Pierwsze, co się nasuwa, to pytanie - kiedy, z czym, ewentualnie do czego się taki placek podaje?
Jak wyjaśnia pan Vitry z miesięcznika Ty i Ja - do wielu rzeczy. Po pierwsze, i ja tak robiłam - w zastępstwie pasztecików do esencjonalnej, klarownej zupy pomidorowej. Po drugie, można podać go po skromnym obiedzie jarskim jako treściwy słony deser lub do szklanki piwa czy kieliszka wina - i wreszcie - do wieczornej herbaty, jako pożywne danie kolacyjne. Jak widać wybór jest duży, mnie, oprócz deseru, odpowiadają wszystkie wersje. Robiłam go jakiś czas temu, a dziś mam zamiar powtórzyć z jeszcze świeżym koperkiem.
Składniki - ciasto
20 dkg mąki krupczatki
12 dkg zimnego masła
2 surowe żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
masło i mąka do formy
Masa serowa
75 dkg przetartego przez sitko tłustego sera twarogowego
6 dkg masła
4 jajka ( osobno żółtka i białka)
2 małe pęczki umytego, osuszonego i drobno posiekanego koperku
1/2 filiżanki gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli
Mąkę siekamy nożem z masłem na drobną kaszkę. Dodajemy surowe żółtka i 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczyptę soli - i zagniatamy szybko, lecz dokładnie, dość wolne ciasto. Średnią (ja brałam 24 cm ) tortownicę, smarujemy masłem i wysypujemy mąką, po czym równomiernie wykładamy rozwałkowanym na grubość palca ciastem.
Teraz przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy na pianę z kolejno dodawanymi 4 żółtkami. Następnie dodajemy przetarty ser i posiekany koperek, sól i wreszcie - bardzo sztywno ubitą pianę z białek. Po dokładnym wymieszaniu, masę serową nakładamy równomiernie na ciasto, po czym powierzchnię placka suto (1/2 filiżanki) smarujemy gęstą śmietaną. Placek wsuwamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut.
Po wyjęciu nieco ochładzamy i jeszcze ciepły kroimy na porcje i natychmiast podajemy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Jak wyjaśnia pan Vitry z miesięcznika Ty i Ja - do wielu rzeczy. Po pierwsze, i ja tak robiłam - w zastępstwie pasztecików do esencjonalnej, klarownej zupy pomidorowej. Po drugie, można podać go po skromnym obiedzie jarskim jako treściwy słony deser lub do szklanki piwa czy kieliszka wina - i wreszcie - do wieczornej herbaty, jako pożywne danie kolacyjne. Jak widać wybór jest duży, mnie, oprócz deseru, odpowiadają wszystkie wersje. Robiłam go jakiś czas temu, a dziś mam zamiar powtórzyć z jeszcze świeżym koperkiem.
Składniki - ciasto
20 dkg mąki krupczatki
12 dkg zimnego masła
2 surowe żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
masło i mąka do formy
Masa serowa
75 dkg przetartego przez sitko tłustego sera twarogowego
6 dkg masła
4 jajka ( osobno żółtka i białka)
2 małe pęczki umytego, osuszonego i drobno posiekanego koperku
1/2 filiżanki gęstej kwaśnej śmietany
szczypta soli
Mąkę siekamy nożem z masłem na drobną kaszkę. Dodajemy surowe żółtka i 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczyptę soli - i zagniatamy szybko, lecz dokładnie, dość wolne ciasto. Średnią (ja brałam 24 cm ) tortownicę, smarujemy masłem i wysypujemy mąką, po czym równomiernie wykładamy rozwałkowanym na grubość palca ciastem.
Teraz przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy na pianę z kolejno dodawanymi 4 żółtkami. Następnie dodajemy przetarty ser i posiekany koperek, sól i wreszcie - bardzo sztywno ubitą pianę z białek. Po dokładnym wymieszaniu, masę serową nakładamy równomiernie na ciasto, po czym powierzchnię placka suto (1/2 filiżanki) smarujemy gęstą śmietaną. Placek wsuwamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut.
Po wyjęciu nieco ochładzamy i jeszcze ciepły kroimy na porcje i natychmiast podajemy. Najlepiej smakuje na ciepło.
Ostatnią edycję dokonał moderator: