Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Arroz doce
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 457058" data-attributes="member: 2980"><p>Skladniki:</p><p>100g ryzu typu (carolino, arborio, wazne by mial okragle pekate ziarenka, a nie dlugie)</p><p>1 lyzka masla</p><p>1 laska cynamonu</p><p>obrana skorka z cytryny – bez bialej czesci</p><p>&frac12; litra mleka</p><p>4,5 zoltek</p><p>125 gram cukru albo mniej</p><p></p><p>Gotujemy ryz z lyzka masla, cynamonem i skorka z cytryny w wodzie –3x tyle wody ile wyjdzie nam objetosciowo ryzu. Kiedy juz ryz nam sie ugotuje, stopniowo dodajemy mleko. Za kazdym razem podniesie nam sie piana . Dodajemy powoli ciagle mieszajac – a do uzyskania kremowej konsystencji. Wszystko to robimy na malym ogniu, po uplywie jakiegos czasu, jak ryz wchlonie nam mleko dodajemy zoltka. Najpierw warto je rozmieszac osobno z kilkoma lyzkami cieplego ryzu, a potem dodac do pozostalej masy ryzowej - tak by nam sie nie zwazylo. Potem dodajemy cukier, mieszamy dobrze, i wykladamy na talerzyki lub plaskie miseczki i ladnie wygladzamy. Dekorujemy cynamonem. </p><p>Zanim wylozymy na talerzyki warto wyciagnac laske cynamonu i skorke z cytryny. Mozna to zrobic tez przed dodaniem zoltek .</p><p></p><p>Przepis z blogu port.Da Condiç&atilde;o Humana</p><p></p><p>Inny prosty przepis z netu:</p><p></p><p>1 litr mleka</p><p>1 filizanka ryzu (125g)</p><p>4 lyzki cukru</p><p>2 zoltka</p><p>1 lyzeczka ekstraktu waniliowego</p><p>cynamon do dekoracji</p><p></p><p>Gotujemy ryz w mleku, powoli, na slabym ogniu.</p><p>Jak juz uzyskamy odpowiadajaca nam kremowa konsytencje, dodajemy, cukier, zoltka (uwaga nie zwazyc) i ekstrakt wanilowy. Mieszamy. Podajemy jak wyzej.</p><p>Nie nalezy sie przejmowac tym, ze troche nam ryz przywrze do dna .</p><p></p><p></p><p>Mozna tez zajrzec do tego przepisu: <a href="http://cafefernando.com/?p=61" target="_blank">Lavender rice pudding</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 457058, member: 2980"] Skladniki: 100g ryzu typu (carolino, arborio, wazne by mial okragle pekate ziarenka, a nie dlugie) 1 lyzka masla 1 laska cynamonu obrana skorka z cytryny – bez bialej czesci ½ litra mleka 4,5 zoltek 125 gram cukru albo mniej Gotujemy ryz z lyzka masla, cynamonem i skorka z cytryny w wodzie –3x tyle wody ile wyjdzie nam objetosciowo ryzu. Kiedy juz ryz nam sie ugotuje, stopniowo dodajemy mleko. Za kazdym razem podniesie nam sie piana . Dodajemy powoli ciagle mieszajac – a do uzyskania kremowej konsystencji. Wszystko to robimy na malym ogniu, po uplywie jakiegos czasu, jak ryz wchlonie nam mleko dodajemy zoltka. Najpierw warto je rozmieszac osobno z kilkoma lyzkami cieplego ryzu, a potem dodac do pozostalej masy ryzowej - tak by nam sie nie zwazylo. Potem dodajemy cukier, mieszamy dobrze, i wykladamy na talerzyki lub plaskie miseczki i ladnie wygladzamy. Dekorujemy cynamonem. Zanim wylozymy na talerzyki warto wyciagnac laske cynamonu i skorke z cytryny. Mozna to zrobic tez przed dodaniem zoltek . Przepis z blogu port.Da Condição Humana Inny prosty przepis z netu: 1 litr mleka 1 filizanka ryzu (125g) 4 lyzki cukru 2 zoltka 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego cynamon do dekoracji Gotujemy ryz w mleku, powoli, na slabym ogniu. Jak juz uzyskamy odpowiadajaca nam kremowa konsytencje, dodajemy, cukier, zoltka (uwaga nie zwazyc) i ekstrakt wanilowy. Mieszamy. Podajemy jak wyzej. Nie nalezy sie przejmowac tym, ze troche nam ryz przywrze do dna . Mozna tez zajrzec do tego przepisu: [URL="http://cafefernando.com/?p=61"]Lavender rice pudding[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Arroz doce
Top
Bottom