Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Austriacki placek serowy z koperkiem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 891197" data-attributes="member: 10341"><p>Pierwsze, co się nasuwa, to pytanie - kiedy, z czym, ewentualnie do czego się taki placek podaje?</p><p>Jak wyjaśnia pan Vitry z miesięcznika Ty i Ja - do wielu rzeczy. Po pierwsze, i ja tak robiłam - w zastępstwie pasztecików do esencjonalnej, klarownej zupy pomidorowej. Po drugie, można podać go po skromnym obiedzie jarskim jako treściwy słony deser lub do szklanki piwa czy kieliszka wina - i wreszcie - do wieczornej herbaty, jako pożywne danie kolacyjne. Jak widać wybór jest duży, mnie, oprócz deseru, odpowiadają wszystkie wersje. Robiłam go jakiś czas temu, a dziś mam zamiar powtórzyć z jeszcze świeżym koperkiem.</p><p><strong>Składniki - ciasto</strong></p><p>20 dkg mąki krupczatki</p><p>12 dkg zimnego masła</p><p>2 surowe żółtka</p><p>3 łyżki kwaśnej śmietany</p><p>szczypta soli</p><p>masło i mąka do formy</p><p></p><p><strong>Masa serowa</strong></p><p>75 dkg przetartego przez sitko tłustego sera twarogowego</p><p>6 dkg masła</p><p>4 jajka ( osobno żółtka i białka)</p><p>2 małe pęczki umytego, osuszonego i drobno posiekanego koperku</p><p>1/2 filiżanki gęstej kwaśnej śmietany</p><p> szczypta soli</p><p></p><p>Mąkę siekamy nożem z masłem na drobną kaszkę. Dodajemy surowe żółtka i 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczyptę soli - i zagniatamy szybko, lecz dokładnie, dość wolne ciasto. Średnią (ja brałam 24 cm ) tortownicę, smarujemy masłem i wysypujemy mąką, po czym równomiernie wykładamy rozwałkowanym na grubość palca ciastem.</p><p>Teraz przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy na pianę z kolejno dodawanymi 4 żółtkami. Następnie dodajemy przetarty ser i posiekany koperek, sól i wreszcie - bardzo sztywno ubitą pianę z białek. Po dokładnym wymieszaniu, masę serową nakładamy równomiernie na ciasto, po czym powierzchnię placka suto (1/2 filiżanki) smarujemy gęstą śmietaną. Placek wsuwamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut. </p><p>Po wyjęciu nieco ochładzamy i jeszcze ciepły kroimy na porcje i natychmiast podajemy. Najlepiej smakuje na ciepło.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 891197, member: 10341"] Pierwsze, co się nasuwa, to pytanie - kiedy, z czym, ewentualnie do czego się taki placek podaje? Jak wyjaśnia pan Vitry z miesięcznika Ty i Ja - do wielu rzeczy. Po pierwsze, i ja tak robiłam - w zastępstwie pasztecików do esencjonalnej, klarownej zupy pomidorowej. Po drugie, można podać go po skromnym obiedzie jarskim jako treściwy słony deser lub do szklanki piwa czy kieliszka wina - i wreszcie - do wieczornej herbaty, jako pożywne danie kolacyjne. Jak widać wybór jest duży, mnie, oprócz deseru, odpowiadają wszystkie wersje. Robiłam go jakiś czas temu, a dziś mam zamiar powtórzyć z jeszcze świeżym koperkiem. [B]Składniki - ciasto[/B] 20 dkg mąki krupczatki 12 dkg zimnego masła 2 surowe żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany szczypta soli masło i mąka do formy [B]Masa serowa[/B] 75 dkg przetartego przez sitko tłustego sera twarogowego 6 dkg masła 4 jajka ( osobno żółtka i białka) 2 małe pęczki umytego, osuszonego i drobno posiekanego koperku 1/2 filiżanki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Mąkę siekamy nożem z masłem na drobną kaszkę. Dodajemy surowe żółtka i 3 łyżki kwaśnej śmietany, szczyptę soli - i zagniatamy szybko, lecz dokładnie, dość wolne ciasto. Średnią (ja brałam 24 cm ) tortownicę, smarujemy masłem i wysypujemy mąką, po czym równomiernie wykładamy rozwałkowanym na grubość palca ciastem. Teraz przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy na pianę z kolejno dodawanymi 4 żółtkami. Następnie dodajemy przetarty ser i posiekany koperek, sól i wreszcie - bardzo sztywno ubitą pianę z białek. Po dokładnym wymieszaniu, masę serową nakładamy równomiernie na ciasto, po czym powierzchnię placka suto (1/2 filiżanki) smarujemy gęstą śmietaną. Placek wsuwamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy 35 - 40 minut. Po wyjęciu nieco ochładzamy i jeszcze ciepły kroimy na porcje i natychmiast podajemy. Najlepiej smakuje na ciepło. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Austriacki placek serowy z koperkiem
Bottom