkę przygotować w proporcji: 2/3 spirytusu na 1/3 wódki i wten sposób uzyskać mocniejszy trunek. To samo dotyczy proporcji cukru.Zwolennicy łagodniejszych nalewek mogą owoce zasypać cukrem (pół kilograma) i zalać alkoholem, odstawić na 2 tygodnie w ciepłe słoneczne miejsce i po przefiltrowaniu rozlać do butelek. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu. Można też eksperymentować , dodając laskę wanilii i kilka plasterków korzenia imbiru. Mam nadzieję że ktoś to zrobi , a może ja też jeśli dostanę aronię. Ale chyba dodałabym do namoczenia liście wiśni albo malin. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Aroniówka*
Bottom