- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Awokado / avocado
) z mascarpone -porcja dla 4 osób:
4 szt.awokado ,
mascarpone (250 g),
sok z połówki cytryny, płatki migdałowe i szczypiorek (do dekoracji),
przyprawy: ząbek czosnku, sos chili,łyżeczka kremowej musztardy, sól, pieprz.
Najtrudniejszą rzeczą jest kupienie odpowiednich awokado.Powinny być
dojrzałe, aby miąższ można było wyjąć łyżeczką i posiekać. Twarde się nie nadają - można jednak zostawić je na kilka dni w temperaturze pokojowej aż zmiękną .
Awokado umyć,przeciąć na pół, usunąć pestkę, a potem delikatnie, bez
uszkodzenia skórki, wyjąć miąższ. Po posiekaniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodać mascarpone i przyprawy (czosnek przedtem rozetrzeć).
Wszystko wymieszać, aby powstała dość jednolita masa i napełnić nia wydrążone skórki awokado. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać szczypiorkiem i płatkami migdałów.

4 szt.awokado ,
mascarpone (250 g),
sok z połówki cytryny, płatki migdałowe i szczypiorek (do dekoracji),
przyprawy: ząbek czosnku, sos chili,łyżeczka kremowej musztardy, sól, pieprz.
Najtrudniejszą rzeczą jest kupienie odpowiednich awokado.Powinny być
dojrzałe, aby miąższ można było wyjąć łyżeczką i posiekać. Twarde się nie nadają - można jednak zostawić je na kilka dni w temperaturze pokojowej aż zmiękną .
Awokado umyć,przeciąć na pół, usunąć pestkę, a potem delikatnie, bez
uszkodzenia skórki, wyjąć miąższ. Po posiekaniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Dodać mascarpone i przyprawy (czosnek przedtem rozetrzeć).
Wszystko wymieszać, aby powstała dość jednolita masa i napełnić nia wydrążone skórki awokado. Schłodzić w lodówce, a przed podaniem posypać szczypiorkiem i płatkami migdałów.

Ostatnią edycję dokonał moderator: