Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Arroz Con Pollo
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1646384" data-attributes="member: 2354"><p>Od jakiegos czasu chodzil za mna kurczak z ryzem - arroz con pollo (czyt. aroz kon polio) a takze hiszpanski ryz (spanish rice). Hiszpanski ryz jest popularnym daniem meksykanskim. Arroz conpollo, czyli kurczak z ryzem jest popularnym daniem w Ameryce Lacinskiej, a takze w Hiszpanii, Portugalii i na Kubie. W zwiazku z tym ma oczywiscie nieskonczenie wiele wersji. Skladnik &quot;pimiento&quot; to rzeczywiscie duza slodka papryka (taka do nadziewania), ale nazwa pimiento tez jest uzywana na marynowane oliwki i tez na ostre odmiany papryczek, a takze na angielskie ziele (allspices). </p><p>Pimento (czesto uzywana zamiennie): </p><p>&quot;Pimiento peppers, also commonly spelled pimento, are red, heart-shaped sweet peppers&quot; - jako nazwa tez jest poprawna i to w j. portugalskim i nie ma tu zadnej pomylki w pisowni, widocznie ten kanadyjski przepis bazowal na portugalskim przepisie, wiec nie ma o co kruszyc kopii. Mimo, ze papryka (pimiento) w tym przepisie jest w niewielkiej ilosci, to jednak warto jej uzyc, bo jednak dodaje smaku. Do arroz con pollo zwykle uzywa sie drumstikow, udek lub oba</p><p></p><p>Hiszpanski ryz jest potrawa prostsza, zwykle na miesnym bulionie, a w wersji jarskiej na bulionie warzywnym.</p><p>Ja troche sobie uproscilam, mianowicie do ryzu hiszpanskiego dodalam drumstyki czyli palki albo podudzia. Wyszlo b. smakowicie.</p><p></p><p>Przepis na ryz hiszpanski (typowy meksykanski):</p><p><a href="https://www.simplyrecipes.com/recipes/spanish_rice/" target="_blank">https://www.simplyrecipes.com/recipes/spanish_rice/</a> - tlumaczenie </p><p></p><p>2 lyzki oliwkowej oliwy lub wiecej</p><p>1 drobno posiekana cebula</p><p>zabek czosnki drobno posiekany (uzylam 4 zabki)</p><p>2 szklanki dlugoziarnistego ryzu (uzylam basmati)</p><p>3 szklanki rosolu z kurczaka lub z warzyw w wersji jarskiej</p><p>kopiasta lyzeczka pasty pomidorowej albo szklanka drobno pokr. swiezych pomidorow (uzylam jedno i drugie)</p><p>szczypta oregano (uzylam wloskiej przyprawy)</p><p>sol do smaku</p><p>ja dodalam cala czerwona papryke (pimiento) pokrojona w kwadraciki), oplacilo sie w smaku, a takze 2 cale papryczki serrano (ostre) bez pestek, kto lubi bardziej pikantne, to uzyje w calosci</p><p></p><p>wykonanie:</p><p>podsmazyc ryz na oliwie na srednim ogniu, mieszajac do lekkiego zbrazowienia, dodac cebule, potem czosnek mieszajac ok. 3 min. (do zaszklenia).</p><p>Do goracego wywaru dodac pomidory (paste), oregano, sol i podsmazony ryz z cebula, doprowadzic do wrzenia, skrecic ogien do minimum i trzymac pod przykryciem tyle, ile wymaga dany ryz. Ja uzylam basmati, wiec trwalo to dokladnie 17 min. potem zgasilam ogien i trzymalam jeszcze 5 min. caly czas pod szczelna poikrywka.</p><p></p><p>Ja uzylam 6 palek (drumstikow), ktore ugotowalam najpierw lekko posolone, potem po oddzieleniu od kosci dodalam do gotowego ryzu hiszpanskiego i wywar w stosunku 1:1,5. Polecam, latwo i smacznie.</p><p></p><p>A tu arroz con pollo na sposob kubanski:</p><p></p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/nancy-fuller/arroz-con-pollo-rice-with-chicken-3311435" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/nancy-f...chicken-3311435</a> </p><p>na 6-8 porcji, plynu moze byc mniej</p><p></p><p>1/4 szklanki oliwy oliwkowej</p><p>6 drumstikow i 6 udek z koscmi i skora</p><p>sol koszerna i pieprz swiezo mielowny</p><p>1 duza cebula drobno siekana 1 czerwona papryka pokrojona w kostke</p><p>4 zabki czosnku posiekane </p><p>lyzeczka przydymionej papryki</p><p>pol lyzeczki kuminu w proszku</p><p>pol lyzeczki szafranu</p><p>3 liscie laurowe</p><p>pol szkl. pomidorow pokrojonych w kostke</p><p>4 szklanki rosolu / wywaru z kurczaka</p><p>i butelka piwa &quot;lager&quot; ( mozna uzyc innego albo wytrawne wino)</p><p>2 szklanki ryzu arborio </p><p>szklanka mrozonego groszku</p><p>posiekane pimiento - w tym przypadku chodzi o nadziewane papryka oliwki, ale ostra papryczke tez mozna dodac (tu jest niescisloc przepisu w stosunku do pokazu, ktory widzialam..</p><p>wykonanie:</p><p>nagrzac piekarnik do 175-180 C</p><p>rozgrzac oliwe w rondlu na srednim ogniu, czesci kurczaka posypac sola i pieprzem, wlozyc do rondla, obsmazyc partiami, wyjac. Dodac cebule i papryke, zaszklic, 2-3 min. dodac czosnek, papryke, kumin, szafran i liscie laurowe, wymieszac, dodac pomidory, wywar / bulion z kurczaka, piwo, ryz, sol do smaku (lyzeczke lub mniej), zagotowac, zmniejszyc ogien do minimum, dodac czesci kurczaka, przykryc pokrywka, wstawic do piekarnika na 20 min.</p><p>Wyjac z piekarnika, dodac groszek i oliwki, wstawic znow do piekarnika na 5- 10 min.</p><p>Oczywisie mozna zmniejszyc ilosci skladnikow stosownie do potrzeb.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1646384, member: 2354"] Od jakiegos czasu chodzil za mna kurczak z ryzem - arroz con pollo (czyt. aroz kon polio) a takze hiszpanski ryz (spanish rice). Hiszpanski ryz jest popularnym daniem meksykanskim. Arroz conpollo, czyli kurczak z ryzem jest popularnym daniem w Ameryce Lacinskiej, a takze w Hiszpanii, Portugalii i na Kubie. W zwiazku z tym ma oczywiscie nieskonczenie wiele wersji. Skladnik "pimiento" to rzeczywiscie duza slodka papryka (taka do nadziewania), ale nazwa pimiento tez jest uzywana na marynowane oliwki i tez na ostre odmiany papryczek, a takze na angielskie ziele (allspices). Pimento (czesto uzywana zamiennie): "Pimiento peppers, also commonly spelled pimento, are red, heart-shaped sweet peppers" - jako nazwa tez jest poprawna i to w j. portugalskim i nie ma tu zadnej pomylki w pisowni, widocznie ten kanadyjski przepis bazowal na portugalskim przepisie, wiec nie ma o co kruszyc kopii. Mimo, ze papryka (pimiento) w tym przepisie jest w niewielkiej ilosci, to jednak warto jej uzyc, bo jednak dodaje smaku. Do arroz con pollo zwykle uzywa sie drumstikow, udek lub oba Hiszpanski ryz jest potrawa prostsza, zwykle na miesnym bulionie, a w wersji jarskiej na bulionie warzywnym. Ja troche sobie uproscilam, mianowicie do ryzu hiszpanskiego dodalam drumstyki czyli palki albo podudzia. Wyszlo b. smakowicie. Przepis na ryz hiszpanski (typowy meksykanski): [URL="https://www.simplyrecipes.com/recipes/spanish_rice/"]https://www.simplyrecipes.com/recipes/spanish_rice/[/URL] - tlumaczenie 2 lyzki oliwkowej oliwy lub wiecej 1 drobno posiekana cebula zabek czosnki drobno posiekany (uzylam 4 zabki) 2 szklanki dlugoziarnistego ryzu (uzylam basmati) 3 szklanki rosolu z kurczaka lub z warzyw w wersji jarskiej kopiasta lyzeczka pasty pomidorowej albo szklanka drobno pokr. swiezych pomidorow (uzylam jedno i drugie) szczypta oregano (uzylam wloskiej przyprawy) sol do smaku ja dodalam cala czerwona papryke (pimiento) pokrojona w kwadraciki), oplacilo sie w smaku, a takze 2 cale papryczki serrano (ostre) bez pestek, kto lubi bardziej pikantne, to uzyje w calosci wykonanie: podsmazyc ryz na oliwie na srednim ogniu, mieszajac do lekkiego zbrazowienia, dodac cebule, potem czosnek mieszajac ok. 3 min. (do zaszklenia). Do goracego wywaru dodac pomidory (paste), oregano, sol i podsmazony ryz z cebula, doprowadzic do wrzenia, skrecic ogien do minimum i trzymac pod przykryciem tyle, ile wymaga dany ryz. Ja uzylam basmati, wiec trwalo to dokladnie 17 min. potem zgasilam ogien i trzymalam jeszcze 5 min. caly czas pod szczelna poikrywka. Ja uzylam 6 palek (drumstikow), ktore ugotowalam najpierw lekko posolone, potem po oddzieleniu od kosci dodalam do gotowego ryzu hiszpanskiego i wywar w stosunku 1:1,5. Polecam, latwo i smacznie. A tu arroz con pollo na sposob kubanski: [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/nancy-fuller/arroz-con-pollo-rice-with-chicken-3311435"]https://www.foodnetwork.com/recipes/nancy-f...chicken-3311435[/URL] na 6-8 porcji, plynu moze byc mniej 1/4 szklanki oliwy oliwkowej 6 drumstikow i 6 udek z koscmi i skora sol koszerna i pieprz swiezo mielowny 1 duza cebula drobno siekana 1 czerwona papryka pokrojona w kostke 4 zabki czosnku posiekane lyzeczka przydymionej papryki pol lyzeczki kuminu w proszku pol lyzeczki szafranu 3 liscie laurowe pol szkl. pomidorow pokrojonych w kostke 4 szklanki rosolu / wywaru z kurczaka i butelka piwa "lager" ( mozna uzyc innego albo wytrawne wino) 2 szklanki ryzu arborio szklanka mrozonego groszku posiekane pimiento - w tym przypadku chodzi o nadziewane papryka oliwki, ale ostra papryczke tez mozna dodac (tu jest niescisloc przepisu w stosunku do pokazu, ktory widzialam.. wykonanie: nagrzac piekarnik do 175-180 C rozgrzac oliwe w rondlu na srednim ogniu, czesci kurczaka posypac sola i pieprzem, wlozyc do rondla, obsmazyc partiami, wyjac. Dodac cebule i papryke, zaszklic, 2-3 min. dodac czosnek, papryke, kumin, szafran i liscie laurowe, wymieszac, dodac pomidory, wywar / bulion z kurczaka, piwo, ryz, sol do smaku (lyzeczke lub mniej), zagotowac, zmniejszyc ogien do minimum, dodac czesci kurczaka, przykryc pokrywka, wstawic do piekarnika na 20 min. Wyjac z piekarnika, dodac groszek i oliwki, wstawic znow do piekarnika na 5- 10 min. Oczywisie mozna zmniejszyc ilosci skladnikow stosownie do potrzeb. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Arroz Con Pollo
Top
Bottom